breaking news

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

21 Μαρτίου, 2020 | by rodopinews
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
ΞΕΝΤΥ-TORIAL (ΓΥΜΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ)
0

Το παρακάτω δημοσίευμα έχει ήδη κλείσει 20 χρόνια ζωής. Το είχα δημοσιεύσει σε ηλεκτρονικό περιοδικό για ζητήματα πληροφορικής και διαδικτύου που διατηρούσα εκείνη την εποχή και σε τοπική καθημερινή εφημερίδα της περιοχής με την οποία συνεργαζόμουν. Απρόσμενα μου στάλθηκε σήμερα στο Messenger από τον ιδρυτή του θρυλικού για τον χώρο της τεχνολογίας Techlab.gr Κυριάκο Μακαρονίδη, τον οποίο και υπερ-ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που μου έφερε στο νου. Ειλικρινά, δεν έχω να προσθέσω αλλά ούτε και να αφαιρέσω ούτε μία γραμμή από αυτά που έγραψα τότε. Δικό σας!

Ισως ο ηλεκτρισμός να είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ. Οι τηλεπικοινωνίες όμως είναι η συναρπαστικότερη. Πρώτα με τον τηλέγραφο και μετά με το τηλέφωνο η έννοια “επαφή” άρχισε να αποκτά νέες διαστάσεις. Η είδηση που μέχρι τότε χρειαζόταν εβδομάδες για να φτάσει στους αποδέκτες της ξαφνικά άρχισε να διαδίδεται αστραπιαία. Η ψυχή του ανθρώπου που είναι επιρρεπής σε τέτοιου είδους εξωτερικά ερεθίσματα δέχθηκε τις νέες ανακαλύψεις με χαρά και ενθουσιασμό. Σε μερικές δεκαετίες, εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον πλανήτη είχαν αποκτήσει την νέα συσκευή που ονομαζόταν “τηλέφωνο”. Μια δεύτερη επανάσταση όμως, φυσικό επακόλουθο της πρώτης, συντελείται στις ημέρες μας. Με συνθήκες παρόμοιες με αυτές της ανακαλύψεως του τηλεφώνου αλλά με πολύ πιο ελπιδοφόρες προοπτικές μπαίνει στη ζωή όλων το παγκόσμιο δίκτυο, το λεγόμενο internet.

Εξίσου επαναστατικό και πρωτοποριακό, το παγκόσμιο δίκτυο προσπαθεί να καταξιωθεί όχι πλέον ως τρόπος επικοινωνίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας αλλά ως καινούριος τρόπος ζωής. Εχει όμως τη δύναμη να αντικαταστίσει τους παραδοσιακούς τρόπους και συνήθειες των ανθρώπων και αν ναι, μέχρι ποιο βαθμό;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εναλλακτική, όπως και οι λύσεις και οι ευκολίες που προσφέρει το παγκόσμιο δίκτυο. Η αλήθεια άλλωστε πολλές φορές είναι υποκειμενική. Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο αλλά προτιμότερο και αποφευκτέο. Αγορές και εμπορικές συναλλαγές, επαγγελματικές συσκέψεις και συνεργασίες, ψηφιακά ταξίδια στην άλλη άκρη του πλανήτη, μέχρι και ερωτικές γνωριμίες είναι καθημερινή ρουτίνα για τους έχοντες και κατέχοντες (συνδρομή στο δίκτυο). Πόσο ασφαλή μπορεί να είναι όλα αυτά; Τι δυνατότητες διαφύλαξης απορρήτων διαθέτουν; Σχεδόν τις ίδιες με τις παραδοσιακές διαπροσωπικές συναλλαγές. Τα απόρρητα στοιχεία και οι κωδικοί των πιστωτικών καρτών στέλνονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και διαφυλάσονται με ευθύνη των παραληπτών (ότι δηλαδή συμβαίνει και κατά την αγορά ενός είδους από ένα κατάστημα με την χρήση πιστωτικής κάρτας). Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια; Οπως και στις παραδοσιακές συναλλαγές, όχι. Πάντα υπάρχει η μικρή πιθανότητα κάποιος κακοήθης να υποκλέψει αρχεία ή κωδικούς, όπως πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μας κρυφακούει από το διπλανό δωμάτιο! Οσο για τις πιστωτικές κάρτες, η πλειοψηφία των απατεώνων χρησιμοποιεί τον κλασσικό τρόπο εξαπάτησης μέσω πιστωτικών καρτών διότι ο ψηφιακός απαιτεί (όσο παράξενο κι αν φαίνεται) ειδικό ταλέντο και πολύχρονη εξειδίκευση. Αυτό το τελευταίο μπορεί κανείς να το επαληθεύσει παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων…

Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή που επιφέρει το παγκόσμιο Δίκτυο συναντάται στην προσωπικότητα του ατόμου. Χρησιμοποιώντας τη σύνδεση πολλές ώρες την ημέρα και ύστερα από υπερβολική …δικτύωση, ο χρήστης αποξενώνεται από το φυσικό περιβάλλον, αποκόπτει την επικοινωνία με τον πραγματικό κόσμο και περιορίζεται ολοένα και περισσότερο στο ψηφιακό σύμπαν με τις άπειρες αυτές δυνατότητες. Η αλήθεια είναι πως το “μικρόβιο” της εξερεύνησης υπάρχει στο αίμα του ανθρώπου από πολύ παλιά. Αν αυτό δεν συνέβαινε, ο Κολόμβος δεν θα είχε πάει ποτέ στην Αμερική… Μη έχοντας λοιπόν κάποιος την δυνατότητα να ικανοποιήσει τις απόκρυφες επιθυμίες του, να ορειβατήσει στα Ιμαλάια, να περπατήσει στην Ανταρκτική, να δει το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Αρη, να ρίξει κλεφτές ματιές σε μακρινούς γαλαξίες ή ακόμα και να κλείσει ραντεβού με κάποια κοπελιά από το Johannesburg ή το Detroit καταφεύγει στον εύκολο (και τον μόνο διαθέσιμο προς το παρόν) τρόπο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του αυτές: το παγκόσμιο Δίκτυο.

Με όλο λοιπόν το σεβασμό προς όλους αυτούς που χρησιμοποιούν το παγκόσμιο Δίκτυο η στήλη προσφέρει ευγενικά μια φιλική συμβουλή – παρότρυνση για καλύτερες και ουσιαστικότερες ψηφιακές απολαύσεις:

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

* Κάπου στο αρχείο μου πρέπει να “ξεκουράζονται” και κάποια περιοδικά ειδικών εκδόσεων που τότε μου έκαναν την τιμή να φιλοξενήσουν άλλα κείμενά μου, ίδιας εποχής, που αναφερόταν σε ζητήματα όπως οι αγορές μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου. Από το έτος 2000! Μόλις τα βρω δικά σας και αυτά.

Σωτήρης Μπουζάρας

www.facebook.com/bouzaras

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.