breaking news

THC ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

22 Οκτωβρίου, 2019 | by rodopinews
THC ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΥΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0

Συγκρίνοντας την αντικαρκινική δραστικότητα μονοϋδρογονανθράκων τετραϋδροκανναβινόλης και ολικού φυτικού ελαίου κάνναβης.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ

Εκτιμάται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι δύσκολος για θεραπεία, επειδή υπάρχουν ελάχιστοι βιοδείκτες που σηματοδοτούν όταν κάποιος έχει την ασθένεια και πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ή αναπτύσσουν αντοχή στις τρέχουσες θεραπείες. Επιπλέον, αρκετοί ειδικοί τύποι καρκίνου του μαστού ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στη σύγχρονη θεραπεία. Αυτές οι δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία της διερεύνησης νέων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού.

Δύο βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι οι ορμονικοί υποδοχείς (υποδοχέας οιστρογόνου και υποδοχέας προγεστερόνης) και το ογκογονίδιο HER2 (ένα γονίδιο που μπορεί να μετασχηματίσει ένα φυσιολογικό κύτταρο σε κύτταρο όγκου). Αλλά μια πιο επιθετική κακοήθεια, γνωστή ως «καρκίνος του τριπλού αρνητικού μαστού», δεν εκφράζει τους ορμονικούς υποδοχείς ή το ογκογόνο HER2 . Δεν υπάρχει στοχοθετημένη θεραπεία για τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, έτσι οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με σκληρές χημειοθεραπείες που σκοτώνουν αδιάκριτα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα, είτε είναι καρκινικά είτε όχι.

Αυτοί οι τρεις τύποι καρκίνου – ευαίσθητοι σε ορμόνες, HER2 και τριπλός αρνητικός – χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα για την “Εκτίμηση της επίδρασης του περιβάλλοντος”.

Σε όλα τα μοντέλα καρκίνου του μαστού που μελετήθηκαν, τόσο in vitro όσο και in vivo , το πλήρες φυτικό εκχύλισμα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στην παραγωγή αντικαρκινικών επιδράσεων από ότι το μονομερές THC . Αυτά τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνεπή για τον τύπο του καρκίνου και τον τύπο του μοντέλου. Οι ερευνητές εξέτασαν τις ενώσεις σε κυτταρικές καλλιέργειες (τρυβλία Petri) και σε μοντέλα τρωκτικών (ποντίκια).

THC & ΟΡΜΟΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Στην περίπτωση ευαίσθητων σε ορμόνες κυττάρων καρκίνου του μαστού, το πλήρες φυτικό εκχύλισμα βρέθηκε να είναι 15-25% πιο ισχυρό από το THC μόνο. Στα μοντέλα ζωντανών ζώων το μονοκλωνικό THC δεν έδειξε σημαντική αντινεοπλασματική απόκριση, σε αντίθεση με το πλήρες φυτικό εκχύλισμα, το οποίο είχε έντονο αντικαρκινικό αποτέλεσμα. Η δοκιμή σε εργαστηριακά ζώα είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την καθιέρωση της αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης κλινικής θεραπείας.

Όταν τα παρασκευάσματα κανναβινοειδών προστέθηκαν στην ταμοξιφένη, ένα πρότυπο φάρμακο χημειοθεραπείας, σε μια κυτταρική πλάκα, η συνδυασμένη θεραπεία ήταν περίπου 20-25% πιο αποτελεσματική από τη χημειοθεραπεία μόνη της. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν επαναλήφθηκαν σε δοκιμές ζωντανών ζώων. Είναι σημαντικό ότι τα κανναβινοειδή δεν επηρέασαν αρνητικά την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Αυτό υποδηλώνει ότι τουλάχιστον η χρήση κάνναβης ως πρόσθετης θεραπείας για την αντιμετώπιση των κοινών παρενεργειών της χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία και η απώλεια της όρεξης, δεν θα εμποδίσει την ικανότητα της χημειοθεραπείας να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε ευαίσθητο σε ορμόνες καρκίνο του μαστού, φαίνεται ότι η THC παράγει αποτελέσματα μέσω αλληλεπίδρασης με τον υποδοχέα κανναβινοειδών CB2 . CB2 ενεργοποίηση του υποδοχέα έχει λάβει σημαντική προσοχή λόγω της δυνατότητάς του να θεραπεύονται ασθένειες, αποφεύγοντας παράλληλα την «υψηλή» στις οποίες μεσολαβεί ο CB1 υποδοχέα κανναβινοειδούς, που THC ενεργοποιεί επίσης. Όταν η THC δεσμεύεται με το CB1 , προκαλεί τα συναισθήματα που προκαλούνται από κολύμπι που σχετίζονται με την κατανάλωση κάνναβης.

THC & HER2 -ΠΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Το εκχύλισμα ολικού φυτού βρέθηκε ότι είναι σημαντικά ισχυρότερο από το THC για τα θετικά σε HER2 κύτταρα καρκίνου του μαστού. Τόσο το μονοκλωνικό THC όσο και το πλήρες φυτικό εκχύλισμα έδειξαν αντικαρκινικές επιδράσεις όταν το πείραμα ανατυπώθηκε σε ποντίκια. Επιπλέον, τόσο το THC όσο και το πλήρες φυτικό εκχύλισμα ενίσχυσαν τις αντικαρκινικές επιδράσεις της λαπατινίμπης, το πρότυπο φάρμακο χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού HER2 .

Όπως και με τον ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού, η αντικαρκινική επίδραση της THC σε πειράματα με καρκίνο μαστού που είναι θετικά σε HER2 έχει δειχθεί ότι προκαλείται από τον υποδοχέα κανναβινοειδών CB2 . Δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , μια μεταγενέστερη έκθεση της Cristina Sanchez και άλλων Ισπανών επιστημόνων σημείωσε ότι οι υποδοχείς HER2 και CB2 βρίσκονται συχνά στην ίδια ακριβή θέση στα κύτταρα.

Το CB2 συνδέεται στην πραγματικότητα με το HER2 – σχηματίζοντας αυτό που ονομάζεται διμερές – και αυτός ο διμερισμός σχετίζεται με κακή έκβαση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Η PNAS έκθεση ρίξει νέο φως σε THC αντικαρκινική μηχανισμού δράσης «s: Όταν THC δεσμεύεται με τον CB2 υποδοχέα, σπάει το CB2 – HER2 διμερές, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση των σημάτων που κορυφώνεται στην υποχώρηση του όγκου.

THC & ΤΡΙΠΛΟΣ-ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο τριπλός αρνητικός, ο υποτύπος του καρκίνου του μαστού με τη χειρότερη πρόγνωση, γενικά δεν ανταποκρίνεται καλά στη χημειοθεραπεία. Όμως, η ισπανική ομάδα διαπίστωσε ότι το THC και το THC- ορυκτό έλαιο κάνναβης και οι δύο προσφέρουν κάποια ελπίδα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας για αυτόν τον εξαιρετικά επιθετικό καρκίνο. Και πάλι, το πλήρες φυτικό εκχύλισμα βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το THC μόνο μειώνοντας τη βιωσιμότητα καρκινικών κυττάρων in vitro καθώς και σε μελέτες μοντέλων ποντικών.

Υπάρχουν διάφορα άλλα παραδείγματα όπου ένας συνδυασμός φυτικών κανναβινοειδών και πρότυπων χημειοθεραπευτικών παραγόντων έχει προκαλέσει μια αυξημένη αντικαρκινική απόκριση που υπερέβη την ισχύ της καθεμίας από τις δύο θεραπευτικές αγωγές. Μια κλινική δοκιμή φάσης 2 εξέτασε τη δύναμη του Sativex, ενός ισοδυνάμου μείγματος THC και CBD , σε συνδυασμό με τεμοζολομίδη, το χημειο-πρότυπο για τον εγκέφαλο του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζονται συχνά με μεμονωμένα φάρμακα μιας ένωσης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια θεραπεία που μπορεί να επιτύχει πολλαπλούς στόχους. “Παρόλο που η τρέχουσα ιατρική βασίζεται κυρίως στη χρήση καθαρών ενώσεων με μοναδικούς στόχους”, γράφουν οι Ισπανοί επιστήμονες, “είναι ολοφάνερο ότι για ασθένειες τόσο περίπλοκες όπως ο καρκίνος, οι προσεγγίσεις πολλαπλών στόχων θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές”.

Τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης, μαζί με συναρπαστικά στοιχεία από άλλους ερευνητές, υποδεικνύουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα εκχυλίσματα ολικής κάνναβης φυτών και τις θεραπείες καρκίνου πολλαπλών στόχων. Αλλά το δυτικό ιατρικό σύστημα και οι τυπικές του διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων δεν συμβάλλουν στην έγκριση σύνθετων βοτανολογικών παρασκευασμάτων ως φαρμάκων πολλαπλών στόχων – εν μέρει επειδή διασαφηνίζεται ένας ακριβής μηχανισμός δράσης όταν εμπλέκονται πολυάριθμες ενώσεις είναι πολύ πιο δύσκολο από τη μελέτη ενός φαρμάκου ενός μορίου που είναι προσανατολισμένη προς ένα μόνο κύριο αποτέλεσμα.

ΤΟ TAKEAWAY

Το γεγονός ότι τόσο το προϊόν απομόνωσης THC όσο και το εκχύλισμα κάνναβης ολόκληρου φυτού αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της βιωσιμότητας του όγκου είναι πραγματικά πρωτοποριακή και πρέπει να αποτελέσει ώθηση για την πρόοδο της ανάπτυξης μη τοξικών, βασισμένων σε κανναβινοειδή θεραπειών για καρκίνο του μαστού.

Οι θεραπείες με κανναβινοειδή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για τους καρκίνους που προκαλούν όγκους, δεδομένου ότι “δεν έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα εμφανώς καρκίνοι ανθεκτικοί στην κάνναβη”, σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές. «Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο είναι διαφορετικοί υπότυποι καρκίνου και το γεγονός ότι η βιωσιμότητα των μη μετασχηματισμένων κυττάρων δεν επηρεάζεται από τα κανναβινοειδή στις συγκεντρώσεις που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, είναι δελεαστικό να υποθέτουμε ότι αυτές οι ενώσεις αντιμετωπίζουν ουσιαστικές, μέχρι στιγμής άγνωστες κυτταρικές λειτουργίες όλα τα καρκινικά κύτταρα μοιράζονται, και που απουσιάζουν από τους μη καρκινικούς ομολόγους τους. “

Η ισπανική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού υπογραμμίζει τη σημασία του αποτελέσματος του περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας ότι το εκχύλισμα πετρελαίου κάνναβης πλήρους φάσματος με πολλά συστατικά είναι πιο αποτελεσματικό από την καθαρή THC . “[A] Αν και η φαρμακολογία των εκχυλισμάτων παρασκευής ναρκωτικών κάνναβης είναι προφανώς πιο περίπλοκη στη μελέτη , “Οι ερευνητές αναγνωρίζουν,” αυτή η θεραπευτική προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να παράγει καλύτερες θεραπευτικές αντιδράσεις από τα καθαρά κανναβινοειδή “.

Οι ισπανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ολόκληρο το παρασκεύασμα ναρκωτικών κάνναβης “δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε από τις συνήθεις θεραπείες”. Αυτό είναι καλά νέα για τους ασθενείς με καρκίνο που χρησιμοποιούν κάνναβη για να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου. Η κάνναβη είναι πολύ πιθανό μια ασφαλή θεραπεία add-on για τη θεραπεία του πόνου και της ναυτίας και για τη διέγερση της όρεξης. Και μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τυπικών θεραπειών χημειοθεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική – απαιτώντας χαμηλότερες και λιγότερο τοξικές δόσεις – όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάνναβη.

Ο Alex Andia, ο οποίος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στη Χημεία, διδάσκει Οργανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πόλης της Νέας Υόρκης – City College. Είναι επίσης ο εγκέφαλος πίσω από το Chemical Makeup , ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο αφιερωμένο στην προαγωγή της queer φωνής στην επιστήμη.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

  • Ένα ενδιαφέρον εύρημα από την ισπανική μελέτη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με τον όχι πλήρως κατανοητό ρόλο των τερπενίων, των αρωματικών ενώσεων που δίνουν στην κάνναβη τη χαρακτηριστική της οσμή. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ” τερπένιο κοκτέιλ” που αποτελείται από τα πέντε πιο γνωστά τερπένια στο εκχύλισμα πλήρους φάσματος πετρελαίου κάνναβης: βήτα-καρυοφυλλένιο, άλφα-βουτουλένιο, nerolidol, linalool και βήτα-πινένιο. Όταν προστέθηκε στην απομόνωση THC , ωστόσο, αυτό το κοκτέιλ τερπενίου απέτυχε να αυξήσει την αντικαρκινική αποτελεσματικότητα του μονό-μονού κανναβινοειδούς. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ανάμιξη μερικών τερπενίων με καθαρή THC δεν αναπαράγει επαρκώς τις ιδιότητες ενός εκχυλίσματος ελαίου κάνναβης πλήρους φάσματος. Ή θα μπορούσε να είναι ότι άλλες ενώσεις στο εκχύλισμα ελαίου είναι υπεύθυνες για την ενίσχυσηΟι αντικαρκινικές επιπτώσεις της THC . Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ολόκληρο το φυτικό εκχύλισμα από κάνναβη που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιελάμβανε μετρήσιμες ποσότητες κανναβεριδόλης ( CBG ) και τετραϋδροκανναβινικό οξύ ( THCA – η «ακατέργαστη» μορφή THC που δεν θα σας φτάσει σε υψηλά επίπεδα). Η CBG έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου σε προκλινικά μοντέλα και η THCA είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με έναν υποδοχέα PPAR (πυρηνικό) που μεσολαβεί στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) σε καρκινικές κυτταρικές σειρές. Ένας συνδυασμός όλων αυτών των ενώσεων μπορεί να απαιτηθεί για να επιτευχθεί η αντικαρκινική απόκριση που παρατηρείται στην ισπανική μελέτη καρκίνου του μαστού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Blasco-Benito S, Moreno Ε, Seijo-Vila M, Tundidor Ι, Andradas C, Caffarel MM , Caro-Villalobos Μ, Urigüen L, Diez-Alarcia R, Moreno-Bueno G, Hernández L, Manso L, Homar-Ruano Ρ , McCormick PJ , Bibic L, Bernadó-Morales C, Arribas J, Canals M, Casadó V, Canela ΕΙ , Guzmán Μ, Pérez-Gomez Ε, Sánchez C. Θεραπευτική στόχευση ετερομερών HER2 – CB2R σε θετικό καρκίνο του μαστού HER2 . Proc Natl Acad Sci US Α. 2019 Feb 26 · 116 (9): 3863-3872. doi: 10.1073 / pnas.1815034116.
Blasco-Benito, S .; Seijo-Vila, Μ .; Caro-Villalobos, Μ .; Tundidor, Ι .; Andradas, C .; García-Taboada, Ε .; Wade, J .; Smith, S .; Guzmán, Μ .; Pérez-Gomez, Ε .; Gordon, Μ .; Sánchez, C. Αξιολογώντας το “Entourage Effect”: Αντινεοπλασματική δράση ενός καθαρού κανναβινοειδούς έναντι μιας βοτανικής παρασκευής φαρμάκων σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου του μαστού. Biochem. Pharma. 2018, 157, 285.
Bray, F .; Ferlay, J .; Soerjomataram, Ι .; Siegel, RL; Torre, LA. Jemal, Α. Statistics Cancer, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 394.
Caffarel, ΜΜ. Andradas, Ε .; Perez-Gomez, Μ .; Guzmán, Μ .; Sánchez, C. Cannabinoids: μια νέα ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού; Καρκίνος Θεραπεία. Rev. 2012, 38, 911.
Campos, AC; Fogaca, MV. Sacarante, FF. Joca, SR L .; Πωλήσεις, AJ; Gomes, FV; Sonego, ΑΒ; Rodrigues, NS; Galve-Roperh, Ι .; Guimaraes, FS πλαστικοί και νευροπροστατευτικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στις θεραπευτικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης σε ψυχιατρικές διαταραχές. Εμπρός. Pharmacol. 2017, 8, 269.
ElSohly, Μ .; Waseem, G. Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, σελ. 3.
Harbeck, Ν .; Gnant, Μ. Cancer of Breast, Lancet, 2017, 389, 1134,14
Ligresti, Α .; De Petrocellis, L .; Di Marzo, V. Από φυτοανανοϊνοειδή σε υποδοχείς κανναβινοειδών και ενδοκανναβινοειδή: Πλειοτροπικοί φυσιολογικοί και παθολογικοί ρόλοι μέσω σύνθετης φαρμακολογίας. Physiol. Rev. 2016, 96, 1593.
Ligresti, Α .; Moriello, AS Κ .; Starowicz, Ι .; Matias, SP; De Petrocellis, L .; Laezza, C .; Portella, Ο .; Bifulco, Μ .; Di Marzo, V. Αντινεοπλασματική δραστικότητα φυτικών κανναβινοειδών με έμφαση στην επίδραση της κανναβιδιόλης στο ανθρώπινο καρκίνωμα του μαστού. J. Pharmacol. Exp. Ther. 2006, 318, 1375.
McPartland, JM; Russo, EB Handbook of Cannabis, Oxford University Press, Oxford, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, σελ. 280.
Russnes, HG; Lingjaerde, OC; Borresen-Dale, ΑΙ. Caldas, C. Καρκίνος του Μαστού Μοριακή διαστρωμάτωση: Από ενδογενείς υποτύπους σε ολοκληρωτικές ομάδες. Είμαι. J. Pathol. 2017, 187, 2152
Russo, EB πέρα από την κάνναβη: τα φυτά και το σύστημα ενδοκανναβινοειδών . Τάσεις στο Pharmcol. Sci. 2016, 37, 594.
Russo, EB Περιποίηση THC : Δυνητική συνέργεια μεταξύ κάνναβης και φαινόμενο Entourage φυτοκαναναβινοειδούς-τερπενοειδούς. Br. J. Pharmacol. 2011, 163, 1344.
Schwarz, R .; Ramer, R .; Hinz, Β. Στόχευση του συστήματος ενδοκανναβινοειδών ως πιθανής προσέγγισης με αντι-καρκινικό φάρμακο. Drug Metab. Rev. 2018, 50, 26.
Siegel, RL; Miller, KD; Jemal, Α. Statistics Cancer, 2018. Ca-Cancer J. Clin. 2018, 68, 7.
Velasco, Ο .; Sánchez, C .; Guzmán, Μ. Προς τη χρήση των κανναβινοειδών ως αντικαρκινικών παραγόντων. Nat. Rev. Cancer 2012,12,436.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για την Υγεία. Γενεύη: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. 2018.

Μετάφραση του Γιώργου Παπαγεωργίου από THC VERSUS BREAST CANCER.

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.