breaking news

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

11 Μαρτίου, 2018 | by rodopinews
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ
0

Τέλος στις ψευδαισθήσεις πολλών, στην Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσαν οι Αμερικάνοι τα τελευταία 24ωρα. Προηγήθηκε η ανακοίνωση τού State Department, που εξηγούσε ότι το φυσικό αέριο από τις εξορύξεις (αν και όταν γίνουν) θα πρέπει να μοιραστεί ακριβοδίκαια μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Και ακολούθησε η δήλωση (στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο, μάλιστα) ότι ο 6ος Στόλος βρίσκεται στη Μεσόγειο για προγραμματισμένη άσκηση και όχι για να συνδράμει το πλωτό γεωτρύπανο τής Exxon Mobil (όπως αφελώς πίστευαν αρκετοί σε Αθήνα και Λευκωσία).

Πόσο πιο καθαρό μήνυμα θα μπορούσαν να μας στείλουν, άραγε; Και, όμως, διάβασα δηλώσεις ικανοποίησης για τη θέση τού State Department (επειδή σημείωνε πως έχει δικαίωμα η Κύπρος να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ της), αλλά και για τον 6ο Στόλο (στη λογική ότι επρόκειτο για διπλωματική κίνηση, αλλά στην πράξη θα γίνουν άλλα).

Κατά τη γνώμη μου, η αυταπάτη αποτελεί εθνικό σπορ από αιώνων. Από τον καιρό που «ο Μόσκοβος θα έφερνε το σεφέρι για να διώξει τούς Τούρκους». Πόσες επαναστάσεις δεν πνίγηκαν στο αίμα, καθώς το «ξανθό γένος», οι «Ρώσοι αδελφοί μας», δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι; Ποιος από τους παλαιότερους δεν θυμάται να χτυπάνε σε όλη τη χώρα οι καμπάνες, όταν εξελέγη το 1976 πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος δήθεν «θα απελευθέρωνε την Κύπρο από τους Τούρκους εισβολείς»; Και ας μείνω εδώ…

Θα επαναλάβω όσα έγραφα το προηγούμενο καλοκαίρι, ευρισκόμενος «εκτός κλίματος». Σε μια εποχή που οι περισσότεροι πίστευαν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν εξασφαλισμένη, επειδή είχε ανατεθεί σε πολυεθνικούς γίγαντες, σημείωνα ότι έχουμε ψευδαισθήσεις. Το κυρίαρχο ιδεολόγημα περιέγραφε την Τουρκία ως απολύτως αδύναμη απέναντι στους κολοσσούς της Exxon Mobil, της ΤΟΤΑL, της ΕΝΙ. Υποστήριζα τότε ότι ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ισραηλινοί θα κάνουν πόλεμο με την Τουρκία για να γίνουν οι γεωτρήσεις. Αξιολογούσα ως ανοησία την αναμονή ότι οι ισχυροί τού κόσμου θα στείλουν τα πολεμικά τους να σπάσουν τον τουρκικό κλοιό. Αλλά το κυρίαρχο αφήγημα βεβαίωνε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, έμφοβος, δεν θα τολμούσε καν να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η πραγματικότητα, όμως, ήρθε να καταρρίψει ξανά τους μύθους. Και στρατιωτικό θαλάσσιο τείχος έστησαν οι Τούρκοι και οι Ιταλοί της ΕΝΙ κουβέντιασαν κρυφά με τον υπουργό Εξωτερικών τού ψευδοκράτους και αναγκάστηκαν να πάρουν από την περιοχή το πλωτό τρυπάνι και οι Αμερικάνοι μας είπαν να μοιραστούμε με τους Τούρκους ό,τι βγει από τις γεωτρήσεις και διαβεβαίωσαν τους Τούρκους ότι τα πλοία του 6ου Στόλου δεν βρίσκονται στη Μεσόγειο για βοηθήσουν την Exxon Mobil.

Το μόνο που δεν έχουν διαμηνύσει ανοιχτά οι σύμμαχοι είναι «Έλληνες και Τούρκοι βρείτε τα και μετά προχωράμε στις γεωτρήσεις«. Ίσως δεν αργήσει και αυτό. Ήδη ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως είτε θα συμφωνήσουμε εκ των προτέρων το πώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις και το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα, είτε δεν θα επιτρέψει να γίνουν καθόλου. Κρίνοντας δε από την έως τώρα συμπεριφορά του, όπως και από τη στάση των συμμάχων, δεν αποκλείω να εξελιχθούν τα πράγματα με αυτό τον τρόπο.

Αθήνα και Λευκωσία χρησιμοποίησαν το θέμα των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να υπερβούν το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να μην αποδεχθούν μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τής Τουρκίας. Ωστόσο, η απροθυμία των συμμάχων να συγκρουστούν με τον Ερντογάν μπορεί να βαλτώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.

Ξέρω ότι η άποψη που διατυπώνω δεν είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής». Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί τη χαρακτήρισαν ηττοπαθή. Προσωπικά τη θεωρώ απλώς ρεαλιστική. Και επειδή, πλέον, έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλό είναι να προσγειωθούμε και να ανασυνταχθούμε. Ο Ερντογάν -πιεζόμενος ασφυκτικά και από την πολεμοχαρή κεμαλική αντιπολίτευση- προσπαθεί να μας σύρει σε πολεμικό επεισόδιο, ώστε να μας οδηγήσει στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό αντικείμενο το τι θα παραχωρήσουμε.

Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να συγκροτήσει αρραγές μέτωπο και να συναποφασίσει τα επόμενα βήματα, γνωρίζοντας ότι έξωθεν βοήθεια δεν θα υπάρξει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης, η οποία μπορεί να καταλήξει σε κοινή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο τής Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και τις κάνει ακόμη πιο επικίνδυνες το γεγονός ότι τώρα δεν υπάρχει η δύναμη που θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να αποτρέψει μια πολεμική σύρραξη, όπως έκαναν οι ΗΠΑ τη νύχτα των Ιμίων το 1996. Και ας μην ξεχνάμε ότι τώρα οι Τούρκοι έχουν στα χέρια τους δυο Έλληνες αξιωματικούς…

#

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.