Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος εφίππου Μέγα Αλέξανδρου, ύψους 22 μέτρων, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Σκοπίων, προγραμματίζουν για τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου οι γείτονες Σκοπιανοί. Το άγαλμα θα έχει κόστος 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το θέμα έχουν ως πρωτοσέλιδο το σκοπιανό περιοδικό “fukous” και η μεγαλύτερη σε κυκολοφορία εφημερίδα των Σκοπίων “Ντνέβνικ”. Το άγαλμα κατασκευάστηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας και το αξιοσημείωτο είναι ότι το άγαλμα για να μεταφερθεί στα Σκόπια πέρασε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
Επίσης το Ολυμπιακό Στάδιο των Σκοπίων, στην πόλη του Μοναστηρίου, ονομάστηκε Φίλιππος ο Β΄, όπου στην είσοδό του δεσπόζει η προσωπογραφία του και ένα άγαλμά του! Το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου θα δείχνει προς τη…”Σουλούν”, έτσι λένε τη Θεσσαλονίκη οι Σκοπιανοί την οποία και θέλουν να “ελευθερώσουν”!
Γιατί δεν υπάρχει και ένα άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στην Αθήνα;
Και κάτι από γεωργαφία και ιστορία. Το Μοναστήρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Σκοπίων και είναι η αρχαία ελληνική Ηράκλεια Λυγκηστίς, η πόλη την οποία ονόμασε έτσι ο Φίλιππος ο Β΄ για να θυμίζει την καταγωγή των Μακεδόνων από τον Έλληνα μυθικό ήρωα Ηρακλή!!!
Στέφανος Κούκλαρης
Δημοσιογράφος
Γεν. Γραμματέας Ν.Ε. ΛΑΟΣ Ροδόπης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.