breaking news

ΕΝΑ ΜΕΓΑ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Νοεμβρίου 28th, 2017 | by rodopinews
ΕΝΑ ΜΕΓΑ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Ως …μάχη δεινοσαύρων φαίνεται να εξελίσσεται η (για πολλούς αδιάφορη) εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης καθώς οι δύο «νέοι συνδυασμοί» με επικεφαλής και στις δύο περιπτώσεις δύο «νέα παιδιά» τελικά να εκπροσωπούν δύο «αρχαίες» πολιτικές νοοτροπίες και τοπικιστικά μικρο-πολιτικά τζάκια.

Ο μεν Αντώνης Γραβάνης, παλαιότερος αντιδήμαρχος επί διοίκησης του Δημήτρη Κοτσάκη και ενεργός στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (ο οποίος είχε στην ομιλία του στην Κομοτηνή υποσχεθεί πως αν εκλεγεί θα δώσει σημαντικό ρόλο στο κόμμα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη) στηρίζεται ηθικά και πρακτικά από την υποδομή του γραφείου του πρώην Ροδοπίτη βουλευτή ο οποίος από την εποχή Σαμαρά έως και σήμερα είναι γνωστό πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα στο κόμμα του.

Ο δε Γιάννης Κιλτσίκης, ο οποίος δεν είχε την άμεση εμπλοκή στην πολιτική που είχε ο αντίπαλός του αλλά σε αντιστάθμισμα είναι πασίγνωστος επαγγελματίας και διαθέτει μεγάλη δημοφιλία στον χώρο της Κεντροδεξιάς στηρίζεται ενεργά από τον κύκλο του σημερινού Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (και πρώην αντιδήμαρχο του Δημήτρη Κοτσάκη επίσης) Χρήστο Μέτιο, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ο ευνοούμενος του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.

Με λίγα λόγια λοιπόν έχουμε ένα πρώτο «φιλικό ματς» με έπαθλο τον ανούσιο θώκο της διοίκησης του Επιμελητηρίου από στηριζόμενα κατώτερα στελέχη ώστε στην συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, να ακολουθήσει η αληθινή αναμέτρηση των δύο πολιτικών στις εθνικές εκλογές. Και όλα αυτά καθώς ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν θέλει να παραδώσει τα όπλα και θα προσπαθήσει να μπει ξανά στην Βουλή ενώ ως αντίπαλό του, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα έχει μάλλον τον Χρήστο Μέτιο. Αυτά σε επίπεδο τοπικής (μικρο)πολιτικής.

Η «μάχη» δίνεται με παλιές μεθόδους

Διαφημιστικές συνεντεύξεις χωρίς καμία σοβαρή αναφορά στα αληθινά προβλήματα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στα τοπικά ΜΜΕ της Δεξιάς (για Γραβάνη) και της Κεντροδεξιάς (για Κιλτσίκη), διανομές φυλλαδίων και διαφημιστικού υλικού στους δρόμους τα οποία διαβάζονται σπανίως, λιγοστά e-mails, βόλτες στην αγορά χωρίς επιτυχία και απουσία κάθε ενδιαφέροντος για επαφή με το αληθινά ενεργό κοινό της περιοχής είναι τα χαρακτηριστικά του πανομοιότυπου προεκλογικού αγώνα που δίνουν και οι δύο υποψήφιοι οι οποίοι, αν κρίνει κανείς από φωτογραφικά στιγμιότυπα που παρουσιάζονται σε διαφημιστικά έντυπα και ιστοσελίδες, μοιάζουν περισσότερο ως …συνυποψήφιοι.

Η ούτως ή άλλως προσχηματική προεκλογική εκστρατεία ήταν διαχρονικό χαρακτηριστικό όλων των παρατάξεων στο ίδιο Επιμελητήριο και κατά το παρελθόν καθώς αμέσως μετά τις εκλογές καμία σχεδόν διαφορά νοοτροπίας και πρακτικής δεν καταγραφόταν κατά την άσκηση της διοίκησης από μέλη τους. Οι μοναδικά ανεξάρτητες φωνές που ζητούσαν διαφάνεια και δημοσιότητα στα πεπραγμένα κάθε διοίκησης, όπως ο πρώην Ταμίας του οργανισμού κος Χουσεΐν Καρά, δεχόταν πάντα τα πυρά όλων των υπολοίπων ανεξαιρέτως, μέχρι και δικαστικές διώξεις από ένα νομικό πρόσωπο που υποτίθεται πως λειτουργούσε προς όφελος των τοπικών Επαγγελματιών, με τα χρήματα των ίδιων των Επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των δύο υποψηφίων για το δυναμικό κοινό της περιοχής είναι η ανύπαρκτη δυναμική που εμφανίζουν στις, ούτως ή άλλως ερασιτεχνικές και προχειροφτιαγμένες ιστοσελίδες τους στο Facebook αλλά και η πλήρης άρνηση προσέγγισης των «καυτών» ζητημάτων που η επόμενη διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με τις ελάχιστες δημόσιες ομιλίες τους να περιορίζονται σε μόνο αδιάφορα και ανούσια ζητήματα, αοριστολογίες και γενικότητες.

Επάνω: ελάχιστοι οι συνδρομητές στην ιστοσελίδα του συνδυασμού του Αντώνη Γραβάνη. Ούτε 400 άτομα, όταν το Επιμελητήριο εκπροσωπεί 5.000 οικογένειες και το τηλεφωνικό κέντρο από το γραφείο του πρώην βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη «χτυπά» υπερωρίες.

Επάνω: μύγες και κουνούπια «βαράνε» και στην ιστοσελίδα του συνδυασμού του Γιάννη Κιλτσίκη καθώς τα λιγότερα από 200 άτομα δεν είναι ούτε οι πελάτες στο καφέ – μπαρ που διατηρεί στο κέντρο της πόλης για μία ώρα ενώ μάλιστα στηρίζεται και από τον εδώ άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστο Μέτιο.

Οι πικρίες, τα παράπονα και ένα μέγα ηθικό ζήτημα – σφάλμα που ίσως κρίνει το αποτέλεσμα

Αυτό όμως που ίσως τελικά να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης είναι ένα τεράστιο σφάλμα που μόνο ένας άνθρωπος με έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και καθοδήγησης θα μπορούσε να διαπράξει.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι βγαλμένη από την εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Γιάννη Κιλτσίκη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου από την εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ«. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο παρακολουθούμε τον υποψήφιο πρόεδρο να έχει προσπεράσει τα άδεια καθίσματα που βρίσκονται στην πρώτη σειρά, εκεί που όφειλε να βρίσκεται ως τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης και να κατευθύνεται στα πίσω καθίσματα για να καθίσει κολλητά δίπλα στον Κώστα Λιούρτα.

Ο Κώστας Λιούρτας ήταν (από σπόντα) πρώην πρόεδρος του ίδιου Επιμελητηρίου ο οποίος έχει μείνει γνωστός στην πόλη για υποθέσεις με ερωτηματικά αδιαφάνειας στην διοίκηση και στην οικονομική διαχείριση ενώ ακόμη και μετά, μέχρι και σήμερα, είναι μόνιμος θαμώνας των γραφείων του Επιμελητηρίου καθώς ο επόμενος πρόεδρος, Αργύρης Αργυρόπουλος, ήταν προσωπικός του φίλος. Μετά την αποχώρησή του από την διοίκηση του Επιμελητηρίου δοκιμάστηκε στις δημοτικές εκλογές όπου και σημείωσε παταγώδη αποτυχία και στην συνέχεια δημιούργησε μία προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στην οποία σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα, πολλές φορές με υλικό (σχεδόν;) πορνογραφικού στυλ που σοκάρει.

Η κίνηση του Γιάννη Κιλτσίκη δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς όπως λέγεται, θεωρεί τον Κώστα Λιούρτα ως έναν σημαντικό παράγοντα της περιοχής, σχεδόν σαν προσωπικό του «μέντορα» στα θέματα του Επιμελητηρίου αλλά το ζήτημα είναι άλλο. Ο Κώστας Λιούρτας εκτός από αντίδικος του Ευριπίδη Στυλιανίδη (ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα Γραβάνη) και καταδικασμένος οριστικά για συκοφαντική του δυσφήμιση (μάλιστα του οφείλει και 15.000 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου), ως πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου έχει ελεγχθεί πολλές φορές για τα πεπραγμένα της διοίκησής του ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως θα αποκαλύψει τα επόμενα 24ωρα η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ«, εκκρεμούν και δικαστικές διώξεις προς το άτομό του για αυτές ακριβώς τις υποθέσεις!

Τι νόημα λοιπόν είχε η κίνηση του Κιλτσίκη να παρουσιαστεί στο κοινό με αυτήν ακριβώς την φωτογραφία; Επρόκειτο για «στιγμιαίο λάθος»; Για μία άκομψη προσπάθεια να οικειοποιηθεί τις, ούτως ή άλλως ελάχιστες, ψήφους που νομίζει ότι «ελέγχει» ο Κώστας Λιούρτας; Η, όπως λέγεται, ήταν ένα μήνυμα πως εάν κι εφόσον εκλεγεί ο ίδιος θα στηρίξει τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου στις δικαστικές διώξεις του για τα πεπραγμένα της διοίκησής του;

Αν πάντως κρίνουμε από τις τελευταίες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του συνδυασμού του Γιάννη Κιλτσίκη με τις οποίες γίνονται συχνές επιθέσεις τόσο στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όσο και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη κάνοντας λόγο για «στήριξη» που οι παραπάνω, σύμφωνα με τις αναφορές, προσφέρουν στον άλλον υποψήφιο Αντώνη Γραβάνη, μάλλον η «ζυγαριά» έχει ήδη γείρει προς το μέρος του δεύτερου και η στήριξη Μέτιου στον Κιλτσίκη δεν απέδωσε.

Τα «λάθη» όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα επάνω σου δεν συγχωρούνται, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες όπως αυτή της Κομοτηνής. Σε λίγες ημέρες λοιπόν θα γνωρίζουμε στα σίγουρα αν και κατά πόσο η παραπάνω φωτογραφία και το «μήνυμα» που ο Γιάννης Κιλτσίκης επιχείρησε να στείλει μέσω αυτής, έγιναν κατανοητά από τους Επαγγελματίες της Ροδόπης.

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Σ.Μ.

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.