breaking news

Αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες: Μην βγάζετε τη γλώσσα στο κοινό γιατί εσείς θα χάσετε

Ιούλιος 26th, 2012 | by rodopinews
Αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες: Μην βγάζετε τη γλώσσα στο κοινό γιατί εσείς θα χάσετε
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
5

Η περίπτωση της αθλήτριας Παπαχρήστου είναι χαρακτηριστική όχι μόνο για αυτά που τόσες ημέρες γράφονται αλλά και για όσα δυστυχώς από κανέναν δεν αναφέρονται. Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τα περί ρατσιστικού σχολίου στο twitter (σε μία Ελλάδα που έχει μεγαλώσει με τον ρατσισμό ως αφορμή για χαβαλέ και «ψυχαγωγία» π.χ. ποντιακά ανέκδοτα) ούτε τα περί αποκλεισμού της από την Ολυμπιακή Αποστολή με κριτήρια που μάλλον θυμίζουν …δημοκρατικές διαδικασίες τύπου Ουγκάντας αλλά θα σταθώ μόνο στα περί της χρήσης των Νέων Μέσων από έναν σύγχρονο επαγγελματία που μάλιστα τώρα ξεκινούσε να κάνει διεθνή καριέρα.

Πολλοί πιστεύουν πως οι ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και πολλές άλλες είναι για χαβαλέ που κάνουν τα 13χρονα παιδάκια. Τραγικό λάθος! Οι ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων είναι σήμερα ο πιο σύγχρονος τρόπος επαφής και επικοινωνίας και φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε 13χρονα που παίζουν μεταξύ τους (κάνουν μια χαρά βέβαια και γι αυτόν τον σκοπό) αλλά περισσότερο απευθύνονται σε κάθε σύγχρονο πολίτη και επαγγελματία που θέλει να επικοινωνήσει κάτι σχετικά με τον ίδιο, με το επάγγελμά του, με την πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη καριέρα του. Τα Κοινωνικά Δίκτυα λοιπόν χρησιμοποιούνται σήμερα από ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε κοινωνικού στρώματος ως ένας εύκολος και σχετικά ανέξοδος τρόπος ώστε είτε να πλασάρουν τον εαυτό τους ως «προϊόν», είτε απλά να πουλήσουν τα πραγματικά τους προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες κόσμου.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν κάποιοι είναι τόσο αδαείς και μη εξοικειωμένοι με βασικές αρχές της Επικοινωνίας και της Προβολής ώστε ενώ είναι ενήλικες και επαγγελματίες να συμπεριφέρονται δημοσίως σαν 13χρονα μαθητούδια. Και φυσικά αυτό μετά αποτελεί τροφή για είδηση για κάθε αδαή και αμόρφωτο δημοσιογράφο (της συμφοράς) ενώ τέλος ως γνωστόν για όλα φταίει …το διαδίκτυο!

Είσαι λοιπόν αθλήτρια που ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωταθλητισμό, κάνεις διεθνούς επιπέδου εμφανίσεις και έχεις αντίστοιχες αποδόσεις, φτάνεις να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά κάτι ξέχασες! Τι; Μα το πιο σημαντικό: πως πλέον το Twitter, το Facebook και τα άλλα ηλεκτρονικά μπλιμπλόνια δεν είναι για να σαχλαμαρίζεις με τους φίλους σου όπως τυχόν θα έκανες σε κάποια μεταξύ σας συνεύρεση αλλά πλέον αποτελούν το δικό σου ιδιωτικό κανάλι προβολής προς τον έξω κόσμο που διαφημίζει αυτό που είσαι και αυτό που κάνεις σε χιλιάδες θεατές. Κι όσο κι αν ακούγεται απάνθρωπο και αποστειρωμένο ως ιδέα, ευτυχώς ή δυστυχώς όταν μας παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου δεν κάνουμε και λέμε τα ίδια πράγματα όπως όταν είμαστε μαζί με 5 κολλητούς μας φίλους!

Οχι λοιπον, δεν μπορείς δημοσίως να λες ανέκδοτα για Ποντίους, μαύρους και Αμερικανούς χωρίς να περιμένεις κάποια αντίδραση από όλους τους παραπάνω ή από κάποιον άλλον. Δεν μπορείς να εκφράζεις σκληρή πολιτική ή κομματική γραμμή χωρίς να θεωρείς σχεδόν σίγουρο πως θα δυσαρεστήσεις όλους όσους έχουν διαφορετική άποψη σε αυτά τα θέματα από εσένα. Δεν μπορείς να λες «κρεμάλα στην Τρόικα και στους κλέφτες πολιτικούς» χωρίς να ξέρεις πως θα απογοητεύσεις τους φιλελεύθερους και τους μεταρρυθμιστές όπως από την άλλη δεν μπορείς να λες «να απολυθούν 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι» χωρίς να ξεσηκώσεις την αντίδραση όλων των συνδικαλιστών και των κάθε λογής παρασιτικών ομάδων στην χώρα. Καλώς ή κακώς το βάρος των προσωπικών μας απόψεων και ιδεολογιών το σηκώνουμε όλοι γι αυτό καλό είναι να ξέρουμε από πριν πόσο τέτοιο βάρος αντέχουμε ώστε …να μη παραφορτωθούμε!

Φυσικά και δεν συμφωνώ με την ποινή αποκλεισμού της συγκεκριμένης αθλήτριας από την Ολυμπιακή Ομάδα και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί το εν λόγω ανέκδοτο δεν το θεωρώ ρατσιστικό αφού δεν βλέπω με ποιο τρόπο προάγει τον φυλετικό διαχωρισμό μεταξύ άσπρων και μαύρων ή το μίσος, τη βία κ.ο.κ. Αν τα κουνούπια ήταν ελληνικά και δείχνανε την προτίμησή τους στα …ντόπια ελληνικά προϊόντα θα ήταν πάλι ρατσιστικό ή μήπως θα αισθανόταν προσβολή κάποιος Ελληνας; Περισσότερο βρίσκω το ανέκδοτο βλακώδες παρά ρατσιστικό οπότε με αυτή την έννοια ίσως θα έπρεπε η αθλήτρια να τιμωρηθεί για μία βλακώδη πράξη. Δεύτερον διότι ο αποκλεισμός είναι μία αυστηρότατη ποινή και η εν λόγω απόφαση με τον τρόπο που πάρθηκε είναι μάλλον στα όρια του πραξικοπήματος και δεν δικαιολογείται να επιβληθεί σε κάποιον αθλητή για δήθεν παράπτωμα συμπεριφοράς και χαρακτήρα παρά μόνο για πολύ βαριά παραπτώματα και προφανώς όχι για ένα σχόλιο σε μία ιστοσελίδα, ιδιαίτερα μάλιστα για ανόητο σχόλιο. Ιδιαίτερα όταν οι εν λόγω κύριοι και κυρίες δεν είδαμε τα τελευταία χρόνια να δείξουν ανάλογη αυστηρότητα σε θέματα ντόπας που τόσο ταλαιπωρούν τον αγνό αθλητισμό και διασύρουν τόσο καιρό το όνομα της χώρας μας διεθνώς αλλά ίσως οι ίδιοι να μην το έχουν αυτό αντιληφθεί ίσως γιατί ..είναι αφιερωμένοι καθημερινά στο Twitter. Και τρίτον διότι για να επιβληθεί τέτοια σοβαρή ποινή προϋποθέτει κάποια καταγγελία, κάποια έρευνα, αδιάσειστες αποδείξεις και τέλος ένα δικαστήριο που θα αποφασίσει για το αν ο αθλητής έκανε ή όχι αυτό για το οποίο κατηγορείται. Οχι απλά μία είδηση σε ένα κανάλι ή ιστοσελίδα για μία αναφορά σε μία ιστοσελίδα και μερικούς τύπους που μάλλον παίζουν με την καριέρα ενός αθλητή και το όνομα της χώρας στο εξωτερικό λες και παίζουν με τα playmobil.

Συμφωνώ όμως πως θα έπρεπε η εν λόγω αθλήτρια να τιμωρηθεί. Οχι όμως με τέτοιες αντιδημοκρατικές διαδικασίες και ούτε από κάποιους πανάσχετους τύπους που παριστάνουν πως δήθεν απέδωσαν δικαιοσύνη. Ισως να έπρεπε να τιμωρηθεί για έλλειψη σοβαρότητας που κάθεται και γράφει παιδιάστικα ανέκδοτα στα Κοινωνικά Δίκτυα. Ισως να έπρεπε να τιμωρηθεί για έλλειψη επαγγελματισμού και αδιαφορίας ως προς την δημόσια εικόνα της, ως επαγγελματίας που είναι. Σε κάθε περίπτωση θα άξιζε να τιμωρηθεί για παντελή διαδικτυακή αγραμματοσύνη σε σημείο του να μη γνωρίζει πως να χειριστεί την δημόσια διαδικτυακή εικόνα της την οποία με μία παιδική ανοησία έβλαψε σε τέτοιο βαθμό.

Απλά δεν είναι δυνατόν ένας κορυφαίος επαγγελματίας, όπως ένας αθλητής που φτάνει να εκπροσωπεί μία χώρα σε παγκόσμιες διοργανώσεις να διαχειρίζεται την δημοσιότητα όπως ένας έφηβος, χωρίς καν να φροντίζει από πριν να μάθει τα απαραίτητα ή απλά να αναθέσει σε κάποιον τρίτο, μάνατζερ, εκπρόσωπο ή επαγγελματία της Επικοινωνίας να το κάνει για λογαριασμό του. Σα να λέμε πως με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ανευθυνότητα θα διαχειριζόταν και τα οικονομικά του. Θα το έκανε ποτέ; Σίγουρα όχι! Ομως όταν μία απλή επικοινωνιακή σαχλαμάρα είναι δυνατή να επηρεάσει αρνητικά και τα οικονομικά ενός επαγγελματία και από την κορυφή να τον πάει στην αφάνεια όπως συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση όπου ο βασικός χορηγός της αθλήτριας απέσυρε την στήριξή του σε αυτήν; Μήπως πρέπει από πριν να σκεφτόμαστε όλοι λίγο πιο σοβαρά;

Τα ίδια και χειρότερα λάθη λοιπόν κάνουν σε καθημερινή βάση ορισμένοι επαγγελματίες και μεγάλοι επιχειρηματίες της περιοχής μας και όχι μόνο όσον αφορά στην δημόσια εικόνα της δουλειάς τους και φυσικά όχι μόνο στο διαδίκτυο. Είναι τόσο μεγάλες και χοντρές οι γκάφες τους που για να αναφερθούν όλες θα έπρεπε να γραφτεί πραγματικά μία εγκυκλοπαίδεια. Ομως μέσα από αυτές τις σελίδες θα επιχειρήσω να περιγράφω τις πιο «χτυπητές» από αυτές, αν μη τι άλλο για να μαθαίνουμε όλοι από τα λάθη των άλλων!

Μέχρι τότε χαλαρά και καλοκαιρινά και προσοχή στην δημόσια εικόνα σας!

Σωτήρης Μπουζάρας

www.rodopimedia.gr

Ροδόπη – Υπηρεσίες Δημοσιότητας

 

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

5 Comments

 1. Νίκος says:

  απ’τον τίτλο σταμάτησα να διαβάζω γιατί κατάλαβα ότι πρόκειται για διαφημιστικό κείμενο.
  Φίλε Σωτήρη καν’το αρχικά εσύ καλύτερα και με έχεις κερδίσει για πελάτη

 2. Μαρία Κάπα says:

  Απαντάς όπως σχεδόν απάντησα και γω. Θα ήθελα να τονίσω όμως το γεγονός ότι θα πρέπει να κοιτάμε το μεγαλύτερο καλό, για ότι κάνουμε. Εδώ το θέμα είναι η Ελλάδα και η καλή προβολή της στο εξωτερικό. Οι υπεύθυνοι για τις δημόσιες σχέσεις μας όσον αφορά αυτό το μεγάλο γεγονός είναι για άλλη μια φορά, άνθρωποι που μπήκαν στις θέσεις αυτές γιατί είχαν «μπάρμπα στην κορώνη».

  Έχουμε γεμίσει καρκινώματα ανθρώπων, που καταστρέφουν το σύνολο. Πάντα υπάρχουν σωστά «κύτταρα» που λειτουργούν για το μεγαλύτερο καλό… Αλλά οι φελλοί επιπλέουν! Ο «καρκίνος» είναι κύτταρα που αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να ζουν ενώ η σειρά της ζωής τα έχει προγραμματίσει να «αυτοκαταστρέφονται» ώστε να γεννιόνται – δημιουργούνται νέα κύτταρα. Όταν φυσικά τα καρκινικά κύτταρα κυριαρχήσουν στο σώμα, και τελικά πεθάνει ο άνθρωπος, φυσικά πεθαίνουν και τα καρκινικά κύτταρα…. Ο εγωισμός του ανθρώπου έχει γίνει τόσο μεγάλος που νομίζει ότι είναι κυρίαρχος. Αν καταστρέψουμε την Ελλάδα θα καταστραφούμε και μεις, αν καταστρέψουμε τον κόσμο το ίδιο.

  Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κοιτάμε και πέρα από την μύτη μας;

 3. Αγαπητέ φίλε Νίκο, με τάπωσες κανονικότατα! Ουδέν σχόλιον. Δεν ξέρω αν με χρειάζεσαι ως πελάτης, σε εκτιμώ όμως ως συνομιλητή. Ωστόσο χάνεις που δεν διάβασες το κείμενο γιατί ίσως να συμφωνούσες σε πολλά. Δεν δημοσιοποιώ τις απόψεις μου ως …υπέρτατες αλήθειες αλλά σαν επαγγελματικές διαπιστώσεις από τα τόσα χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου και φυσικά σαν προτάσεις προς συζήτηση. Τον διάλογο ζητώ και χαίρομαι όταν συμβαίνει, δεν έχω κανένα βίτσιο όπως κάποιοι να παρουσιάζομαι ως παντογνώστης δήθεν που τα ξέρει όλα καλύτερα. Σε όσα όμως έχω πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, ε, κάτι τις παραπάνω από κάποιους θα ξέρω. Λογικό είναι. Σ.Μ.

 4. Μαρία για το τελευταίο: για να σταματήσουμε να έχουμε για ορίζοντα την άκρη της μύτης μας, ίσως θα έπρεπε πρώτα να σταματήσουμε να ζούμε πάνω σε αυτήν και να ταξιδέψουμε παραπέρα. Δυστυχώς οι νεοέλληνες ζουν στο νοητικό κοτέτσι τους από την σύσταση αυτού του κράτους και δεν χαμπαριάζουν τι συμβαίνει πέρα από αυτό, ακόμη και δίπλα του. Γι αυτό υπάρχει αυτό το χάλι. Απόδειξη; Οι Ελληνες του εξωτερικού και η πορεία τους.

 5. Χασάν says:

  Η κυρία αυτή όπως δείχνει έχει μεγάλη και μυτερή γλώσσα… ας την επεξεργάσει και κάπου άλλου που ίσως και το ευχαριστηθεί και όχι μόνο στα ρατσιστικά σχόλια που μαυρίζει και τον αθλητισμό αλλά και την εικόνα της Ελλάδας.
  Ενας αθλητής και ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πάρα πολύ καλά πότε ;και που; πρέπει να χώνει την γλώσσα του και πότε πρέπει να την δαγκώνει απλώς

Αφήστε μια απάντηση