breaking news

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΡΟΥΝΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ

Ιανουάριος 27th, 2018 | by rodopinews
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΡΟΥΝΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ
ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ
0

Η συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Γενάρη για το «όνομα της Μακεδονίας» ήταν μια επικίνδυνη εθνικιστική φιέστα. Οι οργανωτές της ήταν γνωστοί ακροδεξιοί, που ενισχύθηκαν από την τοπική Δεξιά και τους επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς της Εκκλησίας.

Οι συμμετοχές των «προσωπικοτήτων» ήταν ενδεικτικές: οι μητροπολίτες όλης της Β. Ελλάδας με πρώτο τον Άνθιμο, οι βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (ΔΗ.ΣΥ.) και βέβαια οι υπόδικοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Κασιδιάρη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο απόστρατος στρατηγός Φ. Φράγκος, ο οποίος έκλεισε βροντοφωνάζοντας «ζήτω ο στρατός» και «ζήτω οι ειδικές δυνάμεις». Το συλλαλητήριο εκμεταλλεύτηκαν ομάδες θρασύδειλων φασιστών για να βάλουν φωτιά στην κατάληψη Libertatia και να επιτεθούν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο» και στη συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν αναρχικές οργανώσεις στην Καμάρα.

Μια σειρά ΜΜΕ, με πρώτο φυσικά τον ΣΚΑΙ, μίλησαν για τεράστια λαϊκή συμμετοχή. Όπως κι αν χειριστεί κανείς τις κάμερες όμως, οι 40-50 χιλιάδες δεν αποτελούν «παλλαϊκό» συλλαλητήριο. Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς το (υπερβολικά φουσκωμένο) νούμερο των 90.000 συγκεντρωμένων που έδωσε η Αστυνομία, η συμμετοχή δεν έφτασε ούτε το ένα δέκατο των (αντίστοιχα φουσκωμένων) συλλαλητηρίων του 1992 παρότι ενισχύθηκε με εκατοντάδες πούλμαν από όλη την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα το συλλαλητήριο ήταν μικρότερο από τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη π.χ. για τις Σκουριές.

Ακόμα σημαντικότερο από τους αριθμούς είναι ότι το κλίμα στην πόλη δεν έμοιαζε καθόλου με εκείνο που επικρατούσε 25 χρόνια πριν. Τότε, η ενεργητική στήριξη του κράτους και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ) στα συλλαλητήρια τους έδωσε αέρα γενικής εκστρατείας. Τώρα, η συγκέντρωση από άποψη σύνθεσης ήταν περιθωριακή, με ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας να δίνουν το παρόν και να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε πατριωτικές κορώνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συμμετοχή στη συγκέντρωση, όπου προτάθηκε, καταψηφίστηκε από τα συνδικαλιστικά όργανα, ακόμα και φορέων όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η εθνικιστική εκστρατεία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι επικίνδυνη. Οι φασιστικές επιθέσεις στις καταλήψεις στέγης θύμισαν σε όλους ότι η έξαρση του εθνικισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λειτούργησε ως θερμοκήπιο για τη Χρυσή Αυγή, που βρήκε τότε την ευκαιρία να εμφανιστεί στους δρόμους για πρώτη φορά. Η εισβολή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής την περασμένη Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δείχνουν ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Μακεδονικό ως όχημα για να ξεφύγουν από την απομόνωση στην οποία τους έχει καταδικάσει το αντιφασιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα, η Δεξιά σε όλες της τις εκδοχές, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση του κόσμου από την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και να τη στρέψει στον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Κανένα περιθώριο

Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο δημαγωγίας στη Δεξιά και τους φασίστες. Από αυτήν την άποψη, η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της έκανε πολύ καλά που απείχε από την εθνικιστική συγκέντρωση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε το θράσος να συγκρίνει μια εθνικιστική φιέστα με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα επιβεβαίωσε απλώς ότι είναι πρόθυμη να σηκώσει οποιαδήποτε σημαία ευκαιρίας για να μπει στη Βουλή. Οι εθνικιστικές συγκεντρώσεις μπορεί να ανοίξουν τα πανιά για την πολιτική καριέρα του Φραγκούλη ή άλλων επίδοξων (ακρο)δεξιών πολιτευτών που θέλουν να πριονίσουν την καρέκλα του Μητσοτάκη ή να συγκροτήσουν μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», είναι όμως απόλυτα ξένες με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων. Αντίθετα, η Αριστερά πρέπει να σηκώσει ξεκάθαρα τη σημαία του διεθνισμού και να διακηρύξει χωρίς μισόλογα ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς των Βαλκανίων. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε λαού είναι αναφαίρετο και η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας για να επιβάλλουμε την αναγνώρισή του απέναντι στην πατριδοκαπηλία.

Αυτή τη μάχη μπορεί και πρέπει η Αριστερά να τη δώσει ανοιχτά, με θάρρος και εμπιστοσύνη στον απλό κόσμο. Η αγανάκτηση απέναντι στη διαρκή λιτότητα έχει ταξικό χρώμα. Τον κόσμο που παλεύει όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να κερδίσει η εθνικιστική προπαγάνδα, γι’ αυτό και ο Φραγκούλης δεν παρέλειψε να καταγγείλει από το βήμα της συγκέντρωσης το Μνημόνιο ενώ είχε στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να χαρίσουμε ούτε έναν εργαζόμενο στους εθνικιστές και στους φασίστες. Όπως γράφει στη ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, “Καμία συμπαράταξη με αυτούς που επέβαλλαν τα Μνημόνια στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος» και τώρα θέλουν να επιβάλουν τα βαφτίσια της Μακεδονίας στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος»”.

#

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.