breaking news

ΑΜΕΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

Ιανουάριος 9th, 2018 | by rodopinews
ΑΜΕΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
ΜΜΕ & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
0

Ενα κεφάλαιο ειδικά για το ψηφιακό ραδιόφωνο περιέχεται στα πολυνομοσχέδιο (600 σελίδων!) με τα προαπαιτούμενα που φέρνει στη βουλή η κυβέρνηση ώστε να κλείσει και την 3η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση προκρίνει «την προοπτική της απευθείας ή σταδιακής μετάβασης στην ψηφιακή τεχνολογία» ώστε να προχωρήσει απευθείας σε «αδειοδότηση του ψηφιακού (και όχι του αναλογικού) ραδιοφώνου».

Στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση προτείνει (τρόπον τινά) και λύσεις στα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Παράδειγμα για τα ψηφιακά ραδιόφωνα στο σπίτι θα μπορούσε να υπάρχει «επιδότηση με τη μορφή ειδικών vouchers για την υιοθέτηση διαφόρων τεχνικών λύσεων».

Ενώ για τα ραδιόφωνα στο αυτοκίνητο, «υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα αναβάθμισης των δεκτών με σχετικά χαμηλό κόστος».
Το υπουργείο πιστεύει πως η «τμηματική χορήγηση ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών θα μπορούσε να διευκολύνει την προσαρμογή στα νέα δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η μπάντα των FM θα λειτουργεί παράλληλα με το ψηφιακό ραδιόφωνο μέχρι να εξοικειωθούν οι ακροατές.

Στη συνέχεια εξηγεί γιατί το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι καλύτερο από τα FM. Ιδού:

1. Ασφάλεια

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ) δέχεται συχνά καταγγελίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας της, οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των πτήσεων. Με το ψηφιακό ραδιόφωνο το ζήτημα αυτό διορθώνεται οριστικά και αμετάκλητα.

2. Προστασία της ανθρώπινης υγείας

Η ισχύς εκπομπής των ψηφιακών πομπών είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτήν των αναλογικών πομπών. Είναι σημαντικό να μειώσουμε την έκθεση σε ακτινοβολία των πολιτών που βρίσκονται κοντά σε πάρκα κεραιών, όπως π.χ. του Χορτιάτη. Πέραν αυτού, μέσω της μετάβασης στη νέα τεχνολογία, και με χρήση των δυνατοτήτων που αυτή παρέχει (πολυπλεξία), δίδεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της συνολικά εκπεμπόμενης ακτινοβολίας καθώς με εγκατάσταση και λειτουργία ενός πομπού μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί (από 9 έως 27), ενώ με την τρέχουσα τεχνολογία απαιτείται η λειτουργία του αντιστοίχου αριθμού πομπών.

3. Προστασία του περιβάλλοντος

Το ψηφιακό ραδιόφωνο θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στα βουνά. Δεν θα χρειαστούν πρόσθετες κεραίες για την εισαγωγή του, συνεπώς δεν θα υπάρχουν οι σχετικές περιβαλλοντικές οχλήσεις.

4. Αναβάθμιση της εμπειρίας της ακρόασης

Το ψηφιακό ραδιόφωνο προσφέρει καθαρό σήμα, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή και πολυμεσικών εφαρμογών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι πολυμεσικές διαφημίσεις και το ραδιόφωνο των εθνικών οδών που παρέχει στους πολίτες χρηστικές συμβουλές για μια σειρά από ζητήματα, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, πυρκαγιές, πληροφορίες για οδικά έργα και ούτω καθεξής.

5. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Το πέρασμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο επιτρέπει τη λειτουργία εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικών σταθμών. Αναδύεται, επομένως, μια νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά στο χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και συνεπώς δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό αφορά τους εργαζόμενους τόσο στους νέους σταθμούς εθνικής εμβέλειας που θα δημιουργηθούν όσο και τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στο νέο πάροχο δικτύου που θα μεταφέρει το ψηφιακό σήμα.

6. Τεχνολογική αναβάθμιση

Το ψηφιακό ραδιόφωνο, και ειδικότερα το προηγμένο πρότυπο DAB+, συνιστά μια λύση που αντέχει στο χρόνο και συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις. Αντίθετα, η αδειοδότηση του αναλογικού ραδιοφώνου κρατάει τη χώρα πίσω, στο βαθμό που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες ή προετοιμάζονται να εφαρμόσουν διαδικασίες εισαγωγής ψηφιακού ραδιοφώνου.

7. Αριθμός Σταθμών

Το διαθέσιμο ραδιοφωνικό φάσμα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην τηλεόραση, είναι επαρκές και δεν αντιμετωπίζουμε θέματα περιορισμένης χωρητικότητας. Και αυτό γιατί έχουμε επαρκή αριθμό κατοχυρωμένων διαύλων στην ITU και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη VHF. Αυτό θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ομαλά και με τμηματικό τρόπο η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

8. Αποφυγή εξωτερικών παρεμβολών στις παραμεθόριες περιοχές:

Λόγω της κατοχύρωσης των συχνοτήτων στη ζώνη VHF στα σύνορα της χώρας δεν αναμένονται εξωτερικές παρεμβολές από γειτονικές χώρες.

Ιδού και η συνοπτική θέση της κυβέρνησης:

Το ψηφιακό ραδιόφωνο προσφέρει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Η εισαγωγή του θα πραγματοποιηθεί στη βάση στέρεου προγραμματισμού, με ανοιχτά χαρτιά και με διαφανείς κανόνες, σε αντίθεση με τον τρόπο που έγινε η ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση, η οποία ακόμη εκκρεμεί για χιλιάδες συμπολίτες μας όχι μόνο στα ακριτικά νησιά και τις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, αλλά ακόμη και σε αστικές και ημιαστικές περιοχές της Ελλάδας. Ο χάρτης συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο θα είναι ολοκληρωμένος και η διάρθρωση των Μονοσυχνοτικών Δικτύων (SFNs) σε ευρύτερες Περιοχές Εξυπηρέτησης θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη διοικητικά, δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.

#

Νίκος Παππάς: Δημοσιεύεται ο χάρτης των συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο

Με τη ρητή διαβεβαίωση «ουδείς πρέπει να ανησυχεί, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πολιτικές τύπου σοκ και δέος», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ανήγγειλε, από τη Βουλή, την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφώνων.

Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, ως μέρος της συμφωνίας, δημοσιεύεται ο χάρτης των συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής για πάνω από 1300 ραδιοφωνικούς σταθμούς, ψηφιακούς, κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο νομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Παππάς δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση και δεν θα κλείσουν απότομα τα FM» και διαβεβαίωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς και κυρίως δεν χρειάζεται να ανησυχεί σταθμός, ο οποίος έχει εργαζόμενους, κατά τεκμήριο παράγει πρόγραμμα, παράγει προϊόν και επίσης κατά τεκμήριο παράγει και μία δημόσια υπηρεσία».

Όπως επίσης είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μαζί με τους δήμους, για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, θα δώσουμε τη μάχη ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ευνοϊκής μεταχείρισης μέσα σε αυτή την διαδικασία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε πολιτικές τύπου «σοκ και δέος». Μία φορά εφαρμόστηκαν στον τομέα της Ενημέρωσης τέτοιου τύπου πολιτικές και ήταν με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εμείς θα έχουμε και ομαλή μετάβαση και βεβαίως τη ρύθμιση με το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Κανείς λοιπόν, δεν πρέπει να ανησυχεί. Με διάλογο θα προχωρήσουμε και αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση χωρίς να υπάρξουν ανησυχίες είτε για τα ραδιόφωνα της Εκκλησίας, είτε για τα δημοτικά ραδιόφωνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Παρατήρησε ακόμη ότι πρόκειται για μια απαραίτητη νομοθέτηση και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα διότι – όπως επισήμανε – και εδώ η κυβέρνηση παρέλαβε ένα καθεστώς άναρχο, ένα καθεστώς μη αδειοδότησης με κίνδυνο και πίεση από τους θεσμούς. «Είναι από τις λίγες φορές που το λέω, είχαμε την πίεση να αδειοδοτήσουμε για το αναλογικό ραδιόφωνο» αποκάλυψε ο κ. Παππάς, εξηγώντας ότι εκεί θα υπήρχε ο κίνδυνος κλεισίματος, «εκεί πραγματικά θα είχαμε πάρα πολλά προβλήματα γιατί οι χωρητικότητες είναι πολύ μικρότερες. Διότι αν πηγαίναμε στη ρύθμιση χωρίς να μεριμνήσουμε για τη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες θα υπήρχε εξαιρετικό πρόβλημα».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι και σε αυτό τον τομέα, έχουμε πλέον «τα σημάδια και τα σημεία» μιας Ελλάδας που ανακάμπτει, μιας Ελλάδας που αποκτά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης χώρας, όπου και οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι γίνονται σεβαστοί.

#

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.