Μια έκλειψη Σελήνης πάντα έχει την ομορφιά της, ενώ κατά τη διάρκειά της οι επιστήμονες μπορούν και αντλούν δεδομένα για την κατάσταση της Γήινης ατμόσφαιρας.
Είναι ένα φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη που ρίχνει πάνω στη Σελήνη τη σκιά της. Η έκλειψη μπορεί να είναι μερική δηλαδή η σκιά της Γης να καλύπτει μόνο ένα μέρος της Σελήνης ή και ολική, όταν η σκιά της Γης καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της Σελήνης.
Έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη νύχτα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της Πανσελήνου.
Φωτογραφίες από την χθεσινή (Σάββατο) έκλειψη της 10ης Δεκεμβρίου 2012 στην Αλεξανδρούπολη όπως αποτυπώθηκε από τον φακό του γνωστού Θρακιώτη αστροφωτογράφου Γιώργου Ταρσούδη:
Παλαιότερες φωτογραφίες έκλειψης Σελήνης του Γιώργου Ταρσούδη:
http://www.lunar-captures.com/moon_eclipse.html
Ο Γιώργος Ταρσούδης από την γειτονική Αλεξανδρούπολη ασχολείται εντατικά με την ερασιτεχνική αστρονομία και την αστροφωτογράφηση τα τελευταία χρόνια ενώ στην Αλεξανδρούπολη διατηρεί το προσωπικό του αστροπαρατηρητήριο “Δημόκριτος”. Φωτογραφίες του από την Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και έχουν δημοσιευτεί σε εξειδικευμένες αστρονομικές ιστοσελίδες και εκδόσεις ενώ πάρα πολλές από αυτές έχουν βραβευτεί από πολλούς φορείς.
Η πιο πρόσφατη διάκριση ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 2012, μόλις λίγες ημέρες πριν με μία φωτογραφία της Σελήνης στην οποία ο Γιώργος Ταρσούδης ήταν από τους πρώτους (ερασιτέχνες και μη) αστρονόμους παγκοσμίως που ανακάλυψε συγκεκριμένα εδαφικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους κρατήρες Piccolomini and Brennerα! Δείτε την φωτογραφία στο Lunar Photo of the Day:
http://lpod.wikispaces.com/December+7%2C+2011
Η παγκόσμια αστρονομική κοινότητα, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμοι με τα δικά τους προσωπικά τηλεσκόπια, βρίσκεται καθημερινά σε επαφή ανταλλάσσοντας συνεχώς υλικό, αναζητώντας συνεχώς νέες ανακαλύψεις στον έναστρο ουρανό. Ο Γιώργος Ταρσούδης είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες ερασιτέχνες αστρονόμους σε όλο τον κόσμο ενώ μέσα από τις φωτογραφίες του κάθε φορά προβάλει τόσο την Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο, όσο την Θράκη και όλη την Ελλάδα.
Δείτε επίσης: