breaking news

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

21 Φεβρουαρίου, 2019 | by rodopinews
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ
ΥΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι επιδέξιοι, έξυπνοι και ανήθικοι ταυτόχρονα. Μπορούμε να τους κατατάξουμε στην κατηγορία των εγωκεντρικών (και πιθανώς των ναρκισσιστικών) ανθρώπων. Η αναγνώριση και ο εντοπισμός τους μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι τεχνικές τους μπορεί να εκτελούνται με διακριτικότητα και επιδεξιότητα. Ο κλινικός ψυχολόγος Dr. George K. Simon- ο οποίος θεωρείται ειδήμονας πάνω στην χειριστική συμπεριφορά- εντοπίζει τρεις υποβόσκουσες, αλλά βασικές συμπεριφορές χειραγώγησης:

1. Εσκεμμένη απόκρυψη επιθετικών συμπεριφορών και προθέσεων.

2. Αναγνώριση και αξιοποίηση κάθε πιθανών «αδύνατων σημείων» ενός ατόμου για εκμετάλλευσή τους.

3. Ένας αδίστακτος τρόπος σκέψης που στερείται συμπόνιας και ενσυναίσθησης, που επιτρέπει στο χειριστικό άτομο να δρα χωρίς τύψεις.

Στο παρόν άρθρο, συζητάμε κάποιες πιθανές συμπεριφορές του χειριστικού ατόμου και πώς να προστατευτείτε από αυτούς. Θα παρατηρήσετε καθώς θα διαβάζετε αυτή τη λίστα, ότι η χειριστική συμπεριφορά μπορεί να ποικίλλει από ήπια/ διακριτική έως απόλυτα καταφανής.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα χειριστικό άτομο

1. Σκοπός τους η εξουσία

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν μια αδίψαστη λαχτάρα για εξουσία. Η αλαζονεία τους οδηγεί να πιστεύουν ότι έχουν την ανώτερη επιρροή που θα μπορούσαν πάνω στους άλλους, παρά την ύπαρξη στοιχείων για το αντίθετο. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, επηρεάζεστε κάθε μέρα από άλλους. Πόσες ψευδείς, παραπλανητικές διαφημίσεις υπάρχουν εκεί έξω; Η χειραγώγηση μέσω της διαφήμισης δεν είναι διαφορετική από την προσωπική· απλά η πρώτη απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Εντούτοις, η ουσία είναι μια εδώ: κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική της χειραγώγησης απλά και μόνο για να νιώσουν μια αίσθηση ανωτερότητας.

2. Εκρήξεις και επιθετικότητα

Εξαιτίας της παραμορφωμένης αίσθησης ανωτερότητας και εξουσίας τους, τα χειριστικά άτομα μπορεί να γίνουν επιθετικά, όταν τα πράγματα δεν γίνουν όπως τα είχαν σχεδιάσει. Μπορεί να σηκώσουν τον τόνο της φωνής τους ή να γίνουν και σωματικά βίαιοι. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να γίνουν επιθετικοί είναι επειδή πιστεύουν ότι μέσω της βίας μπορεί να επηρεάσουν το θύμα να νιώσει νικημένο.

3. Το κόλπο των ενοχών

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι δεν λυπόμαστε ή συμπονούμε ιδιαίτερα τους χειριστικούς ανθρώπους, όμως συχνά χρησιμοποιούν το όπλο της θυματοποίησης για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ο τρόπος τους μπορεί να ποικίλλει από μια σειρά παραπόνων με έναν τόνο απόγνωσης μέχρι ένα μακρόχρονο βλέμμα σιωπής που προδίδει «βάσανα». Κάποιοι μπορεί να ανακοινώνουν δήθεν την απόφαση τους να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους. Αν και σπάνια το εννοούν πραγματικά, είναι καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις να απευθύνεστε στις τοπικές αρχές και να τους ενημερώνετε για την κατάσταση.

4. Χρησιμοποιούν αρνητικό χιούμορ

Τα χειριστικά άτομα, όπως είναι προφανές, εμφανίζονται ανήθικα και προσβλητικά, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το χιούμορ τους. Θα κοροϊδέψουν την εμφάνισή σας, το παλιό μοντέλο κινητού σας, το γεγονός ότι αργήσατε, ενώ τρέχατε, τους φίλους σας κλπ. Και θα το κάνουν με έναν οξύ σαρκασμό που είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να καμουφλάρει την πραγματική τους πρόθεση: να επιβάλλουν κάποιο είδος ψυχολογικής επιρροής και χειραγώγησης πάνω σας, ώστε να νιώσουν εκείνοι καλύτεροι και ανώτεροι.

5. Κολακείες και τρυφερά λόγια

Όχι, δεν είναι τα γλυκόλογα που ακούμε από τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Δεν υπάρχει τίποτα το αυθεντικό στα λόγια των χειριστικών ανθρώπων, εκτός από το γεγονός ότι προσπαθούν προσεκτικά να παραπλανήσουν τα θύματά τους. Για τους περισσότερους από εμάς, ο τρόπος με τον οποίο απευθυνόμαστε στους ανθρώπους γύρω μας φανερώνει και σχετίζεται με τη σχέση που έχουμε με αυτούς. Για παράδειγμα, αλλιώς θα μιλήσουμε σε έναν φίλο και αλλιώς σε έναν άγνωστο στην καφετέρια. Δεν θα στολίσουμε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε με κοπλιμέντα και υπερβολική οικειότητα.

Ο χειριστικός άνθρωπος αξιοποιεί τις κολακείες σε μια προσπάθεια να επισπεύσει μια σύνδεση με το άτομο που θέλει να εκμεταλλευτεί. Σκεφτείτε τα υποκριτικά κοπλιμέντα ενός πωλητή ρούχων. Αν τα λόγια δεν ταιριάζουν με το είδος της σχέσης, τότε μάλλον μιλάμε για ένα άτομο με πρόθεση εκμετάλλευσης.

Αυτοπροστασία

Τα χειριστικά άτομα μπορεί να προκαλέσουν πολλά είδη προβλημάτων και σε διαφορετικό βαθμό. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης των χειριστικών ατόμων από τη Lisa Hutchinson- πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας, διαισθητική ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στο θέμα:

1. Να θυμάστε και να έχετε γνώση της ιστορίας, του παρελθόντος ενός ατόμου και των συμπεριφορικών τακτικών του.

2. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Μην εστιάζετε μόνο σε αυτό που σας λέει. Η διαίσθησή σας μπορεί να σας αποκαλύψει την αλήθεια και για το ότι δεν πρέπει να εμπιστευθείτε κάποιον.

3. Αποφασίστε αν θέλετε να αντιδράσετε ή να απομακρυνθείτε. Αξίζει το άτομο εκείνο μια προσπάθεια ή είναι καλύτερα απλά να φύγετε;

#

Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε την αρνητική ενέργεια των άλλων

Η συμπόνια είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα κάποιου και να του στεκόμαστε. Η ενσυναίσθηση πάει ένα βήμα παρακάτω. Ο ενσυναισθητικός δεν αναγνωρίζει μόνο τα συναισθήματα των άλλων, αλλά τα νιώθει σαν να είναι δικά του. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με αρκετά ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση απορροφούν μεγάλο μέρος του πόνου των γύρω τους. Αυτό τους μουδιάζει συναισθηματικά, αλλά και μπλοκάρει την ικανότητά τους να λειτουργούν επαρκώς στην καθημερινότητά τους.

Αν έχετε ποτέ βρεθεί στον ίδιο χώρο με ένα αρνητικό άτομο, τότε θα γνωρίζετε πόσο εμφανή είναι τα συναισθήματά του και πόσο έντονα μπορεί να τα νιώσετε. Είναι σαν να σας τραβά προς τα κάτω μαζί σας και δεν μπορείτε να αντιδράσετε.

Το να γνωρίζετε να αμύνεστε από μια τόσο τοξική ενέργεια αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για τη ζωή σας, επειδή η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζει, φυσικά, όλες τις άλλες εκφάνσεις της ζωής σας, την πνευματική και σωματική. Παρακάτω προτείνονται πέντε αποτελεσματικοί τρόποι για να μην απορροφάτε την αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων:

Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε την αρνητική ενέργεια των άλλων

1. Δεν χρειάζεται να ικανοποιείτε τους πάντες

Αν κάποιος κάνει παράπονα για εσάς, άσχημα σχόλια ή μιλά υποτιμητικά για το άτομό σας, μην το παίρνετε προσωπικά και μην προσπαθείτε συνεχώς να τον κάνετε να σας συμπαθήσει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βυθιστείτε ακόμα περισσότερο στη δική του αρνητικότητα και να νιώσετε εξαρτημένοι από τη δική του γνώμη.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας· συνειδητοποιήστε ότι δεν πρόκειται πάντα στη ζωή να μας συμπαθούν όλοι! Κι αυτό, διότι όλοι έχουμε διαφορετικά γούστα, αντιπάθειες, προσωπικότητες και ιδιοτροπίες, στοιχεία που δημιουργούν μια διαφορετική συνολική εμπειρία για τον καθένα. Δείξτε πρώτα αγάπη στον εαυτό σας και αυτό θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στις αρνητικές απόψεις των άλλων.

2. Μάθετε πότε να λέτε «ΟΧΙ»

Αν είχατε έναν επισκέπτη στο σπίτι σας, θα τον αφήνατε να φέρει μέσα όλο το χώμα από τον κήπο σας με τα παπούτσια του ή θα του ζητούσατε να τα σκουπίσει στο χαλάκι, πριν εισέλθει στον προσωπικό σας χώρο; Και τι θα κάνατε, αν εσείς τον καλούσατε για δείπνο μία φορά, αλλά εκείνος συνέχιζε να αυτοπροσκαλείται για όλο τον υπόλοιπο μήνα; Κι αν μάλιστα, επέμενε να κοιμηθεί στον καναπέ σας; Και όλα αυτά χωρίς πρόσκληση;

Η γενναιοδωρία και η δοτικότητα είναι υπέροχα στοιχεία χαρακτήρα, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χρειάζεται να ορίσετε. Δεν μπορείτε να αφήνετε κάποιον να εκμεταλλεύεται συναισθηματικά αυτά τα στοιχεία σας. Θέστε όρια και μείνετε πιστοί σε αυτά! Το σώμα, ο χώρος και ο προσωπικός σας χρόνος είναι ιερά για τη ζωή σας, οπότε προσέξτε σε ποιον δίνετε πρόσβαση σε όλα αυτά. Δεν είναι καθόλου κακό να λέμε «όχι» κάποιες φορές.

3. Μην τρέφετε άλλο το τέρας

Υπάρχουν κάποιες παρασιτικές, τοξικές προσωπικότητες που κυριολεκτικά τρέφονται από την προσοχή και την τρυφερότητά σας και το κάνουν μέχρι να σας αφήσουν άδειους. Μπορεί στην αρχή να πιστεύετε ότι αξίζει να επενδύσετε σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά στο τέλος, θα μείνετε άδειοι από ενέργεια και με πολλά άλυτα προβλήματα. Η δίψα τους για αγάπη ποτέ δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, αν είναι αποφασισμένοι να παριστάνουν για πάντα το θύμα.

Μπορείτε να προσφέρετε στήριξη σε όσους τη χρειάζονται, να ακούσετε έναν προβληματισμένο φίλο ή ακόμα και άγνωστο, αλλά να προσέξετε το σημείο που οι προσπάθειές σας αρχίζουν να γίνονται υπερβολικές, όπως και τα δικά τους αιτήματα. Όσο πιο πολύ προσοχή δώσετε στα προβλήματά τους, τόσο λιγότερες λύσεις θα υπάρξουν.

Δεν είναι δική σας ευθύνη να προσπαθείτε να διορθώνετε τα προβλήματα των άλλων, ειδικά εκείνων που θέλουν να παραμείνουν άλυτα. Αυτό που περισσότερο θέλουν είναι να τους λυπηθείτε. Και δεν είναι καθόλου κακό σε τέτοιες περιπτώσεις να αρνείστε να συμμετέχετε στο δράμα κάποιου άλλου.

4. Επιστρέψτε στη φύση

Ορισμένες φορές, χρειάζεστε μια ανάσα από όλους. Οι χαοτικές τους ενέργειες μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν, οπότε εκμεταλλευτείτε το σαββατοκύριακο, ένα χαλαρό απόγευμα ή ακόμα και λίγες ώρες για να μείνετε κάπου μόνοι με τον εαυτό σας και να ηρεμήσετε.

Προτιμήστε τη φύση και αφήστε τους ήχους της να αντικαταστήσουν τη φλυαρία της καθημερινότητας. Προσέξτε την απλότητα του φυσικού κόσμου και την αρμονία ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία. Αναπνεύστε βαθιά και διαλογιστείτε. Θα νιώσετε αναζωογονημένοι και λιγότερο ευάλωτοι στην αρνητικότητα των άλλων.

5. Θυμηθείτε ποιος είναι υπεύθυνος για εσάς

Εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το πώς νιώθετε. Είστε 100% υπεύθυνοι για το σε ποιον επιτρέπετε να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και αν κάποια πλευρά της ζωής σας δεν βρίσκεται σε ισορροπία, εσείς έχετε την ικανότητα να το διορθώσετε.

Η δική σας αντίληψη για τον εαυτό σας είναι πιο ισχυρή από οποιουδήποτε άλλου, εκτός αν έχετε επιλέξει να παραχωρήσετε αυτή τη δύναμη στην αποδοχή τους. Και μόλις καταφέρετε να το αναγνωρίσετε αυτό, θα βρείτε και τη δύναμη να απομακρυνθείτε και να εμποδίσετε την αρνητικότητα των άλλων να σας επηρεάζει.

#

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.