breaking news

ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

Φεβρουάριος 2nd, 2018 | by rodopinews
ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Εδώ και αρκετό καιρό μία νέα ομάδα δραστήριων ζωόφιλων με κέφι και ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων της περιοχής μας δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή. Η άτυπη προς το παρόν ομάδα δραστηριοποιείται στον τομέα Περιβαλλοντολογικής Ευαισθησίας του κύκλου φίλων του «Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά Κομοτηνής» του γνωστού Δρ. Κοινωνιολογίας, συλλέκτη και λαογράφου Αντώνη Λιάπη, έχοντας αναπτύξει ήδη πλούσια δραστηριότητα τόσο προς την βοήθεια των αδέσποτων, όσο και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης.

Ενδεικτικό των δράσεων και της κοινωνικής προσφοράς των μελών της ομάδας στην τοπική κοινωνία είναι το παρακάτω περιστατικό, όπως το διηγήθηκε σε ανύποπτο χρόνο στο διαδίκτυο ο ίδιος ο Αντώνης Λιάπης, ο οποίος έγραψε τα παρακάτω:

Ποιος δεν τους έχει δει στο κέντρο της Κομοτηνής; Ένα μελαμψό τσούρμο ανάκατο από παιδάκια, μία επικεφαλής ενήλικη να σκουντά το ταλαιπωρημένο από την πολυχρησία παιδικό καρότσι (άλλοτε με επιβάτη νήπιο και άλλοτε φορτωμένο με πλαστικές σακούλες), στις δύο πλευρές του οποίου είναι δεμένα μικρόσωμα σκυλιά και πάντα από πίσω ακολουθούν ελεύθερα, ακόμη δύο. Μια γραφική εικόνα από την πολυπολιτισμική Κομοτηνή, της οποίας όμως η επιφανειακή «ανάγνωση» -όπως θα αποδειχθεί- μας παραπλανεί…

Όταν κάποιο Σάββατο πρωί, απάντησα στο τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό, βρισκόμουν στη Βουλγαρία. Μία κυρία μου είπε: «Έκλεψαν δύο σκυλάκια από τον συνοικισμό Ηφαίστου και έμαθα ότι εδώ και δύο ημέρες τα εγκατέλειψαν σε ένα ρέμα έξω από τη Φιλλύρα. Σας παρακαλώ, βοηθήστε, γιατί η οικογένεια δεν έχει μεταφορικό μέσον να πάει τόσο μακριά». Η Φιλλύρα βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής.

Πώς αξιολογείς το περιστατικό, ενώ βρίσκεσαι εκτός Ελλάδος; Το αγνοείς και συνεχίζεις; Φυσικά, όχι! Το σίγουρο είναι ότι τα δύο μικρόσωμα σκυλάκια, θα διέτρεχαν κάθε είδους κίνδυνο, σε ένα ξένο και, εν πολλοίς, εχθρικό περιβάλλον.

Διέκοψα τη συνάντηση στην οποία μετείχα και τηλεφώνησα –μεταξύ άλλων- σε αξιόπιστο φίλο μου στον Ήφαιστο, με την πολύτιμη βοήθεια του οποίου εντοπίσθηκε ταχύτατα, η απούσα στο κέντρο της Κομοτηνής (για την καθιερωμένη ημερήσια πεζή εξόρμηση), επικεφαλής του «τσούρμου» και κηδεμόνας των σκυλιών.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των δύο σκυλιών από τον Ήφαιστο, ξεκίνησε!

Η θεά Τύχη συνέδραμε αποφασιστικά!

Φίλος από την Φιλλύρα μου βεβαίωσε τηλεφωνικά ότι είχε ακούσει στο καφενείο για δύο σκυλάκια στο ρέμα…

Το επόμενο τηλεφώνημα, καθώς ο ίδιος απουσίαζα στη Βουλγαρία και αδυνατούσα να έχω φυσική παρουσία ήταν, βέβαια, στην «Angel» της Κομοτηνής Πόπη Σεϊζάκη, η οποία χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποδέχθηκε την αποστολή, αρνούμενη κατηγορηματικά να της καλύψω τα έξοδα καυσίμων!

Μετά από επίμονη αναζήτηση στο ρέμα της Φιλλύρας, τα σκυλάκια ακούγοντας τις γνώριμες φωνές της αφεντικίνας τους ξεπήδησαν, τρέχοντας και γαυγίζοντας, από το πουθενά! Η επικεφαλής του τσούρμου κλαίγοντας ασταμάτητα, αγκάλιαζε ξανά και ξανά τα ταλαιπωρημένα σκυλάκια της. Μια επανένωση που δεν μπορεί παρά να κινητοποιεί συναισθήματα στον υπέρτατο βαθμό της κλίμακας.

Όπως έμαθα εκ των υστέρων, η επικεφαλής του τσούρμου, όχι μόνο υπεραγαπά την μικρή της αγέλη, αλλά διαθέτει και Βιβλιάρια Υγείας για το κάθε σκυλί ξεχωριστά και παρά την οικονομική της ένδεια, θυσιάζει μέρος του πενιχρού της εισοδήματος για να αγοράζει κροκέτες από γνωστό κατάστημα της πόλης. Υπόδειγμα συμπεριφοράς, άκρως διδακτικό για πολλούς …αξιοπρεπείς αστούς της Κομοτηνής.

Εύγε, επικεφαλής του τσούρμου!

Είναι φανερό ότι, κοινωνική περιθωριοποίηση και αποκλεισμός αιώνων τόσο από χριστιανούς όσο και από μουσουλμάνους, δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν τα αισθήματα αγάπης που πλεονάζουν σε αυτούς τους οποίους οι αστοί αποκαλούν υποτιμητικά «αθιγγανικούς» οικισμούς. Ζωηρές εξαιρέσεις φυσικά και θα υπάρχουν, όπως άλλωστε υπάρχουν, σε δεκάδες χωριά χριστιανών και μουσουλμάνων, όπου ποικιλόμορφα άνανδρα καθάρματα κακοποιούν και δηλητηριάζουν, ανυπεράσπιστα σκυλιά. Ας ξεκινήσουμε την αναζήτηση πρώτα από εκεί.

Τα βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα, μας στερούν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ουσιαστικά τις κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες και να θαυμάσουμε τον ακατέργαστο και ανεξάντλητο ψυχικό και συναισθηματικό πλούτο, που απαντάται στους οικισμούς τους.

Στη φωτογραφία επάνω η πανευτυχής αφεντικίνα και η οικογένειά της, λίγα λεπτά μετά την ανεύρεση των απαχθέντων σκυλιών!

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.