breaking news

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ «ΑΘΩΩΣΕ» ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΟ ΧΑΜΟ

Μάρτιος 20th, 2017 | by rodopinews
Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ «ΑΘΩΩΣΕ» ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΟ ΧΑΜΟ
ΠΑΡΑ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΑΛΛΑ
0

Πριν από κάποιες εβδομάδες δικάστηκε στην Κομοτηνή ο ιδρυτής ακροδεξιάς οργάνωσης Αστέριος Χάμος με κατηγορίες όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων και διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης καθώς ο ίδιος μαζί με μέλη της οργάνωσής του είχαν πετάξει προκηρύξεις έξω από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Η προκήρυξη την οποία πέταξαν είχε ως εξής:

To ρεπορτάζ του RodopiNews.gr από την δίκη μαζί με πολλά ερωτηματικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://rodopinews.gr/49698

Σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας την αγόρευση του Εισαγγελέα Εδρας, του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης Λαμπρίδη ο οποίος και μέσα από μία εμπεριστατωμένη μελέτη δεδομένων σχετικά με εκείνη την υπόθεση, εξέθεσε τα πλούσια επιχειρήματά του όσον αφορά στο γιατί θα έπρεπε ο κατηγορούμενος να αθωωθεί.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είπε ο Αντιεισαγγελέας Λαμπρίδης στην αγόρευσή του:

Επειδή το αδίκημα είναι ιδιάζων και δεν συναντάται συχνά στο δικαστήριο θα πω κατ αρχήν ορισμένες πληροφορίες για τον νόμο, για το αδίκημα, για το έγκλημα, για τι κατηγορείται αυτός ο άνθρωπος.

Κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 191. Ο νόμος, η διάταξη αυτή, κολάζει ποινικώς την εξής συμπεριφορά: την διασπορά ψευδών ειδήσεων ή, διαζευκτικό το “ή”, την διασπορά φήμης. Διακρίνει λοιπόν μεταξύ ψευδών ειδήσεων και ψευδής φήμης οι οποίες είναι ικανές τι να κάνουν, να επιφέρουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή δεύτερον να ταράξουνε την δημόσια πίστη ή τρίτον να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις ή τέταρτον να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αυτές οι φήμες ή οι ψευδείς ειδήσεις λοιπόν πρέπει να είναι ικανές να επιφέρουν αυτά τα αποτελέσματα.

Ο νόμος κάνει διάκριση μεταξύ είδησης και φήμης. Είδηση είναι η πληροφορία η απόλυτα διασταυρωμένη για κάτι το οποίο έχει συμβεί χθες ή συμβαίνει τώρα. Η είδηση δεν είναι ούτε πρόθεση, ούτε φρόνιμα, ούτε πιστεύω. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός διασταυρωμένο απόλυτα το οποίο συνέβη ή συμβαίνει τώρα. Αυτό είναι η είδηση. Ο νόμος θέλει ψευδείς ειδήσεις, ψεύτικες ειδήσεις. Στις φήμες δεν θέλει ψευδείς, φήμες. Η διαφορά της φήμης από την είδηση είναι ότι η φήμη είναι μία πληροφορία η οποία δεν είναι διασταυρωμένη και την ακούμε στην κοινωνία. Την ακούμε αλλά δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι. Και εκεί ο νόμος δεν χρειάζεται, σου λέει δεν χρειάζεται να είναι ψευδής, και αληθής φήμη, αρκεί να μπορεί να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Ο κος Χάμος λοιπόν πέταξε τα φέιγ βολάν. Ας πάρουμε λοιπόν το φέιγ βολάν, το κείμενο, να δούμε. “Οχι στην τουρκοποίηση της Θράκης, έξω οι Τούρκοι πράκτορες από την Θράκη μας, να κλείσει τώρα το τούρκικο προξενείο της Κομοτηνής, να τεθεί εκτός νόμου το τουρκόσπορο κόμμα ΚΙΕΦ, όχι άλλες προδοσίες από τις κυβερνήσεις των Αθηνών, οι προδότες στο Γουδί, τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους.”

Μέσα σε αυτό το μικρό κείμενο υπάρχουνε κρίσεις, υπάρχουν προθέσεις, υπάρχουν δηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούνε με την ευρύτερη έννοια πολιτικές το μόνο στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως είδηση ή φήμη είναι η “τουρκοποίηση”.

………………..

………τα οποία είπε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης σε συνδυασμό με τα έγγραφα τα οποία προσκομίστηκαν και είναι σώμα της δικογραφίας, αποτελούν σώμα της δικογραφίας, έχω την γνώμη πως δεν μπορεί κανείς να καταλήξει στο απόλυτο συμπέρασμα πως ως ειδήσεις αυτά είναι απολύτως ψευδή. Αν μη τι άλλο υφίστανται ως φήμες. Ως φήμες, βέβαια όπως είπα και προηγουμένως, η φήμη ο νόμος δεν απαιτεί να είναι ψευδής φήμη, αρκεί μία φήμη, να διασπείρεις μία φήμη η οποία να προκαλέσει τα παρακάτω αποτελέσματα. Ως φήμες λοιπόν υφίστανται.

Πάμε να δούμε αν τηρούνται και τα υπόλοιπα στοιχεία. Εάν με τον τρόπο που τέλεσε την πράξη ο κατηγορούμενος μπορούσε και με το συγκεκριμένο μέσο να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα που λέει ο νόμος, διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις, να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού κλπ.

Πως να το… από το ύφος του κείμενου, από το ότι έγινε μία ενέργεια άπαξ και σε σημείο στην πόλη της Κομοτηνής, πλησίον του τουρκικού προξενείου, το οποίο είναι ουσιαστικά το αντικείμενο και όχι σε μία κεντρική οδό και σε ένα κεντρικό σημείο πολυσύχναστο προκύπτει ότι η πρόθεση αφορά την διαμαρτυρία και όχι να επέλθουνε τα αποτελέσματα τα οποία περιγράφει και κολάζει ο ποινικός… ο νόμος.

Συνεπώς, συνοψίζοντας με όλες τις παραπάνω σκέψεις φρονώ ότι δεν στηρίζεται η υπόθεση του αδικήματος και προτείνω να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος.

(χειροκροτήματα από τους οπαδούς της οργάνωσης του Αστέριου Χάμου)

Τελικά ο Αστέριος Χάμος χάρη στην επιστημονική ανάλυση του Αντιεισαγγελέα Λαμπρίδη και χάρη στην μαχητική και επίμονη δικηγορία του ανένταχτου εθνικιστή (όπως ο ίδιος δηλώνει) δικηγόρου του Ηλία Ηλιακόπουλου από την Αλεξανδρούπολη, αθωώθηκε πανηγυρικά.

Φανταζόμαστε πως ο Αντιεισαγγελέας Λαμπρίδης θα δείχνει το ίδιο φλογερό ενδιαφέρον και την ίδια ερευνητική των νόμων διάθεση και όταν έχει να κάνει με κατηγορούμενους φτωχούς και άπορους τσιγγάνους, συνήθως ορφανά ή μέλη πολύτεκνων οικογενειών που μαστίζονται από την φτώχεια και την ανεργία που κατηγορούνται για αδικήματα του ΚΟΚ και άλλες μικροπαραβάσεις.

Γιατί, όπως διαπιστώνουμε, στην παρουσίαση επιχειρημάτων ως προς την αθώωση κατηγορουμένων που ο ίδιος επιστημονικά θεωρεί πως πρέπει να αθωωθούν, τα πάει περίφημα.

Ρεπορτάζ: Σ.Μ.

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.