breaking news

ΣΤΟΠ και αλλαγή πορείας: η Αυτοδιοίκηση ως μοχλός αντιμετώπισης της κρίσης

3 Φεβρουαρίου, 2012 | by rodopinews
ΣΤΟΠ και αλλαγή πορείας: η Αυτοδιοίκηση ως μοχλός αντιμετώπισης της κρίσης
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Πρωταγωνίστρια για 2 ημέρες η Κομοτηνή στα δελτία ειδήσεων. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν το 1ο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος με κεντρικό σύνθημα “οι Δήμοι απαντούν στην κρίση”. Ενα Συνέδριο που έφερε στην πόλη μας εκατοντάδες αυτοδιοικητικούς και ως προσωπική επιτυχία χρεώνεται στον δήμαρχο Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γιώργο Πετρίδη.

Δήμαρχοι και συνεργάτες τους από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στην πόλη μας, αντάλλαξαν απόψεις και αποφάσισαν για τις κοινές τους δράσεις όσον αφορά στα προβλήματα των Δήμων αλλά και των δημοτών τους που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο έλεος της κρίσης.

Ακούστηκαν πολλά, αποφάσεις πάρθηκαν πολλές όμως μένει να δούμε πόσα από όλα αυτά θα εισακουστούν σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Καλωσόρισμα του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη

Φίλες και φίλοι, καταρχήν επιτρέψτε μου, οι καθήμενοι στις πρώτες σειρές, επειδή δεν τα πάω καλά με το πρωτόκολλο παραδοσιακά, δεν θα τηρήσω το πρωτόκολλο. Κύριε Πρόεδρε και με τη δική σας άδεια.

Αναφέρομαι λοιπόν σε όλους όσους σήμερα τιμούν την πόλη μας, τιμούν με την παρουσία τους αυτό το Συνέδριο, είτε ως εκλεκτοί προσκεκλημένοι, είτε ως Σύνεδροι.

Ευχαριστώ το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή που έπεσε η πρόταση, την αγκάλιασε και την υλοποίησε. Την πρόταση να γίνει το Συνέδριό μας, το πρώτο μας Συνέδριο, το πρώτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή, με ότι σηματοδοτεί η σημειολογία αυτής της επιλογής.

Η Αυτοδιοίκηση, όπως και όλη η πατρίδα μας, καλείται να λειτουργήσει σε συνθήκες δημιουργίας ενός νέου κοινωνικοπολιτικού χαοτικού σύμπαντος επί του παρόντος και δεν επιλέγω τυχαία τον όρο χαοτικό σύμπαν, στη θέση του συστήματος, γιατί είναι προφανές ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη θέσπιση εκείνων των αλληλουχιών που θα ορίζουν την έννοια του συστήματος.

Ο ρόλος μας, ο δικός μας ρόλος, της Αυτοδιοίκησης, σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι διπλός. Από τη μια να λειτουργήσουμε καθημερινά αδιάλειπτα και στοχευμένα στα πλαίσια της θεσμικής μας αποστολής. Από την άλλη να επιταχύνουμε ως καταλύτες τις διαδικασίες εκείνες που θα μετασχηματίσουν την παρούσα κατάσταση σε ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα από την οπτική, ιδεολογική ή πολιτική, που ο καθένας προσεγγίζει τον όρο αυτού του συστήματος.

Παράλληλα, όμως και εδώ είναι η διαφορά της Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με το κοινωνικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα, σε μια ενεργή και δρώσα κοινωνία. Θέλουμε δομημένο κράτος, αλλά και ενεργή και δρώσα κοινωνία. Εκεί είναι ο δικός μας καταλυτικός ρόλος. Είναι προφανές αυτό από όλη τη διαδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οφείλουμε να κινηθούμε όλοι μας γρήγορα και στοχευμένα. Η αποστολή μας, είναι γνωστό σε όλους μας ότι είναι δύσκολη, αλλά είναι ιερή.

Καλή δύναμη σε όλους μας. Να είστε καλά και καλή συνέχεια.

Καλωσόρισμα του Προέδρου ΠΕΔ ΑΜΘ και δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή

Υπουργέ,

Συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Σας καλωσορίζουμε στην Περιφέρειά μας. Όμορφη και πολύπλοκη, πλούσια σε παραδόσεις και ιδιαιτερότητες, ανεκτική στην ετερότητα, φιλόδοξη, καινοτόμα αλλά με ανάπτυξη πολύ πιο χαμηλή από το μέσο ελληνικό όρο.

Το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο αποτυπώνει ξεκάθαρα την εθνοτική και την πολιτισμική ποικιλία, τις προσμίξεις και τις ωσμώσεις. Αποκαλύπτει τις διαιρέσεις, τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες,. Δείχνει όμως και την κοινή μας απόφαση αυτό που θεωρούνταν στο παρελθόν βαρίδιο και ανασταλτικός παράγοντας από δω και πέρα να αποτελεί στοιχείο προόδου της κοινωνίας μας, ένωσης και όχι διχασμού, ανάπτυξης και όχι οπισθοδρόμησης.

Το στοίχημα της δημιουργίας περιφερειακής συνείδησης μπορεί να κερδηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε πολλά παρόμοια στοιχήματα στο χώρο του καθένας, τότε θα πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, τη σωτηρία της πατρίδας μας και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Το σημερινό συνέδριο της ΚΕΔΕ επισφραγίζει τη συμπλήρωση ενός έτους εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια σπουδαία, μεγάλη και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση που κινδυνεύει να μείνει «στο δρόμο». Μήπως άραγε φταίει η οικονομική κρίση; Η δική μου απάντηση είναι πως όχι. Ίσα – ίσα, η οικονομική κρίση αποτελεί το λόγο για περισσότερο «Καλλικράτη» σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής. Εμείς οι αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουμε ότι βασικός υπαίτιος για τα προβλήματα είναι η κεντρική διοίκηση, που λειτουργεί σπασμωδικά και με αποσπασματικό τρόπο. Άραγε ζηλεύει την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Μήπως φοβάται η κεντρική διοίκηση πως έρχεται η σειρά της να υποστεί σοβαρές και καίριες μεταρρυθμίσεις;

Στα δυο χρόνια που πέρασαν από το σχεδιασμό μέχρι την ψήφιση και την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 βιώσαμε τον απόλυτο δογματισμό, την ακαμψία και την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας από το Κέντρο. Στο όνομα της αποτελεσματικότητας αποκλείστηκαν από τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Θεσπίστηκαν θεσμοί αποστεωμένοι, αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Καθιερώθηκαν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων με τον κίνδυνο να καταργηθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα των οργάνων να αποφασίζουν. Με τελείως πατερναλιστικό και αυταρχικό τρόπο απαγορεύτηκε στους Δήμους, την υποτιθέμενη νέα μεγάλη διοικητική οντότητα, να επιλέγουν μόνοι τους και κατά τα δικά τους συμφέροντα το εργαλείο ανάπτυξης, που αρμόζει στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Την ίδια στιγμή που καυχιόμασταν για την τοπική δημοκρατία, μια σκληρή υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα Υπουργεία ευνούχιζε τους Δήμους καθιστώντας κενό γράμμα κάθε έννοια διοικητικής και οικονομικής αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκριθήκαμε με ζήλο στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Εφαρμόσαμε τις εντολές και βελτιώσαμε τη λειτουργία μας. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας.
Το σημερινό συνέδριο ας αναδείξει τα κακώς κείμενα πιέζοντας για τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις στη νομοθεσία. Κυρίως όμως εκείνο που χρειάζεται είναι να αλλάξει η νοοτροπία του Κέντρου, των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής.

Ας αναδείξει όμως και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για τις οποίες η σημερινή ακαμψία λειτουργεί ισοπεδωτικά. Ξαναγυρίζοντας στην Περιφέρειά μας, θυμίζω πως έχει δυο νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, που αδικούνται από την κατανομή των πόρων. Κι ακόμη πως διασχίζεται από έναν πλούσιο ορεινό όγκο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και, αντίστοιχα, τεράστια προβλήματα. Οι άνθρωποι που κατοικούν στην οροσειρά της Ροδόπης περιμένουν τη βοήθειά μας, την παρουσία του Κράτους που σήμερα το βάζει στα πόδια, ακόμη και την τεχνική βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η ΠΕΔ αν είχε τη σχετική αρμοδιότητα.

Καλή επιτυχία σε όλους μας.

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή

Κυρίες και Κύριοι

Το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνεδριακές δραστηριότητες, που διεξάγονται στον τόπο μας.

Λυπούμαι που λόγω του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δανία, όπου και βρίσκομαι, δεν μπορώ να παραστώ στο συνέδριο.

Χαιρετίζω, ωστόσο, θερμά και είμαι σίγουρος για την επιτυχία του, καλωσορίζοντας παράλληλα τους συνέδρους που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας στην Κομοτηνή, προκειμένου να ασχοληθούν με τις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, αλλά και με τον ίδιο τον θεσμό καθώς και γενικότερα με τις τοπικές κοινωνίες.

Το συνέδριό σας συμπίπτει με τη μεγάλη και σκληρή προσπάθεια για τη χώρα μας της διαχείρισης των συνεπειών της πρωτοφανούς κρίσης.

Η βάσει σχεδίου και προγράμματος ανάπτυξη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το ζητούμενο. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις παθογένειες των προηγουμένων δεκαετιών, που κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Χαίρομαι μάλιστα που το Συνέδριό σας συμπίπτει επίσης με ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη μας, την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από πολλά χρόνια προσμονής και αβεβαιότητας, αλλά και αυθαιρεσίας. Με τη συμβολή του Δήμου Κομοτηνής, που μας κινητοποίησε ως Κυβέρνηση για να καταφέρουμε μετά από πολλά χρόνια την αυτονόητη τάξη στη χρήση γης για τον Δήμο μας. Μία Απόφαση που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή ώθηση και την ποιότητα ζωής που χρειαζόμαστε.

Σαν Κυβέρνηση μέσα στις τεράστιες δυσκολίες, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τον Καλλικράτη, για λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους και για την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μία μεταρρύθμιση πολύ δύσκολη, την οποία όμως δεν εγκαταλείψαμε παρά τις αντιδράσεις δυνάμεων που βολευόταν με την τότε κατάσταση. Δεν δειλιάσαμε, δεν υποχωρήσαμε μπροστά στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος από τα όρια και τις έδρες των νέων δήμων. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο νέος ακόμη θεσμός έχει τεράστια σημασία, και όταν ξεπεράσει τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες του, θα μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα της Διοίκησης και να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και πολιτειακών θεσμών.

Προερχόμενος από την καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνομαι πλήρως την τεράστια δυσκολία που δημιουργείται από την έλλειψη πόρων. Γι’ αυτό έχω προτείνει και μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και σήμερα από το Συνέδριό σας, να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο και αξιόλογο ποσοστό της φορολογίας του κάθε πολίτη που να αποδίδεται αυτομάτως στον Δήμο του. Ο οποίος με πλήρη διαφάνεια θα αξιοποιεί τους πόρους αυτούς και θα λογοδοτεί άμεσα με συγκεκριμένους τρόπους στην τοπική κοινωνία. Χρηματοδότηση, λοιπόν, και προγραμματισμός, με την προϋπόθεση όμως της πλήρους διαφάνειας. Για να αποφασίζει ο πολίτης άμεσα αλλά και για να ελέγχει άμεσα.

Ο «Καλλικράτης» έχει πλέον πάρει «σάρκα και οστά» και πρέπει να προχωρήσει θετικότερα με τις απαραίτητες διορθώσεις . Είναι αναγκαίο λοιπόν να προσδιοριστούν θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης όσο και γενικότερα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, παράλληλα με την προώθηση πολιτικών τοπικής ανάπτυξης.

Εσείς καλείστε να κάνετε πράξη τις μεγάλες αυτές αλλαγές ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όλων.

Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που περιμέναμε, γιατί μέσα από τις μεγάλες κρίσεις προκύπτουν μεγάλες ευκαιρίες και οι προκλήσεις αυτές είναι εκμεταλλεύσιμες για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με τη δέουσα προσήλωση στο καθήκον και το δημόσιο συμφέρον.

Μακριά από ανούσιους μηδενισμούς και ισοπεδωτικές λογικές που μας οδηγούν στο παρελθόν των κοινοτήτων και των άνευρων και ισχνών Δήμων , η μόνη λύση είναι η διεκδίκηση αλλά και η εργασία για βάθεμα της μεγάλης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία υπηρετείτε.

Επιτρέψτε μου τελειώνοντας να συγχαρώ το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη , το Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ηλία Ιωαννάκη, το Δήμαρχο Αρριανών Ιμπραήμ Σερήφ και το Δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ μαζί με τα δημοτικά τους συμβούλια, για τη συμβολή τους στο Συνέδριο αυτό, αλλά κυρίως για την αφοσίωσή τους στο αυτοδιοικητικό τους έργο και την καταξίωση του θεσμού στην τοπική κοινωνία .

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και μια ευχάριστη διαμονή στον όμορφο τόπο μας, τη Ροδόπη.

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Αρη Γιαννακίδη

«Φίλοι μ’ καλωσορίσατε, φίλοι μ’ αγαπημένοι, φίλοι μ’ κοπιάστε στο τραπέζι…»

Με αυτό το χιλιοτραγουδισμένο παραδοσιακό τραγούδι καλωσορίζω τους συναδέλφους μου στην αυτοδιοίκηση από ολόκληρη τη χώρα στην φιλόξενη Κομοτηνή, στη Ροδόπη, την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Σας καλωσορίζω στη γη του Διονύσου, την πατρίδα του Ορφέα, τον τόπο του Δημόκριτου, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ευγένειου Ευγενίδη, του Βασίλη Βασιλικού. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφολογία πολιτισμών, όπως εκφράζονται μέσα από τις διαλέκτους, τα ήθη, τα έθιμα.

Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο με τα μοναδικά απόρθητα δίδυμα τείχη και την Πλωτινούπολη, τα αρχαία Άβδηρα που ίδρυσε κατά τη μυθολογία ο Ηρακλής, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας – Ζώνης που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, την πόλη των Κικόνων, τη Μαρώνεια που το κρασί της μέθυσε τον Πολύφημο, ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων και στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππησίας και τον προϊστορικό οικισμό του «Αρκαδικού», νότια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ, επανασυνδέεται πλέον με την ιστορική του γεωγραφία στη νέα εποχή, στη νέα οικονομία.

Οι τόποι και οι λαοί έχουν τη δική τους μοίρα και η μοίρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδέθηκε στενά με τη γεωγραφική της θέση, καθώς εκτείνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγω αυτής της θέσης λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος Δύσης – Ανατολής, Βορρά και Νότου. Στα εδάφη της περιοχής άφησαν τα ίχνη τους πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, εδώ ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης, η Απολλώνια αρμονία με την Διονυσιακή έκσταση.

Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.

Καβάλα:Αρχόντισσα αισθητικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών με προνομιακή θέση, η οποία αναγνωρίστηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους και της έδωσε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, τον χαρακτηρισμό «Θερμοπύλες της Μακεδονίας».

Δράμα: ο τόπος του νερού, η Μέκκα του μαρμάρου, με έντονη τη λατρεία του θεού της αμπέλου και του κρασιού.

Ξάνθη: η πατρίδα του Δημόκριτου, η γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκι.

Ροδόπη: η ιστορική Μαξιμιανούπολη και η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.

Έβρος: η Πλωτινόπολη, το σταυροδρόμι της διαπολιτισμικής συνύπαρξης , το σύνορο αλλά και η αρχή της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Φίλες και φίλοι

Διανύουμε μία από τις κρισιμότερες ιστορικές συγκυρίες της νεώτερης μεταπολεμικής Ελλάδας.

Κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία, κρίση αξιακή, πολιτισμική, κρίση στις ζωές όλων των συμπολιτών μας.

Μία βάρβαρη πραγματικότητα, απότοκο ενός χρεοκοπημένου και σαθρού πολιτικού μοντέλου που είχε υδροκεφαλισμό και αναχρονιστικά χαρακτηριστικά που εξέθρεψε ο πολιτικός λαϊκισμός και η λογική του εφήμερου, της αρπαχτής, του βολέματος και της αναξιοκρατίας.

Βιώνουμε την

Καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας

Την απροκάλυπτη πατρωνία των ισχυρών

Τον εκχυδαϊσμό και την διακύβευση των διαχρονικών αξιών της φυλής μας

Την αποστασιοποίηση των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα

Το τραγικότερο την περιεκτική ταυτοποίησης και την απόρριψη του πολιτικού συστήματος
Την δυσαρμονία της κεντρικής πολιτικής σκηνής με την κοινωνική πραγματικότητα

Η χώρα έχει τεράστιο πολιτικό έλλειμμα

Τα διαχρονικά κοινωνικά υποκείμενα υπερκερασμού της δημοσιονομικής κρίσης, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι.

Πέρα από τα δημοσιονομικά λογισμικά τους αριθμούς και τα νούμερα , υπάρχει το ανθρώπινο δράμα, το δικαίωμα στην ζωή .

Η εμφάνιση της νέας αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης, αναδόμησης της χώρας, η αποκέντρωση, η εκχώρηση ρόλων, πόρων, αρμοδιοτήτων στις τοπικές περιφερειακές δυνάμεις αποτελεί υπερδιατακτική εικόνα αναφοράς, ελπίδας, αναγεννητικής προοπτικής σε ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό κράτος που καταρρέει

Είναι επιτακτική ιστορική ανάγκη η διαμόρφωση μίας νέας ταυτότητας που θα συνθέτει την περιφερειακή δυναμική και θα την μετουσιώνει σε αναπτυξιακή πορεία μακριά από πολιτικούς «μεσσιανισμούς» και σεχταριστικούς κώδικες και υπόγειες διαδρομές.

Σε αυτήν την κατρακύλα είναι αδήριτη ανάγκη, έκφραση ζωής να βιώσουμε τον ρόλο μας .

Δεν ανακυκλώνουμε διαχειριστικές συμπεριφορές, δεν αποτελούμε μικρογραφία, κακέκτυπα του πολιτικού συστήματος, δεν αναπαραγάγουμε τον εμπαθή πολιτικό λόγο, την εσωστρέφεια την μεμψιμοιρία.

Στόχος είναι σ αυτήν την συγκυρία να αρθρώσουμε τον συνθετικό αυτοδιοικητικό μας λόγο, να σμίξουμε με την κοινωνία σε ένα κοινό βηματισμό να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία στον ρόλο μας

Η κρίση δεν ακρωτηριάζει το όνειρο

Εμείς αντιστεκόμαστε, χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο

Οι ρόλοι και οι θεσμοί υποβαθμίζονται ή αναβαθμίζονται από τα φυσικά υποκείμενα

Το όνειρο χωρίς δράση είναι ονειροπόληση

Ενώ η δράση χωρίς όραμα είναι εφιάλτης

Με την απαρχή της νέας θεσμικής μας ιδιότητας, απευθύναμε προσκλητήριο εγρήγορσης και συμπόρευσης της γηγενούς θεσμικής κοινωνίας σε ένα κοινό οραματικό βηματισμό, χωρίς οριοθετήσεις, αποκλεισμούς και διαχωρισμούς διαβουλευόμενοι, συναποφασίσαμε συγκεκριμενοποιήσαμε σχηματοποιήσαμε το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, την ταυτότητα μας

Περιφέρεια ως κόμβος ενεργειακός

Περιφέρεια ως κέντρο διαμετακόμισης διακίνησης εμπορευμάτων

Κυρίαρχο ρόλο για την υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού εγχειρήματος έχουν τα δυο μας λιμάνια, Αλεξανδρούπολης – Καβάλας, που με συνδυασμένες μεταφορές, διασυνδεόμενα με τα Παραδουνάβια και τα Παρευξείνια Λιμάνια θα δημιουργήσουν έναν ελκυστικό δίαυλο, ανταγωνιστικό των Στενών του Βοσπόρου.

Αυτή είναι η συνεισφορά στον τόπο μας, αυτή είναι η αναπτυξιακή μας πρόταση που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και κοινωνικό πλεόνασμα στην Περιφέρειά μας και είναι αδήριτη ανάγκη αυτός ο σχεδιασμός να γίνει εθνικός, είναι αδήριτη ανάγκη όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συγκλίνουν στην ανάδειξη αυτού του στόχου. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση έχουμε διαπιστώσει ότι κινούνται και οι αυτοδιοικητικοί των νέων Δήμων, μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στις έδρες τους, σε μια επιλογή μας να συναποφασίζουμε και να σχεδιάζουμε το μέλλον από κοινού. Αυτή είναι η αναπτυξιακή μας ταυτότητα στη νέα γεωγραφία και τη νέα οικονομία.

Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με τους συναδέλφους Δημάρχους αποτέλεσε, πρώτιστη πολιτική επιλογή:

Η νέα αιρετή περιφερειακή αρχή, από την πρώτη εβδομάδα κιόλας μετά την εγκατάστασή της, καθιέρωσε τακτικές συναντήσεις με τους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Η σχέση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης από την αρχή δομήθηκε με τα χαρακτηριστικά που Ν. 3852/2010 – άρθρο 4 περιγράφει, δηλαδή ότι «μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών καθώς και με τον συντονισμό κοινών δράσεων».

Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων στο πλαίσιο των σχετικών τους αρμοδιοτήτων εστιάσθηκε στα ακόλουθα θέματα:

Συντονισμό εμπλεκομένων φορέων για «ωρίμανση» έργων και υποβολή τους προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΑΑ κλπ).

Προώθηση υλοποίησης έργων ενταγμένων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω της παροχής κατάλληλης επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης.

Σχεδιασμό, εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης ειδικών χωρικών συνόλων όπως το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης, το πρόγραμμα Διατήρησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παράκτιας Ζώνης στην ΠΑΜ-Θ καθώς και το Πρόγραμμα αντιμετώπισης αναγκών των υποβαθμισμένων οικισμών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω της υλοποίησης έργων που περιλαμβάνονται σε αυτόν (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων – Έργο Ταμείου Συνοχής) αλλά και παροχή τεχνικής στήριξης τόσο σε επιμέρους Δήμους όσο και στον Φορέα Διαχείρισης – ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. για την ωρίμανση και ένταξη προς χρηματοδότηση αναγκαίων έργων.

Υποστήριξη των ΟΤΑ Α΄βαθμού για τη αντιμετώπιση λειτουργικών και οργανωτικών τους αδυναμιών (διάθεση μηχανημάτων, κάλυψη διαχειριστικής επάρκειας για υποβολή προτάσεων προς συγχρηματοδότηση κλπ.)

Ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων μέσω κοινών δράσεων προβολής αυτών και διενέργειας κατά τόπους διαφόρων πολιτιστικών δρωμένων.

Αντιμετώπιση υπό κοινού σημαντικών θεμάτων τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας που προέκυψαν και αφορούσαν φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες), προβλήματα παραγωγικών και κοινωνικών ομάδων κλπ.

Καθοριστικό μέσο για την προώθηση των όσων προαναφέρονται, αποτελέσαν οι συναντήσεις μελών των αιρετών και των δύο βαθμών. Αυτές είχαν είτε την μορφή τακτικών συναντήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για το σύνολο των Δήμων ή και επιμέρους, αλλά και συναντήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε τη μορφή ημερίδων διαβούλευσης με την παρουσία και λοιπών κοινωνικών φορέων και οργανισμών. Βασική θεσμική μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αποτέλεσε επίσης η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων.

Βασικό ρόλο και συμβολή στην θετική συνεργασία αναμένεται να διαδραματίσει και η λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν και οι 22 Δήμαρχοι της Περιφέρειας.

Κατά το 2012, πέραν των όσων προαναφέρονται, θέματα που αναμένονται να απασχολήσουν την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι:

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας

Η από κοινού προσέγγιση μειζόνων σχεδιαστικών παρεμβάσεων στα όρια της Περιφέρειας, όπως το νέο χωροταξικό σχέδιο, σύσταση και χωροθέτηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Η σύσταση και λειτουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) στην προοπτική μιας συντονισμένης και στοχευμένης παρουσίας όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Περιφέρειας στα ζητήματα της διασυνοριακής/διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Περιφέρεια ΑΜΘ κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της κονωνικο-οικονομικής δυσπραγίας , παραγωγικού δυναμικού, περιθωριοποίησης.

Έκδηλη, απτή η αποβιομηχάνιση ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση δημογραφική αφαίμαξη αναπτυξιακή κατρακύλα.

Τα στατιστικά ευρήματα είναι αποκαλυπτικά αλλά και απαγορευτικά για παρωχημένες κομματικές αντιπαραθέσεις ανακυκλούμενες εσωστρέφειες και μεμψιμοιρίες.

Απαιτεί το δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των κοινωνικοπολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων προτάσσοντας πάνω από όλα το καλό του τόπου μας

Απαιτεί εθνική αφύπνιση

Είναι αδήριτη, επιτακτική, εθνική ανάγκη η χάραξη διαχρονικού διακομματικού, εθνικού σχεδιασμού που θα υλοποιείται απαρέγκλιτα ανεξάρτητα το ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

όπου και αν ζείτε, όπου διαβιείτε, όπου πολιτευόσαστε γίνετε πρεσβευτές της Περιφέρειας μας .

Της Περιφέρειας των πολλαπλών αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων – δυνατοτήτων στην Μαύρη Θάλασσα την Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο σε μια τεράστια Βαλκανική ενδοχώρα
Μιλήστε για την Περιφέρεια της διασυνοριακότητας της διαπολιτισμικής συνύπαρξης .

Σας προσκαλώ να ταξιδέψουμε :

Στο Ιμαρέτ, στην πόλη των Φιλίππων, το Βαπτιστήρι της Λυδίας, στην παλιά πόλη της Ξάνθης , στα Άβδηρα, στην Μοσυνούπολη , στην Μαρώνεια, την Αρχαία Ζώνη, στην Παναγιά στην Κοσμοσώτηρα, στην Πλωτινόπολη, στο Σουφλί την μάνα του μεταξιού, στην μικρή Δοξιπάρα , στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο δάσος της Ελατιάς – Φρακτού , στο Μενοίκιο Όρος ,στο Σπήλαιο του Μααρά , στο Παγγαίο όρος , στο Δέλτα του Νέστου την λίμνη Βιστωνίδα , στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, στην οροσειρά της Ροδόπης, τα θρακικά Μετέωρα , στην λίμνη Ισμαρίδα , στο Δάσος της Δαδιάς , το Δέλτα του Έβρου .

Σας προτείνω να γνωρίσετε τα δυο μας νησιά, τους παράδεισους του Βορείου Αιγαίου,
Την Θάσο την Σαμοθράκη, δυο νησιά ιδιαίτερα προικισμένα από την φύση και την ιστορία .
Δυο νησιά με σπάνιες φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσουν βουνό με θάλασσα, ιστορία και παράδοση, δυο νησιά οικολογικοί παράδεισοι και συγχρόνως τόποι αφετηρίας και πολυδιάστατου εναλλακτικού τουρισμού

Νιώθω τιμή που συμμετείχα στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της νέας αυτοδιοικητικής δομής που αντικατέστησε τις μέχρι πρότινος Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Θα πρότεινα από το βήμα του συνεδρίου να πραγματοποιηθεί σε άμεσο χρονικό διάστημα κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ με την εκτελεστική επιτροπή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο να οριοθετήσουμε τον άμεσο αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό βηματισμό μας, με αποφάσεις που θα έχουν δεσμευτικό για όλους μας χαρακτήρα.

Θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του συνεδρίου, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νεοσύστατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και καλή δύναμη στο έργο σας καθώς η ιστορική ευθύνη του ρόλου που θα διαδραματίσει θα επηρεάσει τις τύχες της «νέας» αυτοδιοίκησης.

Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Γιώργο Πετρίδη και τους διοργανωτές για την επιλογή της Κομοτηνής, εύχομαι καλή διαμονή στους επισκέπτες του τόπου μας και ραντεβού σε όλους τους κοινούς αυτοδιοικητικούς μας αγώνες.

http://www.kedke.gr/?p=3403

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on diggit
Diggit
Share on vk
Vk
Share on reddit
Reddit
Share on print
Print
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση