Τροπολογία – βόμβα κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, πριν από λίγο στη Βουλή, με την οποία τα κανάλια, που δεν πήραν άδεια, υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε ημέρες από τη δημοσίευση της τροπολογίας στο ΦΕΚ (Εφημερίδα Κυβερνήσεως) αντί για το τέλος Νοεμβρίου που προέβλεπε αρχικά ο νόμος.
Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:
(α) παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου,
(β) διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».
Με την ίδια τροπολογία αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται τόσο για την DIGEA όσο και για τους καναλάρχες που θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν. Η ποινή φυλάκισης ορίζεται πλέον στον 1 έτος αντί για 6 μήνες ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα κατάσχονται και μηχανήματα.
Παράλληλα, με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια.
Επιπλέον δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.
Τέλος, περνά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.
Κατεβάστε το αρχείο:
http://rodopinews.gr/wp-content/uploads/2016/10/tropologia_pappa.pdf
ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
Τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας υποχρεούνται να κλείσουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των καναλιών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με την οποία ανατρέπεται το αρχικό διάστημα των τριών μηνών που προέβλεπε αρχικά ο νόμος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία, «μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:
Παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».
Σε ό,τι αφορά τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων, προβλέπονται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Σήμερα, προβλέπεται φυλάκιση έξι μηνών, ενώ τα πρόστιμα ξεκινούν από 3.000. Ταυτόχρονα, με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια. Την ίδια στιγμή, δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.
http://www.protagon.gr/epikairotita/44341252128-44341252128
Αποσύρεται η τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών με παρέμβαση Βούτση
Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε επίσης ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».
«Ήρθε η ώρα όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων», κατέληξε η δήλωση του υπουργού Επικρατείας.