breaking news

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΑΛΛΑ ΓΕΝΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

Ιανουάριος 4th, 2018 | by rodopinews
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΑΛΛΑ ΓΕΝΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
ΑΡΘΡΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ
0

Για τις διαφορετικές αναγνώσεις του αιτήματος ακύρωσης που κατατέθηκε για την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγών για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς μίλησε ο πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κώστας Παπαϊωάννου Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο.

«Πρόκειται για πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα, που έχει και τη διάσταση της «καυτής πατάτας» που βρέθηκε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης … ορόσημα σε αυτή την πορεία ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης, με ένα πολύ ισχυρό σκεπτικό. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, στις καταγγελίες για μη τίμια δίκη, κακομεταχείριση κρατούμενων κτλ», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Επόμενος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα», όπως θύμισε, «ήταν η παροχή προσφυγικής προστασίας στον έναν από τους οκτώ την προηγούμενη εβδομάδα, από την δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών. Η συγκεκριμένη επιτροπή, με νομοθετική πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης (τον Μάρτιο του 2016) πλέον αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από διοικητικούς δικαστές, άρα είναι ανεξάρτητη επιτροπή που έχει εγγυήσεις δικαστικής προστασίας και ανεξαρτησίας».

Οι αναγνώσεις του αιτήματος ακύρωσης

«Ως εκ τούτου, μπορώ να αντιληφθώ την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης αυτής της δευτεροβάθμιας επιτροπής μόνο στο βαθμό που θέλει με άλλον έναν τρόπο, επίσημα, θεσμικά, να καταδείξει ότι δεν υπάρχει πολιτική διασύνδεση με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα του 2015», συνέχισε ο ίδιος.

Τόνισε ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά, η κίνηση αυτή γεννά προβληματισμό, τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οκτώ, όσο και κατά το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση πλέον εμπλέκεται, γίνεται διάδικος σε αυτή την υπόθεση. Με τον τρόπο αυτό δίνει και άλλο περιθώριο στην τουρκική πλευρά και το καθεστώς Ερντογάν να ασκήσει πιέσεις με σκοπό την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία με κάποιο τρόπο».

«Το επιχείρημά μας ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος Δικαίου και Δημοκρατία που λειτουργεί και οι τρεις λειτουργίες του πολιτεύματος είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, με έναν τρόπο υπονομεύεται με αυτή την κίνηση, ενώ μέχρι τώρα η ελληνική θέση ήταν ότι «εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, ό,τι πει θα γίνει σεβαστό»», όπως εκτίμησε.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η διαδικασία να καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ο ίδιος δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι «το δικαστήριο τώρα θα στραφεί στην αντίθετη κατεύθυνση και από την απόφαση της επιτροπής προσφυγών και κυρίως του Αρείου Πάγου και θα θεωρήσει ότι ο αιτών άσυλο δεν δικαιούται προσφυγικής προστασίας γιατί δεν κινδυνεύει στην Τουρκία».

Η περίπτωση να κρίνει ένα δικαστήριο κάτι τέτοιο επειδή «στράφηκε κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία» έχει κατά τον ίδιο πολύ μικρές πιθανότητες, επειδή και το σκεπτικό (άνω των 50 σελίδων) της απόφασης της επιτροπής προσφυγών με πολύ στέρεο τρόπο τεκμηριώνει μη εμπλοκή στο πραξικόπημα τουλάχιστον του ενός εκ των οκτώ», κατά τον ίδιο.

«Η διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι οκτώ δεν πρόκειται να εκδοθούν είναι σωστή, αλλά είναι και λίγο εκ περισσού, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση να τους εκδόσει ακόμη και αν ήθελε. Υπάρχει απόφαση του Άρειου Πάγου, δεν είναι στα χέρια της το θέμα, έχει λυθεί τελεσίδικα», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε επίσης στην αντίδραση μέρους της αντιπολίτευσης, ιδίως της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και μέρους της κεντροαριστεράς. «Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια, καθώς μοιάζει να θεωρούν ότι τα προβλήματα των προσφύγων στην Ελλάδα αρχίζουν και τελειώνουν με τους οκτώ. Πρόκειται για κραυγαλέα επιλεκτικότητα», τόνισε.

#

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.