breaking news

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ “ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ” ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

2 Ιουνίου, 2016 | by rodopinews
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ “ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ” ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Χιλιάδες αυτοκινητιστές τις τελευταίες ημέρες από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία στο ξεκίνημα ακριβώς του καλοκαιριού και μέσα σε καύσωνα έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου “εκβιασμού” της βουλγαρικής Κυβέρνησης η οποία, θεώρησε καλό να χρησιμοποιήσει τακτικές που θυμίζουν τα άθλια και εκβιαστικά “μπλόκα” των Ελλήνων αγροτών πριν από μερικούς μήνες. Ετσι εδώ και λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι στα Τελωνεία στην βουλγαρική πλευρά έχουν λάβει εντολή να δημιουργούν άτυπα “μπλόκα” στην ροή των οχημάτων κάνοντας στην ουσία λευκή απεργία και αφήνοντας να περνάει ένα όχημα κάθε 15 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων, οι οδηγοί να περνούν απίστευτη ταλαιπωρία και οι Βούλγαροι αστυνομικοί απλά να χρονοτριβούν, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Κυβέρνησής τους καθώς και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο.

Η επίσημη αιτιολογία από βουλγαρικής πλευράς είναι υποτιθέμενοι έλεγχοι με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα με αποτέλεσμα καθυστερήσεις που δημιουργούνται ακριβώς γι αυτό τον σκοπό. Αυτό βέβαια επισήμως γιατί ανεπισήμως κανένας επιπλέον έλεγχος δεν πραγματοποιείται στα διερχόμενα αυτοκίνητα ώστε να δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση παρά όλα γίνονται σκόπιμα ως “μοχλός πίεσης” προς την ελληνική πλευρά. Ο σκοπός, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες είναι να μειωθεί η τουριστική κίνηση προς την βόρεια Ελλάδα προφανώς ώστε αυτή να κατευθυνθεί προς τις ακτές της Βουλγαρίας στην Μαύρη Θάλασσα. Γι αυτό και βουλγαρικές υπηρεσίες επικοινωνίας έχουν αναλάβει “καθήκοντα” ώστε να διαδίδουν πληροφορίες και δημοσιεύματα προς το βουλγαρικό και ρουμανικό ταξιδιωτικό κοινό σχετικά με την ταλαιπωρία στα σύνορα με την Ελλάδα (την οποία οι ίδιοι οι Βούλγαροι δημιουργούν!) ώστε να “χτυπήσουν” την “διαρροή” τουριστών προς την Θράκη και την Μακεδονία και να αναγκάσουν τους διερχόμενους να κατευθυνθούν προς τις δικές τους ακτές.

Οι “πονηρές” κινήσεις της βουλγαρικής πλευράς έγιναν γνωστές εδώ και καιρό από την Ελληνική Πολιτεία η οποία με τρόπο διπλωματικό και χωρίς δημοσιότητα (η οποία θα μπορούσε να βλάψει επικοινωνιακά την χώρα μας) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις βουλγαρικές αρχές ώστε να σταματήσει αυτός ο άτυπος εκβιασμός της χώρας μας, χωρίς απώλεια επισκεπτών από την Βουλγαρία και την Ρουμανία που θα σήμαινε και οικονομική ζημία ιδιαίτερα για τις τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς όμως συναντούν “τοίχο” υποκρισίας καθώς οι Βούλγαροι, κατά πάγια τακτική τους, απαντούν πως είναι δικαίωμά τους να “ελέγχουν” τα εισερχόμενα και εξερχόμενα οχήματα βάσει διεθνών συνθηκών για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Κάτι όμως που δεν έκαναν το προηγούμενο καλοκαίρι κατά το οποίο πάνω από 500.000 οχήματα πέρασαν προς την Ελλάδα μόνο από το Τελωνείο Μακάζα στον νομό Ροδόπης.

bulgaria_makaza

Το RodopiNews.gr αντιλαμβανόμενο την σοβαρότητα της κατάστασης δεν θα προχωρήσει προς το παρών σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν θα παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας η οποία μέσω της διπλωματικής οδού έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με την άλλη πλευρά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθοριστικό ρόλο στην πορεία διευθέτησης του ζητήματος έπαιξε η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η οποία και διέκρινε τις προθέσεις των Βουλγάρων από την αρχή και εδώ και αρκετό καιρό, ανεπίσημα και μεθοδικά ξεκίνησε διεργασίες και επαφές ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης. Τέλος, σε επικοινωνία μας με το περιβάλλον του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Παυλίδη και του αντιπεριφερειάρχη αρμοδίου για θέματα Τουριστικής Aνάπτυξης, Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Σχέσεων Μιχάλη Αμοιρίδη ενημερωθήκαμε πως οι ίδιοι δεν επιθυμούν να κάνουν κανένα σχόλιο για το ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Σ.Μ.

www.facebook.com/bouzaras

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on diggit
Diggit
Share on vk
Vk
Share on reddit
Reddit
Share on print
Print
Share on email
Email

Comments are closed.