breaking news

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 19/3 έως και 25/3

21 Μαρτίου, 2012 | by rodopinews
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 19/3 έως και 25/3
ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
0

Δευτέρα, 19 Μαρτίου

Ο Λέοντας είναι ένας πολύ πλούσιος σε γαλαξίες αστερισμός, που αν ο παρατηρητής αφιερώσει χρόνο με ένα καλό τηλεσκόπιο (έχοντας προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος) ή με ένα δυνατό ζευγάρι κιάλια, σίγουρα θα ανταμειφθεί καλά από την πλειάδα και ποικιλία γαλαξιών που θα δει. Για παράδειγμα, μέσα στο πεδίο ενός προσοφθαλμίου χαμηλής μεγέθυνσης βρίσκονται τρεις γαλαξίες, ο M65 (NGC3623), ο M66 (NGC3527) και ο NGC3628. Αυτό το τρίδυμο σύστημα γαλαξιών βρίσκεται περίπου 21 μοίρες νότια-νοτιοανατολικά του αστέρα θ του Λέοντα, περίπου στην μισή απόσταση ανάμεσα από αυτό το αστέρι και τον 78 του Λέοντα. Θα μπορέσετε να δείτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια τον Μ65 και τον Μ66, κάτω από έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό. Με μέγεθος 9,7, ο Μ66 είναι ο πιο φωτεινός από τους δύο, ενώ ο Μ65 είναι κάπως πιο αμυδρός με μέγεθος 10,2. Και οι δύο αυτοί γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν από τον Pierre Mechain το 1780, βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η διάμετρος του Μ65 είναι 65.000 έτη φωτός και αυτή του Μ66 είναι 50.000 έτη φωτός.

Τρίτη, 20 Μαρτίου

Εαρινή Ισημερία στις 7:14 π.μ. Ο ήλιος τέμνει τον ισημερινό στο ταξίδι του προς βορά για αυτό το έτος. Η άνοιξη αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο και το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο. Τα σημεία ανατολής και δύσης του ήλιου σήμερα αντιστοιχούν στα αντίστοιχα γεωγραφικά σημεία της ανατολής και δύσης.. Αν ο Ήλιος ήταν ένα σημείο φωτός και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, θα είχαμε 12 ώρες φως και 12 ώρες σκοτάδι. Όμως, η ατμόσφαιρα και το πεπερασμένο μέγεθος του άστρου μας κάνουν την ημέρα σήμερα κατά λίγα λεπτά μεγαλύτερη από 12 ώρες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:23 μ.μ.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) είχε μέγεθος περίπου 7 όταν ταξίδευε μέσα στον αστερισμό του Ηρακλή τον περασμένο Οκτώβριο. Ψάξτε για τον κομήτη αυτή την εβδομάδα στα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου.

Θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον κομήτη Garradd στα νοτιοδυτικά. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού δεν δύει ποτέ από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο κομήτης θα φαίνεται καλύτερα περίπου τα μεσάνυχτα. Απόψε και αύριο το βράδυ, ο κομήτης βρίσκεται περίπου ανάμεσα στον Ντούμπ ( α της Μεγάλης Άρκτου), άστρο 2ου μεγέθους και στον 7ου μεγέθους γαλαξία Μ81. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε τον κομήτη.

Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 9 μ.μ. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα φαίνεται ξανά στα μέσα Απριλίου.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου

Νέα σελήνη στις 4:37 μ.μ. Στην φάση της αυτή, η σελήνη είναι ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, πράγμα που την κάνει αόρατη εξαιτίας της λάμψης του Ήλιου.

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που νωρίς το βράδυ φαίνεται καλύτερα ο πλούσιος γαλαξίας στην Πρύμνη, κάτω και στα αριστερά του Μεγάλου Κυνός.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μ.μ.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου

Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κάτω από την Αφροδίτη και τον Δία και λίγο στα δεξιά τους, την πολύ λεπτή ημισέληνο, νωρίς στο λυκόφως.

Σάββατο, 24 Μαρτίου

Τώρα που ο ενθουσιασμός για τη σύνοδο Αφροδίτης-Δία έχει περάσει, αξίζει να ξοδέψετε χρόνο παρατήρησης μόνο της Αφροδίτης. Ο πλανήτης λάμπει στο δυτικό ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι, με μέγεθος -4,5, το πιο φωτεινό σημείο φωτός στο νυχτερινό ουρανό. Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 11μ.μ. Με τηλεσκόπιο, θα δείτε μία διάμετρο δίσκου 23″ που είναι φωτισμένη λίγο περισσότερο από το ήμισυ.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον ήλιο σήμερα. Από την θέση ενός επίγειου παρατηρητή, αυτό σημαίνει ότι ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο και δεν φαίνεται στον ουρανό. Ο πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό τον Απρίλιο.

Η Αφροδίτη, ο Δίας και η ημισέληνος σχηματίζουν μια τεθλασμένη γραμμή στα δυτικά καθώς χάνεται το λυκόφως. Καθώς βαθαίνει το σκοτάδι, δείτε πάνω από την Αφροδίτη τις Πλειάδες

Κυριακή, 25 Μαρτίου

Η ημισέληνος περνάει μόλις 3° από τον Δία αυτό το βράδυ. Η θέα με γυμνό μάτι ή με κιάλια είναι καταπληκτική. Αξίζει να δείτε τον γιγαντιαίο πλανήτη και με τηλεσκόπιο. Ο Δίας εκτείνεται στα 34″ σε διάμετρο και κάτω από καλές συνθήκες, θα μπορέσετε να δείτε παράλληλες γραμμές από σκοτεινές και φωτεινές ζώνες ή κάποιες άλλες λεπτομέρειες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη που αλλάζει διαρκώς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:34 μ.μ.

www.astronomy.gr

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Digg this
Digg
Share on VK
VK
Share on Reddit
Reddit
Print this page
Print
Email this to someone
email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Αφήστε μια απάντηση