Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται το νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να κατατεθεί, στις αρχές Μαρτίου κι όχι αργότερα, προς ψήφιση στη Βουλή. Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές φαίνεται ότι οριστικοποιούνται οι επιμέρους ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βάση «φορολογικής ανακούφισης» για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, ρύθμιση 120 δόσεων και αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση, προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός και αύξηση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι σημαντικότερες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το προσεχές διάστημα σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, παρακολουθώντας απλώς να αυξάνονται τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο, τα οποία έχουν ανέλθει σε 185 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται τα ακόλουθα μέτρα:
– Ακατάσχετος λογαριασμός. Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έπειτα από κατάσχεση εφόσον προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, για κάθε δόση που πληρώνει θα αποδεσμεύεται τριπλάσιο ή τετραπλάσιο ποσό της δόσης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα στην περίπτωση που πληρώνει 1.000 ευρώ δόση, θα αποδεσμεύεται ποσό της τάξεως των 3.000 ή 4.000 ευρώ. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό θα αυξάνεται περαιτέρω.
– 120 δόσεις. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
1. Αποπληρωμή οφειλής έως και 120 δόσεις.
2. Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.
3. Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
4. Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα «γενναιόδωρη», δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.
– Πάγια ρύθμιση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48, εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Εάν δεν είναι «βιώσιμος», θα εξαιρείται από τη ρύθμιση. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και είναι δυνατόν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.
– «Πλαστικό» χρήμα. Αύξηση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τη θέσπιση ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών.
– Επαγγελματικός ακατάσχετος. Εξετάζεται η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS. Στον ακατάσχετο λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ακατάσχετο ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80% του ποσού των συναλλαγών που γίνονται μέσω POS.
Απελευθερώνονται τον Μάρτιο κατασχεμένοι λογαριασμοί
Στη σταδιακή αποδέσμευση εκατοντάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών προσανατολίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά σε οφειλές προς το Δημόσιο.
Βασική προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους.
Οι ανακοινώσεις έγιναν διά στόματος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε επαφές που είχε με προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, κατά τη διάρκεια διημερίδας που ξεκίνησε χθες για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Αρχής κατά το 2018 και την παρουσίαση των στόχων της για το 2019.
O κ. Πιτσιλής ενημέρωσε πως στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 θα γίνουν δύο μεγάλες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η πρώτη αφορά στην οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και τον εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά σε τελωνειακούς ελέγχους από κινητές ομάδες.
Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Την ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης, τους ελέγχους της διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν, τη διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής, ελέγχους με βάση τυχαίο δείγμα φορολογουμένων αλλά και ελέγχους για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει και μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, το προσωπικό, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), την αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την προοδευτική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής.
Σημειώνεται ότι η προοδευτική αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο στόχος είναι κάθε φορά που ο οφειλέτης καταβάλλει τη δόση στο πλαίσιο ρύθμισης για τα χρέη του, να αποδεσμεύεται προοδευτικά και ένα ποσό πολλαπλάσιο αυτής από τον δεσμευμένο τραπεζικό του λογαριασμό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός τίθεται σε ισχύ προοδευτικά από τον Μάρτιο. Το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα δημιουργηθεί και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εναλλαγής των θέσεων των υπαλλήλων, όπως προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Η δημιουργία του νέου αυτού πλαισίου θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως διευκρίνισε ο Γ. Πιτσιλής.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και εφέτος κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιοδείες σε απομακρυσμένες περιοχές, με σκοπό την άμεση και επί τόπου ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους προϊσταμένους των εφοριών, των τελωνείων κι άλλων υπηρεσιών, ο διοικητής της ΑΑΔΕ τους συνέστησε να μην εφησυχάζουν, καλώντας τους να εντείνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Ο κ. Πιτσιλής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ξεχωρίζοντας την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ, αλλά και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ.