breaking news

Γυναίκες οδηγοί: Είναι στ’ αλήθεια επικίνδυνες;

31 Μαΐου, 2012 | by repit
Γυναίκες οδηγοί: Είναι στ’ αλήθεια επικίνδυνες;
ΟΧΗΜΑ & ΑΝΑΒΑΤΗΣ
0

Έλα τώρα δάσκαλε, παραδέξου το, μεταξύ μας είμαστε, μου λένε γνωστοί και φίλοι. Άχρηστες δεν είναι οι γυναίκες στην οδήγηση; Έ; Εεεε; Γιατί δεν το παραδέχεσαι; Αφού όλοι το λένε – υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις! Παραδέξου το, είναι ανίκανες, δεν κάνουν για το τιμόνι… Πόσο λάθος συμπέρασμα, απαντώ πάντα. Είναι πολύ κακό να κρίνεις εκ του αποτελέσματος.

Οι γυναίκες μεγαλώνουν από μικρές για να γίνουν χάροι του βολάν, και δεν ευθύνονται αυτές: Με την Μπάρμπι, την αρχιέρεια του καπιταλισμού που εθίζει αθώα παιδάκια στην ανορεξία και τον υπερκαταναλωτισμό (και όλα τα αντίστοιχα σαχλοπαίχνιδα), ενώ τα αγόρια παίζουν με αυτοκινητάκια, η ζημιά ξεκινάει από πολύ νωρίς! Στην καλύτερη να πάρουν κάποιο ροζ πατίνι στο νηπιαγωγείο… Στο δημοτικό ή ζημιά συνεχίζεται – όσο τα αγόρια αλωνίζουν τους δρόμους με τα ποδήλατα, αυτές το ρίχνουν από νωρίς στο διάβασμα. Γυμνάσιο; Πολεμικές τέχνες, video games και (παράνομα) μηχανάκια για τα αγόρια, δημοτικοί χοροί για τα κορίτσια. Στο λύκειο ακόμα περισσότερο διάβασμα, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα (και φορτηγά!) χωρίς δίπλωμα τα αγόρια, στην καλύτερη κανένα μοντέρνο χορό τα κορίτσια. Χωρίς κανένα γενετικό πρόβλημα, οι γυναίκες είναι κοινωνικά προγραμματισμένες για να αποτύχουν.

Το αποτέλεσμα στην οδήγηση; Τραγικό… Και λένε οι «ειδήμονες» ότι οι γυναίκες δεν έχουν αίσθηση του χώρου. Ποιός την έχασε για να την βρουν αυτές θα προσθέσω. Και λένε οι άσχετοι υπάνθρωποι: «Τι; Δεν μπορείς να οδηγήσεις 18 χρονών μωρή; Τράβα πλύνε κάνα πιάτο…»

Με λίγα λόγια το κακό οδηγικό αποτέλεσμα σε πολλές γυναίκες οφείλεται σε προετοιμασία δεκαετιών – πολλές αισθάνονται το αυτοκίνητο ως κάτι τόσο ξένο προς αυτές, που το μισούν, και μάλιστα απεριόριστα! Το βλέπω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στη δουλειά μου.

Ευτυχώς δεν είναι όλα δυσοίωνα, υπάρχουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα:

  • Πετάμε και κανένα αυτοκινητάκι ανάμεσα στις κούκλες, δεν είναι κακό…
  • Το πατίνι στο νηπιαγωγείο ή νωρίτερα, αλλά και το ποδήλατο από πολύ νωρίς επιβάλλονται.
  • Τα ενοικιαζόμενα (και προφανώς τα ιδιόκτητα) καρτ κάνουν εξαιρετική δουλειά, από πολύ μικρή ηλικία (4-6).
  • Το νόμιμο μοτοποδήλατο από τα 16 είναι κι αυτό μεγάλος δάσκαλος, αν σου μάθει κάποιος γνώστης και φοράς πάντα προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου πρέπει να βγαίνει απαραίτητα στα 18, αφού κάθε χρόνος που περνάει το μυαλό πήζει, με την κακή έννοια… Ο γενικός πρακτικός κανόνας λέει ότι προσθέτεις μία ώρα μαθήματος οδήγησης, για κάθε έτος ηλικίας. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
  • Την παράνομη οδήγηση οχημάτων δεν μπορώ να την προτείνω για ευνόητους λόγους, αλλά είναι γνωστό ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μέχρι ο «μαθητής» να σκοτώσει κάποιον και να τρέχει μια ζωή στα δικαστήρια. Νόμιμα διπλώματα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας από τα 16 θα ήταν μια καλή κρατική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
  • Οι πολεμικές τέχνες, το τένις, το πινγκ-πονγκ, αντίστοιχα αθλήματα αλλά και τα video games οξύνουν πολύ τα αντανακλαστικά, τον καλύτερο σύμμαχο του οδηγού. Τα video games βοηθούν και στην ταυτόχρονη επεξεργασία πολλών πληροφοριών, άλλο ένα γνώρισμα του καλού οδηγού.
  • Τα έξτρα μαθήματα στις σχολές οδηγών διορθώνουν σχεδόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και καλό είναι να γίνονται όταν χρειάζεται, σε άντρες και γυναίκες.

Στην δουλειά μου καταλαβαίνω από τα πρώτα δύο μαθήματα αν κάποιος είναι ποδηλάτης (ο εγκέφαλος του μη – ποδηλάτη δεν καταγράφει μικρές αποκλίσεις από την ευθεία πορεία) και αν παίζει video games (γρήγορα αντανακλαστικά και εξαιρετικό multitasking – πιο απότομη καμπύλη μάθησης)!

Για τους άπιστους που επιμένουν πως οι γυναίκες είναι κακές στο τιμόνι, θα αναφέρω μερικά ονόματα: Michèle Mouton, Danica Patrick, Giovanna Amati, όλες κορυφαίες οδηγοί, σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο αγωνιστικών οχημάτων που καταπονούν τον χειριστή με τρόπο που το – πιο αδύναμο – γυναικείο σώμα δυσκολεύεται να λειτουργήσει…

Αν μη τι άλλο, οι γυναίκες οδηγούν ήρεμα και προσεκτικά, ξεπερνώντας άνετα τους άντρες, αρκεί να έχουν την κατάλληλη κουλτούρα και εκπαίδευση.

 

Του Ραξή Επιτρόπου
MEng, Μηχανολόγου Μηχανικού Οχημάτων

Εκπαιδευτή Οδηγών Σχολής GO

Email: repitropou@hotmail.com

Website: www.schoolgo.gr

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Αφήστε μια απάντηση