breaking news

Σταύρος Θεοδωράκης: Κάποιοι θυμούνται την Θράκη ως πρόβλημα, όχι για τις δυνατότητες που έχει

5 Ιανουαρίου, 2015 | by rodopinews
Σταύρος Θεοδωράκης: Κάποιοι θυμούνται την Θράκη ως πρόβλημα, όχι για τις δυνατότητες που έχει
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
0

potami09

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου σε βίντεο Full HD και πλήρες φωτορεπορτάζ από το RodopiNews.gr

Την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από την Θράκη έκανε ο επικεφαλής του κινήματος “Το Ποτάμι” Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος επισκέφθηκε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Στην Αλεξανδρούπολη διοργανώθηκε ανοιχτή συνέντευξη τύπου κατά την οποία δημοσιογράφοι και κοινό είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον επικεφαλής του “Ποταμιού” για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Θράκη

Οι πολιτικοί αναφέρονται στη Θράκη όταν θέλουν να πουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα που πότε το βαφτίζουν εθνικό, πότε το βαφτίζουν κοινωνικό, πότε μεγάλο οικονομικό. Εγώ επειδή έχω γνώση της περιοχής κι έχω περπατήσει πολύ τη Θράκη, πήρα όπως ίσως ξέρετε το απολυτήριό μου από το Διδυμότειχο. Εγώ λοιπόν πήρα απολυτήριο από την Καρωτή, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τους μήνες που πέρασα εδώ πάνω, τις βόλτες στην περιοχή και βέβαια όπως ξέρετε και σαν δημοσιογράφος επέστρεφα συχνά για να μιλήσω για τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες αυτού του τόπου. Άρα θεωρούσα υποχρέωσή μου να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι για την επιτυχία από την αγαπημένη μου Αλεξανδρούπολη και να κυκλώσω έτσι και να κατέβω σιγά-σιγά στο κέντρο.

Χάνουμε συνέχεια ευκαιρίες στη Θράκη, να σας πω γιατί; Γιατί κανείς δε νοιάζεται, γιατί είναι πάρα πολύ μακριά, γιατί εδώ είναι ένας προορισμός αναγκαστικός για το παλιό πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι κι όλο αυτό που μπορεί να φέρει και να φέρνει κόσμο και λέγοντας “να το αξιοποιήσουμε” εννοώ από τουριστικά, από μαρίνες δηλαδή, μέχρι εμπορικά, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θα έπρεπε στη Θράκη και το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο να είχε υπάρξει ένα μεγάλο μη κρατικό πανεπιστήμιο, από αυτά που λέει το Ποτάμι ότι πρέπει να ιδρυθούν, για να μη φεύγουν τα παιδιά να πηγαίνουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό, να μη φεύγουν να σπουδάζουν ακόμα και στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στα Τίρανα τώρα. Βέβαια και να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η βάση ζωής σε έναν τόπο και θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής αναβάθμισή του, μια σύνδεση με την αγορά, με την ανάπτυξη. Αλλά αυτά μπορεί να γίνουν παράλληλα, χάνουμε πολλά λεφτά και το έχω τεκμηριώσει παλαιότερα και δεν είναι ανάγκη να το πω με λεπτομέρειες που η Ελλάδα αρνήθηκε να φτιάξει μη κρατικά πανεπιστήμια, το ξέρετε. Και τα έφτιαξε η Κωνσταντινούπολη και πηγαίνει ο κόσμος από τις αραβικές χώρες, από τη Μέση Ανατολή και πηγαίνει εκεί και σπουδάζει, άνθρωποι που παρακαλούσαν την Ελλάδα να έρθουν εδώ να πληρώσουν και να σπουδάζουν, γιατί θέλουν. Γιατί δεν είναι μόνο για τα παιδιά των Ελλήνων, είχαμε 30 χιλιάδες αιτήσεις από τις αραβικές χώρες για να σπουδάσουν στην Ελλάδα και τους λέμε δε θέλουμε εμείς, δε θέλουμε τα λεφτά σας, φύγετε, πηγαίνετε στην Τουρκία, πηγαίνετε στα Τίρανα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι τους θέλουμε.

Για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Υπάρχουν μερικά πράγματα αδιαπραγμάτευτα για μας. Ένα από αυτά είναι η Ελλάδα με το Ποτάμι να μείνει στην ευρωζώνη. Τι εννοώ; Υπάρχουν προβλήματα στη σχέση μας με την Ευρώπη. Γιατί χειριστήκανε πολλά πράγματα κακά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Εμείς λέμε ότι υπάρχει μια τρίτη λύση. Πέρα από τη λύση του σκυμμένου κεφαλιού, πέρα από τη λύση το να ακούς τις εντολές των Υφυπουργών της Μέρκελ και πέρα από την άλλη λύση να πετραδίζεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει η λύση του γόνιμου εταίρου. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι το κέντρο της Ευρώπης, ένας γόνιμος εταίρος που έχει συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά δεν παίζει με την Ευρώπη. Ούτε την πετραδίζει, ούτε όμως την πλησιάζει με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είμαστε ούτε οσφυοκάμπτες, ούτε όμως έφηβοι επαναστάτες που θέλουν να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι μπορούμε. Είναι πολλά τα δις του ΕΣΠΑ που αναλογούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την περιφέρεια, λέει η Ευρώπη. Υπάρχουν κονδύλια, μπορούν να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα και πιστεύω ότι εάν επιμείνουμε σε μια συνεπή ευρωπαϊκή πορεία και κάνοντας συμμαχίες με άλλους Ευρωπαίους, με το φίλο μου –το νιώθω έτσι- το Ματέο Ρέτζι της Ιταλίας και με άλλους ηγέτες του νότου, μπορούμε να απαιτήσουμε να διορθωθούν πολλά από τα λάθη της πολιτικής του βορρά και της Μέρκελ.

Για συνεργασία με Σύριζα

Η δική μας πρόθεση είναι να κυβερνηθεί η χώρα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να απαλύνονται οι πληγές της κοινωνίας, να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή της πορεία και να ανοίγει μια καινούρια πορεία ανάπτυξης. Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι από τον κόσμο ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι και με βάση το πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι να είστε σίγουροι ότι θα μπουν όλοι εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν στην κοινωνία μια καινούρια αρχή. Εμείς δεν είμαστε τσόντα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε τσόντα της Νέας Δημοκρατίας. Το Ποτάμι δε θα πάει πουθενά, το Ποτάμι θα μείνει στην κοίτη του. Ήρθε για να γονιμοποιήσει λίγο την ελληνική γη και την ελληνική πολιτική σκηνή. Οι άλλοι θα έρθουν με το Ποτάμι, αλλά από αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα ο κόσμος.

Για τους κομματικούς μηχανισμούς

Το διάβαζα σήμερα σε μεγάλες εφημερίδες, ότι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει τη χώρα και δεν έχει μηχανισμό. Βεβαίως, θέλει να κυβερνήσει τη χώρα και δεν θέλει να έχει μηχανισμό, αυτή είναι η διαφορά μας από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και ξέρεις τι εννοούν: Αφού εμείς δεν είμαστε μέρος του μηχανισμού σας, πως θα σας υποστηρίξουμε; Λοιπόν δε θα γίνεται μέρος του μηχανισμού μας, μη μας υποστηρίξετε ποτέ. Θα μείνετε απέξω, εμείς με μηχανισμό δεν θα κυβερνήσουμε τη χώρα, εμείς θα κυβερνήσουμε τη χώρα όταν και ο ελληνικός λαός το αποφασίσει με τις αρχές μας τις απαράβατες και με μια διάπλατη πόρτα της κοινωνίας που δρα, η κοινωνία που δρα θα έρθει στο Ποτάμι.

Για το κόμμα Γιώργου Παπανδρέου

Ο ελληνικός λαός του έδωσε πλειοψηφία. Του έστρωσε το δρόμο και του είπε άλλαξέ τα. Άλλαξε τη χώρα. Και δεν έκανε τίποτα. Δεν την αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν την αξιοποίησε και ο Βενιζέλος. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν την αξιοποίησε και αυτός. Τι προσπαθεί λοιπόν τώρα να πει; Ότι αυτά που δεν μπόρεσα να κάνω όταν ήμουνα πλειοψηφία, θα μπορέσω να τα κάνω τώρα με ένα κόμμα μειοψηφίας; Παρ’ όλα αυτά, εμάς δεν μας απασχολεί αυτή η φασαρία, ας μου επιτραπεί ο όρος, σε αυτό το χώρο που λέγεται κεντροαριστερά.

Για το σύνθημα “Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα”

Σημαντικό είναι να μην παίρνεις μια μπουλντόζα να ισοπεδώνεις, γιατί μπορεί μετά να μην μπορείς να χτίσεις επί ερειπίων και ξέρεις κάτι; Υπάρχει και μια γενιά ενδιαμέσως. Δηλαδή αυτοί που λένε ας περάσουν μερικά χρόνια που θα είμαστε φτωχοί, αλλά τίμιοι, νομίζω ότι δεν θα το ήθελαν ούτε στη ζωή τους να το ζήσουν αυτό, αλλά το λένε με την ασφάλεια του κομματικού μισθού και την ασφάλεια του μισθού του βουλευτή. Να περάσουν μερικά χρόνια που θα είμαστε φτωχοί και τίμιοι. Όχι. Εμείς λέμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τη χώρα μας, πρέπει να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα, αλλά χωρίς να έχουμε γκρεμίσει τη χώρα; Και όποιος έχει δουλέψει και εμείς που έχουμε δουλέψει και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να χτίζεις επί ερειπίων. Θα περάσουν χρόνια για να ξαναστήσεις τη χώρα, εάν η χώρα γκρεμιστεί. Και αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι 20 – 25 – 30 χρονών, δεν οφείλουν τίποτα να περιμένουν 20 και 30 χρόνια για να ξαναστηθεί η χώρα στα πόδια της. Εμείς λοιπόν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα χωρίς να διαλύσουμε τη χώρα. Το έχουμε καταφέρει, το έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε πολλοί από εμάς πολλές πλευρές της ζωής προς το καλύτερο και θα το κάνουμε και για τη χώρα.

Για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη

Τα κόμματα δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιες επενδύσεις θα γίνονται ή δεν θα γίνονται σε μια περιοχή. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι δουλειά των κομμάτων να αποφασίζουν αυτό που με ρωτάς. Θα σου πω βέβαια τη θέση μου. Έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις γι’ αυτές τις προτάσεις επένδυσης. Αλλά λέω ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία αυτός που αποφασίζει δεν είναι ούτε ο ο Θεοδωράκης, ούτε ο τοπικός βουλευτής. Γιατί τη μια φορά μπορεί να αποφασίζει με βάση το πόσο του δίνει η κοινωνία ψήφους και την άλλη μπορεί να αποφασίζει με το πόσο του δίνει ο επενδυτής. Όχι ψήφους, κάτι άλλο. Συμφωνούμε; Άρα η πολιτική δεν παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι οι Αρχές της χώρας, είναι τα Δικαστήρια της χώρας, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι τοπικές Αρχές. Εγώ λοιπόν λέω: κάθε επένδυση πρέπει να κρίνεται γι’ αυτό το συγκεκριμένο. Δεν έχω οριζόντια απάντηση δηλαδή ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Μπορεί να γίνει. Πες μου όμως πως θέλεις να γίνει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου; Πείσε με ότι εδώ, αυτό που θα κάνεις θα έχει την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θα το καταστρέψεις. Γιατί σημασία δεν έχει να κερδίσουμε ένα και να χάσουμε δέκα. Έτσι δεν είναι; Σημασία έχει να συνεχίζουμε να κερδίζουμε. Άρα αν με ρωτάς προσωπικά από όσα μπορώ να ξέρω, χωρίς να είμαι ειδικός, είμαι πολύ επιφυλακτικός γι’ αυτές τις επενδύσεις οι οποίες προτείνονται, τις συγκεκριμένες εννοώ, εδώ στην περιοχή. Αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι: οι τοπικές Αρχές να αναζητήσουν διεξόδους για επενδύσεις στην περιοχή. Το «όχι» σε όλα δεν με αντιπροσωπεύει. Είναι αστείο πια να λες «όχι» σε όλα, γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει μια οριζόντια γραμμή και λέει «όχι στις επενδύεις, όχι στην εκμετάλλευση του υπεδάφους, όχι στην εκμετάλλευση των λιμανιών, όχι οι ξένοι στα αεροδρόμια». Ωραία παιδιά! Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Αυτό το παλιό του σταλινικού καθεστώτος; Να μείνουμε μόνοι μας και ασφαλείς; Όχι, εγώ δεν θέλω να μείνουμε μόνοι μας. Εγώ θέλω να έρθουν εδώ οι Ρώσοι, θέλω να έρθουν εδώ οι Γερμανοί, θέλω να έρθουν εδώ οι Γάλλοι, να έρθουν οι επενδυτές, να έρθουν οι Σκανδιναβοί, να έρθουν οι Καναδοί, να έρθουν οι Αυστραλοί, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ότι αυτή η χώρα έχει πηγές και μπορεί με κανόνες σε αυτές τις πηγές να υπάρχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το σχέδιό μας. Αλίμονο εάν θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της γιατί υπάρχει αυτή η συνεχής κουβέντα να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε και αυτό είναι μια προσβολή. Το να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε, είναι μια προσβολή. Τι εννοώ; Όταν έχεις 1 εκατομμύριο και –το λέω τους μετριότατους υπολογισμούς- ανέργους –ανέργους, το λέω γιατί υπάρχουν και αυτοί που είναι η μαύρη εργασία οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας, άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς περίθαλψη, χωρίς δικαιώματα, γιατί κι αυτοί ουσιαστικά είναι μια ντροπή της κοινωνίας η ύπαρξη τόσο πολύ μαύρης εργασίας στη χώρα μας. Όταν έχεις τόσο πολύ μαύρη εργασία, όταν έχεις τόσο πολύ ανεργία και θέλεις να κυβερνήσεις τη χώρα υποχρεούσαι να πεις και μια επένδυση που υποστηρίζεις επιτέλους στη χώρα. Πες μας μία επένδυση εκτός από τα καφέ που θες στη χώρα. Πες μας μία! Γιατί λένε αυτοί που κυβέρνησαν ξέρουμε ότι πολλές συμβάσεις αυτές που έκαναν, ήταν χαριστικές. Γιατί βοηθούσαν τα δικά τους παιδιά, βοηθούσαν τα συμφέροντα. Και έρχονται οι άλλοι και λένε «όχι» σε όλα. Μα όχι σε όλα; Πως θα προχωρήσει η χώρα; Να φύγουν οι Κινέζοι; Να φύγουν οι Ρώσοι; Να φύγουν όλοι; Να μην κάνουμε καμία συμφωνία; Εγώ είμαι ξεκάθαρος: να κάνουμε μια συμφωνία με τους πρώην Σοβιετικούς, με τους Ρώσους δηλαδή για την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Ελλάδας. Να το κάνουμε. Να τολμήσουμε να το κάνουμε. Το θέλουν, το ζητάνε, το σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να έχουν δυνατότητα Εμπορικής σύνδεσης. Δεν με φοβίζουν οι εμπορικές συνεργασίες. Με τόλμη η Ελλάδα θα περάσει στη νέα εποχή, μόνο εάν είναι τολμηρή απέναντι και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των συμφερόντων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων αφεντικών, στη διάφανη επιχειρηματική δραστηριότητα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και έχουν καθαρές προθέσεις, φανερές προθέσεις τις οποίες κρίνει και το ελληνικό Δικαστήριο και οι ελληνικές Αρχές και οι τοπικές Αρχές.

Για πιθανό debate με τον Αλέξη Τσίπρα

H πρόκληση είναι ανοιχτή. Να καθορίσει αυτός τους δημοσιογράφους, να καθορίσει αυτός τους όρους, να καθορίσει αυτός τον τόπο, να κάνουμε μια συζήτηση για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εγώ και ο κ. Τσίπρας. Ιδού η Ρόδος από την Αλεξανδρούπολη.

RodopiNews.gr: Θα αποτελέσετε ένα φρένο φαντάζομαι σε κάποιες τρελές επιδιώξεις των κομμάτων αυτών είτε των κόκκινων, είτε των γαλάζιων. Έχετε σκεφτεί αν χρειαστεί να τραβήξετε και χειρόφρενο όμως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πει βγαίνουμε από το ευρώ για παράδειγμα; Ή αν ο Σαμαράς συνεχίζει να ληστεύει τον ιδιώτη; Τον ρίχνετε;

Σταύρος Θεοδωράκης: Όταν δεν έχεις άγχος για την εξουσία, μπορείς να έχεις μια ψύχραιμη αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Εμείς λοιπόν δεν θα βοηθήσουμε, θα εμποδίσουμε μάλλον θα στο πω διαφορετικά και καταφατικά και απόλυτα, θα εμποδίσουμε τα τρελά σενάρια για τη χώρα. Όλα τα τρελά σενάρια. Υπάρχει μια συζήτηση τις τελευταίες μέρες, θα την έχετε ακούσει, που για μας είναι μια τρελή συζήτηση. Υπάρχουν λεφτά, λέει, ένα κόμμα, προσέξτε. Υπάρχουν λεφτά. Και είναι τα λεφτά του κόσμου στις τράπεζες. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Δεν είναι συνέταιροι οι κομματάρχες με τις αποταμιεύσεις του κόσμου στις τράπεζες. Τα λεφτά στις τράπεζες είναι του κόσμου. Και είναι μάλιστα, για να διαβάζουμε και τα σωστά νούμερα, είναι του απλού πολίτη, γιατί οι πλούσιοι κάνανε φτερά και έφυγαν και είναι και ένα δείγμα πως λειτουργεί ο πλούσιος στην Ελλάδα, που δεν λειτουργεί πάντα με υπευθυνότητα. Δεν μένει εδώ. Δεν παίρνει το μικρό, έστω ρίσκο, να είναι εδώ και φεύγει σε ασφαλή λιμάνια. Ο κόσμος όμως συνεχίζει να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα. Τα λίγα λεφτά του στην τράπεζα. Τα χιλιάρικα για τα παιδιά του. Εμείς λέμε να φύγουν από το μυαλό τους οι σκέψεις ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ποτάμι η φορολογία ή το κούρεμα των καταθέσεων του κόσμου. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή.

Ολόκληρη η συνέντευξη σε βίντεο:

Φωτογραφίες από την ομιλία στην ιστοσελίδα του RodopiNews.gr στο Facebook:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.799349966804744.1073741909.136697853069962

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.