breaking news

ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΗΣ “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ” ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

11 Ιανουαρίου, 2019 | by rodopinews
ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΗΣ “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ” ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΡΑ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΑΛΛΑ
0

Η επίθεση στη Ραφήνα

Στις 9 Ιανουαρίου 2019, δικάστηκαν στο Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής (και ένα άλλο στέλεχος της ΧΑ) για την επίθεση στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα δύο αλλοδαπά θύματα εκείνης της επίθεσης δεν ήταν στη δίκη. Το δικαστήριο βεβαίωσε πως είχαν κληθεί νομότυπα (με θυροκόλληση) για αυτό και δεν διάβασε στις καταθέσεις τους. Το δικαστήριο γνώριζε βέβαια (από αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι) πως ο ένας μάρτυρας έχει επιστρέψει στη χώρα του και άρα η διαβεβαίωση πως κλητεύθηκε νόμιμα ήταν ψευδής, επέλεξε όμως να αγνοήσει αυτή την άθλια σκευωρία που είχε ένα στόχο, τη μη αναγνώριση των δραστών για το μοναδικό αδίκημα που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν και άρα την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών, όπως και έγινε.

Το βίντεο με την επίθεση δεν προβλήθηκε, προφανώς πάλι με τον ίδιο στόχο. Η ανακοίνωση της ΧΑ τότε που υπερηφανευόταν για την επίθεση και κατονόμαζε τη δράση των βουλευτών της δεν διαβάστηκε ώστε να αντιπαρατεθεί στα παραμύθια που κατέθεσαν οι αστυνομικοί (ψευδο)μάρτυρες.

Έτσι λοιπόν το δικαστήριο πολύ βολικά μετέτρεψε την κατηγορία της υποκίνησης και εκτέλεσης βιαιοπραγιών σε απλή συμμετοχή σε ομάδα που διέπραξε βιαιοπραγίες (λες και οι βουλευτές επικεφαλής της ομάδας που κατονομάζει η ίδια η ΧΑ δεν ήταν τουλάχιστον οι υποκινητές των βιαιοπραγιών) ώστε να παύσει υφ’ όρων την ποινική δίωξη (με το νόμο – “αμνηστία” 4411/2016), διαπίστωσε πως η αντιποίηση αρχής (έλεγχος εγγράφων των μικροπωλητών από τους ΧΑγίτες) είχε ήδη παραγραφεί υφ’ όρων με τον προηγούμενο νόμο – “αμνηστία” 4198/2013 και αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους δύο βουλευτές και το άλλο μέλος της ΧΑ για απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας αφού, όπως είπε ο εισαγγελέας, δεν ήταν τα θύματα παρόντες για να τους αναγνωρίσουν, ούτε προέκυψε με βεβαιότητα από τις καταθέσεις των αστυνομικών. Αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχε κατηγορία για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου ή για ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Η επίθεση στο Μεσολόγγι

Ανάλογο σκηνικό είχε υπάρξει στις 14 Νοεμβρίου 2014 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, στη δίκη του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση και άλλων στελεχών της ΧΑ για την επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά την επίθεση στη Ραφήνα. Τα αλλοδαπά θύματα και εκείνης της επίθεσης δεν ήταν στο δικαστήριο να καταθέσουν, το ενοχοποιητικό βίντεο ούτε σε εκείνη τη δίκη παίχθηκε και οι (ψευδο)μάρτυρες αστυνομικοί και εκεί δεν ήξεραν – δεν είδαν κτλ. Το δικαστήριο και τότε έπαυσε τη ποινική δίωξη λόγω υφ’ όρων παραγραφής του αδικήματος της αντιποίησης αρχής και αθώωσε τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα παράνομης βίας, απρόκλητης φθοράς και παράβασης του αντιρατσιστικού νόμου.

Σχετικό

Αίτημα ανάσυρσης δικογραφίας για ρατσιστικό μίσος κατά βουλευτών Χρυσής Αυγής (των Κώστα Μπαρμπαρούση, Γιάννη Λαγού και Ηλία Παναγιώταρου αλλά και των πρώην βουλευτών, Αρτέμη Ματθαιόπουλου και Φώτη Γραικού) που υποβλήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017 αλλά δεν έγινε δεκτό και ας είχε αρθεί η ασυλία τους.

#

Ενοχη η οργάνωση, αθώοι οι κατηγορούμενοι

«Εχει αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι μια πολυμελής ομάδα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής, ενεργώντας συντεταγμένα προέβη σε βιαιοπραγίες στο πανηγύρι της Ραφήνας, αναποδογυρίζοντας πάγκους μικροπωλητών και προκαλώντας φθορές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η συμμετοχή των κατηγορουμένων κατά την τέλεση βιαιοπραγιών, επομένως προτείνω να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών».

Αυτό ήταν το σκεπτικό του εισαγγελέα με το οποίο συντάχθηκε η πρόεδρος του Θ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και αθώωσε λόγω αμφιβολιών τούς Ηλιόπουλο και Γερμενή για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τα άλλα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν (αντιποίηση αρχής και εκτέλεση βιαιοπραγιών) παύθηκαν υφ’ όρον.

Με άλλα λόγια, η οργάνωση είναι ένοχη αλλά οι κατηγορούμενοι αθώοι λόγω αμφιβολιών για το πρώτο αδίκημα, ενώ δεν δικάστηκαν επί της ουσίας για τα άλλα δύο λόγω παραγραφής. Ομως, η επίθεση και έχει καταγραφεί σε βίντεο και την έχει παραδεχτεί η ναζιστική οργάνωση και ο ίδιος ο Γερμενής.

Η μεν Χ.Α. σε ανακοίνωσή της έχει ομολογήσει ότι «οι συναγωνιστές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών και απέσυραν με συνοπτικές διαδικασίες τα παράνομα προϊόντα», ο δε Γερμενής έχει δηλώσει (ρ/σ «Βήμα FM») ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά, δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε», αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο δεν περιελήφθη στη δικογραφία. Και ο Ηλιόπουλος έχει απαθανατιστεί στο βίντεο να κάνει έλεγχο στις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών λίγο πριν το τάγμα εφόδου αρχίσει να σπάει ανεξέλεγκτα και να ισοπεδώνει πάγκους.

Αλλά πώς προέκυψε αθώωση για μια ομολογημένη και αυταπόδεικτη επίθεση από αυτές που συνηθίζει να πραγματοποιεί η ναζιστική οργάνωση σε λαϊκές αγορές και παζάρια υπό τη φυσική παρουσία ηγετικών στελεχών της; Προέκυψε από τις καταθέσεις των μαρτύρων: εκείνων που δεν κατέστη εφικτό να προσέλθουν στο δικαστήριο και ως εκ τούτου να εκπροσωπηθούν από πολιτική αγωγή, δηλαδή των μεταναστών μικροπωλητών που είδαν μπροστά στα μάτια τους τη βία των χρυσαυγιτών, και εκείνων που προσήλθαν και κατέθεσαν ότι «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν».

Οι καταθέσεις

Συγκεκριμένα, από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο: ο πρώτος ήταν μακριά από το περιστατικό και, αν και διοικητής, δεν έκανε αποτελεσματική έρευνα για το τι συνέβη, ο δεύτερος είδε τους κατηγορούμενους βουλευτές μαζί με 30-40 χρυσαυγίτες να κάνουν ελέγχους και ξαφνικά «όλοι μαζί να ορμάνε στους πάγκους», αλλά, παρά τις συστάσεις της προέδρου στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών να μην πιέζουν τον μάρτυρα, στο τέλος ψέλλισε «ίσως και να μην ήταν ο Ηλιόπουλος εκεί, τι να σας πω;»· ο τρίτος θυμήθηκε ότι ο Ηλιόπουλος έκανε έλεγχο στις άδειες των μικροπωλητών αλλά «μέσα στον πανικό» δεν είδε τι έκανε τη στιγμή της επίθεσης· ενώ ο τέταρτος, που ήταν στο σημείο ως προσωπική ασφάλεια του Γ. Γερμενή, επιβεβαίωσε μετά κόπων και βασάνων όσα είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση, ότι ο Ηλιόπουλος ζητούσε τα έγγραφα των μεταναστών και δεν χαιρετούσε απλώς το πλήθος, αλλά δεν ήξερε περισσότερα επειδή «είχα προπορευθεί προκειμένου να κρατήσω θέση στον Γερμενή δίπλα στους επισήμους για τη λιτανεία».

Οσο για τον μάρτυρα υπεράσπισης που δήλωσε συνυποψήφιος των Ηλιόπουλου – Γερμενή, τους οποίους συνόδευε στο πανηγύρι, παραδέχτηκε άθελά του ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη αφού, όπως κατέθεσε, δύο μέρες πριν από την επίθεση υπέβαλε ο ίδιος αίτημα στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας ζητώντας να ελεγχθεί αν οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και αν διαθέτουν άδειες. Μόνο που τελικά ο έλεγχος έγινε από τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης.

#

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.