breaking news

Σπάνια αεροφωτογραφία του 1969 …από την Κομοτηνή του Μπουκλουτζά!

10 Μαρτίου, 2012 | by rodopinews
Σπάνια αεροφωτογραφία του 1969 …από την Κομοτηνή του Μπουκλουτζά!
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
2

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ακόμη σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο από την περιοχή μας!

Πρόκειται για παλαιά αεροφωτογραφία της Κομοτηνής που μας γυρνά κάποιες δεκαετίες πίσω σε μία δύσκολη εποχή, στο 1969. Τότε που η πόλη μας σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από …ένα μεγάλο χωριό!

Με τα περισσότερα κτίρια να είναι ισόγεια (το υψηλότερο κτίσμα της φωτογραφίας είναι η Αγία Σοφία δίπλα στο στάδιο!) και φυσικά με τον Μπουκλουτζά να διασχίζει το κέντρο της πόλης και απ’ ότι φαίνεται με μία προσεκτικότερη ματιά να έχει εκείνη τη στιγμή πολύ νερό στην κοίτη του.

Με μία προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να διακρίνει:

  • Το κτίριο στην κάτω δεξιά γωνία του σταδίου που υπάρχει μέχρι και σήμερα ενώ ακριβώς δίπλα του το παλαιό σπίτι έχει δώσει την θέση του σε πολυκατοικίες οι ένοικοι των οποίων απολαμβάνουν δωρεάν τους αγώνες από τα μπαλκόνια τους!
  • Το σημείο απέναντι από το στάδιο που σήμερα βρίσκεται η παλαιά (πλέον) Νομική Σχολή Κομοτηνής που τότε ήταν ένα άδειο οικόπεδο!
  • Τον χώρο στον οποίο σήμερα βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που τότε φιλοξενούσε το ισόγειο κτίριο της φωτογραφίας το οποίο στην δεκαετία του ’80 στέγαζε το Κέντρο Νεότητας της πόλης!
  • Τον χώρο που σήμερα βρίσκεται το ΙΚΑ Κομοτηνής και που τότε εκεί υπήρχαν κάποια ισόγεια κτίσματα ενώ ακριβώς μπροστά του στην διασταύρωση και στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου τότε υπήρχε γέφυρα που περνούσε πάνω από τον Μπουκλουτζά!
  • Την περιοχή πάνω από την οδό Εγνατίας που τότε ήταν άδειες εκτάσεις χωρίς κανένα κτίριο!

Τότε η Κομοτηνή ήταν μία απλή επαρχιακή πόλη, όπως οι σημερινές Σάπες ή ο Ιασμος χωρίς Πανεπιστήμιο, χωρίς τα σημερινά στρατόπεδα, γενικώς χωρίς τον φιλοξενούμενο πληθυσμό της που σήμερα αριθμεί πολλές χιλιάδες ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδας και που στην ουσία έδωσαν οξυγόνο ανάπτυξης στην πόλη μας και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Κι όμως, όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε ορισμένους εμείς προτιμάμε την Κομοτηνή του Μπουκλουτζά από την σημερινή Κομοτηνή. Πρώτα απ’ όλα λόγω την όμορφης εικόνας της, με το πράσινο και τις αραιοκατοικημένες γειτονιές της. Μετά λόγω του ποταμού που περνούσε από το κέντρο της πόλης και φυσικά μπροστά από τα κλασικά και ευτυχώς μέχρι σήμερα διατηρημένα κτίρια της πόλης μας, την Τσανάκλειο Σχολή και την Λέσχη Κομοτηναίων.

Και τέλος λόγω του ότι τον καιρό εκείνο μπορεί ο Μπουκλουτζάς να γέμιζε με λάσπη την γύρω περιοχή, όμως αυτό λέρωνε μόνο τους δρόμους και αυτό προσωρινά. Σε αντίθεση με την μεταγενέστερη εποχή, των “θα”, του “εκσυγχρονισμού” και των “γαλάζιων ρουσφετιών” που μπορεί να γέμισαν τα πορτοφόλια πολλών με άφθονο (αλλά σε πολλές περιπτώσεις κατάμαυρο) χρήμα, όμως ταυτόχρονα γέμισαν και τις ψυχές πολλών με κατάμαυρο σκοτάδι το οποίο δυστυχώς δεν ξεπλένεται τόσο εύκολα όσο οι λάσπες του Μπουκλουτζά.

Οπότε στην ερώτηση αν προτιμάμε την σημερινή Κομοτηνή, την πόλη της ξέφρενης οικοδομικής αλλά και οικονομικής (ίσως και παρα-οικονομικής) ανάπτυξης από την Κομοτηνή του Μπουκλουτζά η απάντησή μας είναι κατηγορηματική: σαφώς και η Κομοτηνή του Μπουκλουτζά ήταν χίλιες φορές καλύτερη πόλη και φυσικά …με περισσότερο Πολιτισμό!

Εκτός αν κάποιος θεωρεί πως ο Πολιτισμός δεν είναι θέμα ανθρώπων και τρόπου ζωής αλλά θέμα εκατομμυρίων που εξασφαλίζονται μέσα από (πολλές φορές ίσως και γκρίζες) πολιτικές διαδρομές και καταλήγουν να επενδύονται σε …πανάκριβα ντουβάρια!

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on diggit
Diggit
Share on vk
Vk
Share on reddit
Reddit
Share on print
Print
Share on email
Email

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση