Ενα πολύ ορθό και επίκαιρο ζήτημα έθεσε πριν λίγες ημέρες η Κίνηση Πολιτών Νομού Ροδόπης “Υγεία και Περιβάλλον”. Με ανακοίνωσή της ζήτησε δραστηριότητες ρουτίνας όπως η συγγραφή επαναλαμβανόμενων συνταγών να μη γίνεται από ιατρούς αλλά από εξειδικευμένο μη ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε οι ιατροί να έχουν τον ελεύθερο χρόνο για να εξετάζουν τους ασθενείς.
Στην ανακοίνωση αυτή εκ μέρους ιατρών υπήρξε αντίδραση και συγκεκριμένα απάντηση πως δεν είναι δυνατόν μη ιατρικό προσωπικό να γράφει συνταγές για τον κίνδυνο λαθών. Λες και οι ιατροί δεν κάνουν ποτέ λάθη! Σίγουρα θεωρητικά έτσι είναι αφού ένας μη ιατρός δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να γράφει συνταγές. Ομως η παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Νομού Ροδόπης δεν έκανε αναφορά για την πρώτη συνταγή κάποιου ασθενούς δηλαδή για επιλογή κατάλληλων φαρμάκων για την ασθένειά του αλλά για την γραφική δουλειά της συγγραφής επαναλαμβανόμενων συνταγών. Και τη γραφική δουλειά δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να την κάνεις παρά μόνο …γραφιάς!
Υπάρχουν χιλιάδες χρόνια ασθενείς στο ΙΚΑ που επισκέπτονται τους ιατρούς μόνο για να γράψουν τα φάρμακά τους. Τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνουν εδώ και χρόνια και είναι συνεχώς τα ίδια. Αυτή λοιπόν την γραφική δουλειά, πάντα με εντολή ιατρού, μπορεί κάλλιστα να την αναλάβει μία νοσοκόμα έτσι ώστε να απαλλάσσει το ιατρικό προσωπικό από μία εργασία ρουτίνας. Τώρα μάλιστα με την διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι εύκολο από τον υπολογιστή να δει κανείς ποια είναι τα φάρμακα που λαμβάνει εδώ και χρόνια ένας ασθενής, ποια είναι η μηνιαία ποσότητα και να τυπώσει την συνταγή του κ.ο.κ. ώστε η συνταγογράφηση να γίνει ακόμη πιο εύκολη.
Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό αφού όπως όλοι γνωρίζουμε σε κάθε οργανωμένο ιδιωτικό ιατρείο, τη γραφική δουλειά την κάνει κάποια γραμματέας κι όχι ο ίδιος ο ιατρός. Σε κανένα ιδιωτικό δηλαδή ιατρείο δεν κλείνει ραντεβού ο ασθενής έτσι ώστε να απασχολήσει τον ιατρό για συνταγογράφηση αφού αυτή γίνεται από την γραμματέα του, πάντα με την εντολή και επίβλεψη του ιατρού. Φυσικά τα ιδιωτικά ιατρεία είναι επιχειρήσεις γι αυτό και οφείλουν να λειτουργούν οργανωμένα και παραγωγικά κι όχι με κανόνες …ελληνικού δημοσίου!
Γιατί λοιπόν πάντα ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι “πίσω από τον κόσμο” σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη; Ισως φταίει η ευθυνοφοβία ορισμένων κι έτσι επικαλούνται απίστευτους νόμους και διατάξεις προκειμένου να μην εξυπηρετήσουν σωστά τον πολίτη για να μην “εκτεθούν” οι ίδιοι, δηλαδή για να μην αναλάβουν τις πραγματικές ευθύνες τους. Ετσι σχεδόν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα επικρατεί μία κατάσταση παρόμοια με αυτή στον …ελληνικό στρατό όπου όλα γίνονται με αναχρονιστικές και αντιπαραγωγικές μεθόδους, δήθεν “με το γράμμα του νόμου” αλλά στην ουσία πάντα με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του γραφειοκράτη κι όχι την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ως RodopiNews.gr στηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή της Κίνησης Πολιτών Νομού Ροδόπης «Υγεία και Περιβάλλον» που είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη – ασθενούς και ελπίζουμε μέσα από τις αλλαγές που έρχονται στο χώρο της Δημόσιας Υγείας να λυθεί και αυτό το ζήτημα της απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών.
Η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών:
Απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο ΙΚΑ Κομοτηνής λόγω ελλείψεως ιατρών. Κορεσμός επίσης παρατηρείται όταν έχουμε να κάνουμε με επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις. Ερώτημα της Κίνησης Πολιτών Νομού Ροδόπης «Υγεία και Περιβάλλον» είναι:
Δεν μπορεί η διεύθυνση του ΙΚΑ να τοποθετήσει έναν υπάλληλο για την συγγραφή επαναλαμβανόμενων συνταγών; Γιατί θα πρέπει σήμερα ο πολίτης να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία εφόσον υπάρχουν τα στοιχεία κάθε ασθενούς αλλά και είναι γνωστά τα φάρμακα που παίρνει; Γιατί να μην αποσυμφορηθούν τα ιατρεία και να υπάρχει επαρκής χρόνος για ιατρικές υπηρεσίες προς ασθενείς αντί να αναλώνονται οι ιατροί με συγγραφή επαναλαμβανόμενων συνταγών και την πίεση και το άγχος των ασθενών;
Καταστάσεις όπως οι παραπάνω συμβαίνουν ιδιαίτερα στο καρδιολογικό και παθολογικό τμήμα με τα χρόνια νοσήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.