breaking news

ΟΤΑΝ Ο “ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

28 Απριλίου, 2020 | by rodopinews
ΟΤΑΝ Ο “ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Ηταν σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας και διεθνώς, που άφησε εποχή στα πολιτικά πράγματα αλλά και απογόνους που συνέχισαν την δική του παράδοση σε κορυφαία πολιτειακά αξιώματα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κέρδισε δίκαια το παρατσούκλι “ο Γέρος της Δημοκρατίας” και άφησε πίσω του μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη.

Πολλές φορές όμως οι μεγάλοι ηγέτες έρχονται αντιμέτωποι με επίσης μεγάλα διλήμματα τα οποία αντιμετωπίζουν αναλόγως την εποχή στην οποία βρίσκονται, τις εσωτερικές τους δυνάμεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος που διοικούν. Ετσι και ο “Γέρος της Δημοκρατίας” χρειάστηκε πολλές φορές να διαχειριστεί τα δικά του διλήμματα με τις αποφάσεις του να έχουν μείνει στην Ιστορία.

Ενα από τα σπουδαία ζητήματα της εποχής του ήταν το ζήτημα της Κύπρου το οποίο ήταν και τότε ψηλά στην διπλωματική ατζέντα Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α.. Και ο Γεώργιος Παπανδρέου κλήθηκε εν μέσω διεθνών πιέσεων να διαχειριστεί προς όφελος του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού το αν η Κύπρος θα μπορούσε, μέσω διεθνούς συμφωνίας, να αποτελέσει ανεξάρτητο κράτος με κάποιας μορφής “ένωση” με την Ελληνική Δημοκρατία.

Το αντάλλαγμα που ζητήθηκε στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις της εποχής ήταν, για να δεχτεί η Τουρκία ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα να της έδινε εδαφικό τμήμα της Θράκης. Μπορεί σήμερα να φαντάζει εξωπραγματικό για την ελληνική κοινωνία, όμως εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης η εκχώρηση εδαφών με ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (C.I.A.) σε έγγραφό της που αποχαρακτηρίστηκε μετά από πολλά χρόνια και το οποίο σίγουρα βασίζεται σε πληροφορίες από σχετικά τηλεγραφήματα της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ευτυχώς για εμάς του Θρακιώτες η συζήτηση αυτή δεν καρποφόρησε καθώς η πλευρά της Ελλάδας και της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, όπως αναφέρει το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της αμερικανικής – νατοϊκής μυστικής υπηρεσίας, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενη πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας που απαγόρευαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την αδυναμία της Ελλάδας να εγκαθιδρύσει ένα σταθερό πολιτικό κλίμα στα εσωτερικά της και να σταθεί ως εγγυήτρια χώρα δίπλα στον κυπριακό κράτος την πλήρωσε λίγα χρόνια αργότερα ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με τις παρεμβάσεις της ελληνικής Χούντας στο νησί και την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε, γεγονότα που έφεραν πολιτειακή ανωμαλία, διχασμό, πόλεμο, σφαγές και εν τέλει διχοτόμηση της Κύπρου.

Πολλά χρόνια αργότερα ο γιος του “Γέρου της Δημοκρατίας”, ο Αντρέας Παπανδρέου, θα πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας με συνθήματα κατά της Ε.Ο.Κ. και του Ν.Α.Τ.Ο. με σαφείς αναφορές στο “άνοιγμα των φακέλων” της Κύπρου, πράγμα το οποίο και τελικά έκανε εν μέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολλά χρόνια μετά. Πολλές φορές ωστόσο οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. κατά την διάρκεια της πρώτης 8ετίας της διακυβέρνησής του έφτασαν στα άκρα, με τον ίδιο τον Αντρέα να απειλεί να μπλοκάρει ακόμη και την λειτουργία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη, όταν το κατεστημένο των Η.Π.Α. προωθούσε τα τουρκικά συμφέροντα εις βάρος της Ελλάδας.

Ο βαθμός συμμετοχής των Αγγλων και των Αμερικανών στα δεινά της Κύπρου είναι ακόμη και σήμερα υπό συζήτηση.

Ρεπορτάζ: Σ.Μ.

(με αφορμή σχετική ανάρτηση από τον Παναγιώτη Λελιάτσο)

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.