breaking news

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

2 Απριλίου, 2020 | by rodopinews
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
RODOPINEWS MAGAZINO
0

Το 2% έως 4% του συνολικού κόστους ανέγερσης της οικοδοµής καλύπτει η θερµοµόνωση της. Για µία οικοδοµική έκταση (π.χ  130 τ.μ.), η µόνωση Θα κοστίσει γύρω στις 4.000 €, χωρίς να υπολογίζεται στην τιµή το κόστος µεταφοράς στον τόπο του έργου, η τοποθέτηση και τα εργατικά έξοδα. Η τιμή της θερµοµόνωσης προσδιορίζεται περίπου στα 100 € ανά τ.μ., έως και 300 € ανά τ.μ., ανάλογα µε το υλικό που θα επιλεγεί. Κριτήριο επιλογής πρέπει να αποτελέσουν οι φυσικές και µηχανικές ιδιότητες του µονωτικού υλικού, καθώς και η συµβατότητά του με τα υπόλοιπα δοµικά υλικά της οικοδοµής.

Η θερμομόνωση είναι απαραίτητο να τοποθετείται στις οροφές και το δάπεδο, πράγμα που πρέπει να απαιτήσετε από τους εργολάβους, οι οποίοι με τις “γνωστές” περικοπές τους, αποδυναμώνουν µέχρι και 40% την επένδυση της μόνωσης. Αν θέλετε να κάνετε οικονοµία στη µόνωση, Θα «κόψετε» 20% από το κόστος της, εφόσον στην οικοδομή χρησιμοποιηθούν ειδικά θερµοµονωτικά τούβλα µε διάκενα, που σε ορισμένους τύπους είναι γεμάτα από µονωτικό υλικό. Είναι σημαντικό η επιλογή καλής ποιότητας θερμοµονωτικού υλικού, γιατί όσο καλύτερης ποιότητας είναι η εσωτερική επένδυση της οικοδοµής, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία που προσφέρει.

Μην ξεχνάτε πως µπορεί να μειώσει µέχρι στο µισό το κόστος λειτουργίας θέρµανσης το χειµώνα και του κλιµατισµού το καλοκαίρι, γιατί δεν αφήνει τους χώρους να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται, με την απενεργοποίηση του συστήματος ψύξης – θέρμανσης.

Ο κανονισµός θερµομόνωσης τονίζει πως η θερµοµονωτική ικανότητα αυξάνει, µε την αύξηση του πάχους των χρησιμοποιηθέντων υλικών κατασκευής, πράγµα που πρέπει να λάβετε υπόψην σας, µελετώντας τις προσφορές που θα σας κάνουν οι επιχειρήσεις με τα μονωτικά υλικά. Μία ολοκληρωµένη θερµοµόνωση περιλαµβάνει και την τοποθέτηση ηχοµονωτικών υλικών, πράγμα που γίνεται παράλληλα µε αυτή και έτσι µιλάµε για Θερµο-ηχοµόνωση.

Για ειδικές ηχητικές διαµορφώσεις, απαιτείται ειδική ηχοακουστική μελέτη. Η βελτίωση της ηχοµονωτικής ικανότητας των δοµικών υλικών της οικοδοµής, απαιτεί επιπρόσθετα µονωτικά υλικά, που θα επιβαρύνουν το κοστολόγιο από 300 € έως 1.000 € το τ.μ., όσον αφορά στη βασική ηχομόνωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ

Διατίθεται σε μορφή πλακών εξηλασµένης πολυστερίνης με το χαρακτηριστικό μπλε χρώµα, καθώς και σε μορφή αφρού. Δεν απορροφά υγρασία, αλλά μπορεί να αλλοιωθεί από ορνανικούς διαλύτες.

ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗ

Χρησιµοποιείται, κυρίως, στην αφρώδη µορφή της. Τοποθετείται µε έκχυση, γεμίζοντας τα κενό ανάµεσα στα τούβλα της διπλής τοιχοποιίας. Κυκλοφορεί και σε σπρέι. Αντέχει στις καιρικές μεταβολές, δεν αλλοιώνεται, δεν απορροφά υγρασία και απαιτεί ελαφριά µορφή στεγανοποίησης.

ΥΑΛΟΒΑΜΒΑΚΑΣ

Ινώδες υλικό, σε µορφή παπλώµατος. Δεν συγκρατεί και δεν απορροφά το νερό, έχει τη χαμηλότερη αντίσταση στη διάχυση των υδρατµών.

ΟΡΥΚΤΟΒΑΜΒΑΚΑΣ

Κυκλοφορεί σε µορφή πλακών και παπλώµατος. Παρέχει πυροπροστασία, ενώ ηχομονώνει αποτελεσµατικά τον προς μόνωση χώρο. Υπάρχουν πλάκες απλές ή µε επένδυση αλουµινίου, υαλοπιλήµατος ή χαρτιού κραφτ.

ΠΕΡΛΙΤΗΣ

Σε µορφή κόκκων που προέρχεται από διόγκωση ορυκτού ηφαιστειογενούς προέλευσης, πρακτικά άκαυστο υλικό, µέχρι τους 830ο C. Κατάλληλος για πλήρωση κενών, παρουσιάζει υψηλή µονωτική ικανότητα.

ΕΛΑΦΡΟΜΠΕΤΟΝ

Μείγµα τσιµέντου, νερού και αφρογόνου υλικού, που εισάγεται µαζί με αέρα σε µορφή αφρού, µε σκοπό τα δηµιουργία κυψελών στη µάζα του. Αποτελεσµατικό µονωτικό υλικό, διατηρεί τον όγκο του, δεν αλλοιώνεται και είναι άκαυστο στις συνήθεις πυρκαγιές.

Συμβουλές για την θερμομόνωση του κτιρίου σας.

Στα δάπεδα, η θερµομονωτική στρώση εφαρµόζεται κάτω από την τελική επίστρωση. Στα δώματα και τις στέγες, εκτός από τη συμβατική µόνωση απαιτείται ενισχυτική επικάλυψη με μεμβράνες στεγάνωσης, για προστασία από νερό και υγρασία. Γενικά, τοίχοι και δώµατα που πλήττονται από βροχές, χρειάζονται επιπρόσθετη μόνωση.

Η µόνωση των κουφωµάτων (πόρτες και παράθυρα) είναι απαραίτητη, γιατί από τα ανοίγµατα του σπιτιού παρατηρούνται οι µεγάλες απώλειες θερµότητας. Ειδικότερα πρέπει να ενισχύονται οι βορινοί τοίχοι της κατοικίας καθώς και τα βορινά κουφώµατα. Πρέπει, λοιπόν, να απαιτείται από τον κατασκευαστή η τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων, για να µειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες.

Η ανθεκτικότητα του υλικού, που καθορίζει την αντίστασή του στη γήρανση, τη µούχλα και τη σήψη, καθώς και οι µηχανικές του ιδιότητες, όπως αντοχή στη πίεση, ο βαθµός διατήρησης σχήματος και όγκου στο χρόνο και, τέλος, η ηλεκτρική του αγωγιµότητα, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάζονται για την επιλογή του.

Δεν πρέπει να παραβλέπονται δύο σηµαντικοί παράγοντες στην επιλογή του µονωτικού υλικού: η θερµοχωρητικότητα, που καθορίζει τη δυνατότητα του υλικού να «αποθηκεύει» θερμότητα κατά τη θέρμανσή του, και η θερµική αγωγιµότητα, που προσδιορίζει την ποσότητα
της θερµότητας, η οποία διαρρέει από την επιφάνειά του στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα µονωτικά υλικά οφείλουν να φέρουν στην ανάλυση των χαρακτηριστικών τους το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας «λ», που είναι η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας. Η µόνωση είναι καλύτερη, όταν η θερµοχωρητικότητα του υλικού είναι µεγαλύτερη.

Δε νοείται ολοκληρωµένη θερμοµονωτική μελέτη, όταν δεν περιλαµβάνει τον προσανατολισµό του σπιτιού, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου χτίζεται η κατοικία και τη θερμοκρασιακή ζώνη, όπου ανήκει η ευρύτερη περιοχή.

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.