breaking news

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο “ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ” ΛΟΓΩ ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS;

20 Σεπτεμβρίου, 2019 | by rodopinews
ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο “ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ” ΛΟΓΩ ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS;
ΠΑΡΑ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΑΛΛΑ
0

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει τα στοιχεία της δικογραφίας για την σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Διαφορετικές είναι οι απόψεις τόσο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί, όσο και για το γεγονός ότι μένει εκτός κάδρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει γνωστό επέλεξε την οδό της προανακριτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να γίνει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση, ενώ άλλοι ότι ο η Βουλή δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να γυρίσει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξέφρασε την άποψη ότι, πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή και να εξετάσει πρώτα αν είναι αρμόδια εκείνη να επιληφθεί των κατηγοριών ή όχι.

«Η επιτροπή δε μπορεί να μην συγκροτηθεί γιατί από τη στιγμή που εισάγεται πρόταση με βάση το 86 θα γίνει δεκτή αυτή από την ολομέλεια και μετά η Επιτροπή πρέπει, κατά τη γνώμη μου, προδικαστικά τρόπον τινά να αποφασίσει ανάλογα και με το περιεχόμενο που έχει αποφασίσει η ολομέλεια να ελέγξει και έχει δώσει ας το πω στα πρακτικά άρθρα που παραβιάστηκαν, ανάλογα λοιπόν με τις κατηγορίες, εντός εισαγωγικών το βάζω, θα πρέπει να κρίνει αν είναι αρμόδια να επιληφθεί των κατηγοριών ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι της άποψης Βενιζέλου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των οιονεί κατηγορουμένων στην υπόθεση και άρα η προανακριτική είναι πιο σωστή λύση.

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο την άποψη του να γίνει εξεταστική για την υπόθεση Νovartis εξέφρασε, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» o βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Όπως εξήγησε, «εάν επιλεγεί η λύση της προανακριτικής επιτροπής, θα συνιστούσα να μην επιλέγει, τότε θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη δικαιοσύνη για να κρίνει εκείνη, διότι πρόκειται περί αδικήματος που δεν είναι κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων».

«Πιστεύω ότι αυτό θα αξιολογήσει η προανακριτική. Θα ήταν πιο σώφρον για την κυβερνητική πλειοψηφία σε αυτή τη φάση που χρειάζεται η ωριμότητα των λεγομένων αποδεικτικών στοιχείων να ήταν η εξεταστική. Άλλωστε δρα κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ως κανονική ανακριτική αρχή για να μπορέσει να τεκμηριώσει ή να μην τεκμηριώσει στοιχεία ενοχής» , πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα στηρίξει το κόμμα την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για προανακριτική. «Δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί στη διερεύνηση, θέλουμε να είμαστε απολύτως θετικοί», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτή την περίπτωση «θα πρέπει να ερευνηθεί και θα το υποδείξει το Κιναλ αν πρόκειται κατά την άσκηση καθηκόντων ή όχι».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο «Θέμα 104,6», δήλωσε πως δεν μπορεί να μην συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή από τη στιγμή που εισάγεται η πρόταση και ότι είναι η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία.

Τονίζοντας παράλληλα ότι με απλές ενδείξεις και όχι σαφή, ξεκάθαρα στοιχεία δεν θα ήθελαν να μπλέξουν έναν πρώην πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης τόνισε πως: «Πρέπει να δούμε εάν η υπόθεση κινήθηκε από κάποιους μάρτυρες ή εάν αυτοί οι μάρτυρες υποκινήθηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς και πολιτικούς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», έκανε λόγο για μεσοβέζικη λύση και υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Novartis, σχολιάζοντας την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα σε προανακριτική επιτροπή.

«Όταν υπάρχουν σκιές πρέπει να ερευνώνται όσο ψηλά κι αν είναι κανείς», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει σκευωρία, αλλά δεν θέλει να αδειάσει ξανά τον κ. Σαμαρά.

Ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο υπάρχουν δύο καθαρές λύσεις όπως είπε, ή δεν υπήρξε σκευωρία και αυτή η ιστορία( η τωρινή) είναι σκευωρία για να δημιουργήσουμε σκευωρία β βαθμού ή υπήρχε πράγματι σκευωρία στην οποία δε μπορούσε να είναι εμπλεκόμενος μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά έπρεπε να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης , ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, τέλος, ανέπτυξε τον εξής ισχυρισμό: « Εμείς λέμε ότι δεν υπήρχε σκευωρία αλλά σκάνδαλο .Εσείς που λέτε ότι υπάρχει σκευωρία, είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι μόνος του ο κ. Παπαγγελόπουλος του ήρθε επιφοίτηση και πήγε να την κάνει;».

#

Novartis: «Καίει» τον Ρασπούτιν ο Αγγελής

Τα πρώτα στοιχεία από τη δικογραφία και την κατάθεση του αντεισαγγελέα – Καταθέτει ότι ο «Ρασπούτιν»-Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην ουσία καθοδηγούσε την εισαγγελέα Διαφθοράς για fast track διώξεις – Ο ρόλος της Παπασπύρου και τα κλάματα της Τουλουπάκη.

Τον ρόλο του περίφημου Ρασπούτιν και του μηχανισμού χειραγώγησης μελών της Δικαιοσύνης προκειμένου να διωχθούν οι αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στην κατάθεσή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του που αποτελεί μέρος της δικογραφίας που βρίσκεται στην Βουλή δεν κατονομάζει τον Ρασπούτιν αλλά «φωτογραφίζει» ότι τον συγκεκριμένο ρόλο είχε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης των ερευνών για την υπόθεση της Novartis καταγγέλλει ότι ο Ρασπούτιν στην ουσία καθοδηγούσε την κυρία Τουλουπάκη για fast track διώξεις. Επισημαίνει δε ότι υπήρξε προαποφασισμένη δίωξη για τους Αν. Λοβέρδο, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των επίμαχων αποσπασμάτων της κατάθεσης Αγγελή είναι και τα εξής:

«Η κυρία Δημητρίου γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του».

  • «Η κυρία Τουλουπάκη ήρθε για fast track διώξεις χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων»
  • Η κυρία Δημητρίου μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν επικοινωνούσε με την κυρία Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου (σ.σ. αναφέρει έναν εισαγγελέα πρωτοδικών)»
  • Στην εισαγγελία πρωτοδικών ο Ρασπούτιν ειχε την δική του ομάδα

Στο ερώτημα του εισαγγελέα «ποιος είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν;» ο κ. Αγγελής απαντά:

«Μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. της προηγούμενης) που είχε την δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αγγελής φέρεται να λέει:

  • «Η κυρία Δημητρίου με διαβεβαίωσε ότι ο Ρασπούτιν είναι μέλος της κυβέρνησης»
  • «Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπο την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν
  • «Στην Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Αν. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη.

Ο ρόλος της Μαρίας Παπασπύρου και τα κλάματα της Τουλουπάκη

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Αγγελής αναφέρεται και στον ρόλο της πρώην γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου υποστηρίζοντας ότι μετείχε σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει αρμοδιότητα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυρία Παπασπύρου ήταν αυτή που τον πίεσε να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ αν και ο ίδιος δεν το επιθυμούσε καθώς δεν ήταν ομόλογοί του. Προσθέτει δε ότι μετά το ταξίδι στη Βιέννη και πηγαίνοντας στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να τον ενημερώσει συνάντησε στο υπουργικό γραφείο την κυρία Παπασπύρου.

Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η κ. Τουλουπάκη απέφευγε να τον ενημερώνει για την πορεία των ερευνών και να του διαβιβάζει τα στοιχεία ενώ σε κάποιο σημείο υποστηρίζει πως όταν της άσκησε πίεση για τη συνέπειά της, εκείνη έβαλε τα κλάματα.

Από την πλευρά της η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έδινε αναφορές στον προϊστάμενό της λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς και για λόγους ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει στην κατάθεσή του ότι όταν ρώτησε την κυρία Τουλουπάκη κατ΄ εντολή τίνος προσώπου ενεργεί, εκείνη του απάντησε ότι πρόκειται για υπουργό «που το ένα του πόδι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ» .

#

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.