breaking news

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

19 Μαΐου, 2019 | by rodopinews
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ
RODOPINEWS MAGAZINO
0

Η καλή υγεία ενός κατοικιδίου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από γονιδιακούς παράγοντες, αλλά από τις επιλογές και τη φροντίδα που επιδεικνύει ο ιδιοκτήτης του. Με τις σωστές οδηγίες θα έχετε ένα υγιές, χαρούμενο και μακροβιότερο ζωάκι.

Κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

Ένας καλός και αξιόπιστος κτηνίατρος είναι το νούμερο 1 στη λίστα των απαραίτητων αναγκών του κατοικιδίου σας και αυτό, γιατί όλα τα ζώα έρχονται αντιμέτωπα με τουλάχιστον ένα θέμα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνίσταται τουλάχιστον μία με δυο φορές το χρόνο να γίνονται γενικές εξετάσεις για τη καλή σωματική και ψυχική υγεία του ζώου, όπως επίσης να τηρούνται πιστά τα ραντεβού για τον εμβολιασμό του.

Συνήθως τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα επισκέπτονται συχνότερα τον κτηνίατρο, καθώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και απαιτείται περισσότερη φροντίδα. Επίσης, σε περιπτώσεις χρόνιας ασθένειας ή ιδιαίτερης αρρώστιας καλό θα ήταν να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Ας μη ξεχνάει κανείς άλλωστε ότι οι σκύλοι γερνούν ταχύτερα και ενδέχεται να εμφανιστούν αλλαγές στη κατάσταση της υγείας τους σε διάστημα 6-12 μηνών.

Διατροφικές συνήθειες.

Οι διατροφικές συνήθειες ενός ζώου είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της καλής υγείας και επηρεάζει πολλά μέρη του οργανισμού, όπως το τρίχωμα, το βάρος, την ενέργεια και τη λειτουργία του εντέρου. Ιδανικά, το τρίχωμα του σκύλου σας θα πρέπει να γυαλίζει, να μη ξεφλουδίζει και να μην είναι πολύ λιπαρό. Έλλειψη ενέργειας, παχυσαρκία ή μείωση βάρους σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα.

Δοκιμάστε να αλλάξετε τη τροφή σκύλου που δίνετε μέχρι στιγμής με κάποια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και συγχρόνως να είναι εύγευστη. Καλό θα ήταν, μάλιστα, η αλλαγή στη τροφή να γίνεται σταδιακά, διαφορετικά μπορεί να του προκαλέσει διάρροια ή εμετό. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος ή κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα είναι απαραίτητο για άμεσα και επιθυμητά αποτελέσματα.

Άσκηση

Η γυμναστική είναι εξίσσου σημαντική έως και απαραίτητη για τα μικρά μας τετράποδα. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής με μια-δυο ώρες τη μέρα είναι αρκετό, ανάλογα όμως με τη ράτσα, το μέγεθος και την ηλικία οι ώρες ποικίλλουν.

Στοματική υγιεινή.

Ο καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας είναι κάτι που εύκολα παραβλέπεται, ενώ αποτελεί από τα πιο σημαντικά μέρη καθαριότητας του ζώου. Η οδοντική πλάκα και πέτρα είναι από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις και αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα. Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύμματος είναι απαραίτητα. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως χρειάζεται που και που επαγγελματικός καθαρισμός από τον κτηνίατρο.

Κούρεμα και βούρτσιμα.

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται περιποίηση στο τρίχωμα τους ανάλογα με τη ράτσα. Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα συνήθως χρειάζονται κάθε μήνα μπάνιο, κόψιμο των νυχιών και βούρτσισμα, αντίθετα, σκύλοι με πολύ τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζονται ημερησίως. Σε σκύλους που αδιάκοπα μεγαλώνει το τρίχωμα τους συνιστάται κούρεμα συχνότερα, ενώ σε σκυλάκια που πάσχουν από αλλεργίες καλό θα ήταν να ακολουθούνται οι οδηγίες του κτηνίατρου.

Η προσοχή στα σημάδια.

Γενικά, ενδέχεται οι σκύλοι να αντιμετωπίζουν ασθένειες που έρχονται και παρέρχονται, χωρίς να υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Εδικά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το κατοικίδιο αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ίσως προσπαθήσει να το κρύψει από το αφεντικό του. Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι σωστή ερμηνεία των σημαδιών προς αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Εν κατακλείδι, οι μικροί μας σκύλοι είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν έχουν ανάγκη μόνο από αγκαλιές και χάδια, αλλά από υπευθυνότητα, ανάληψη ευθυνών από τα αφεντικά τους και άμεση αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας. Βρείτε τις καλύτερες τροφές για τα κατοικίδια σας καθώς και πολλά είδη αξεσουάρ στο Petvet24 – Petshop.

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.