breaking news

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεκέμβριος 19th, 2017 | by rodopinews
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ
ΜΜΕ & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
0

Οπως ήδη δημοσιεύσαμε στην «Εφ.Συν.» (14/12 και 16/12), η ιστορία της δικογραφίας στην Εισαγγελία Ροδόπης που είχε αφετηρία τη μήνυση ενός χρυσαυγίτη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Οι εθνικιστικές και παρακρατικές υπόγειες (και μη) διαδρομές που επιζητούν διαρκώς την όξυνση των παθών και των προστριβών με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι γνωστές και προέρχονται τόσο από ελληνικές όσο και από τουρκικές «βολικές» ακρότητες.

Η σύμπτωση αυτής της απίστευτης ιστορίας που ενέπλεξε και το Δημοκρίτειο με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την ανάγκη συζήτησης και αναζήτησης του τρόπου εκλογής μουφτήδων (πέρα από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας) έδωσε αφορμή στους «ειδικούς» να μιλήσουν ξανά για προδότες, τουρκόσπορους και ανθέλληνες κ.ο.κ.

Τα «γνωστά» ΜΜΕ της εθνικοφροσύνης κυριολεκτικά ξεσάλωσαν αφού πρώτα -σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση- «έκαναν γαργάρα» το γεγονός της μήνυσης του χρυσαυγίτη που οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον πολιτών επειδή χρησιμοποίησαν σε ομιλία τους τον όρο «τουρκική μειονότητα».

Βιάστηκε…

Η δε αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστικών λειτουργών ήταν μάλλον… βιαστική κάνοντας λόγο «για συκοφαντίες με βάση παραπληροφορημένα δημοσιεύματα περί δήθεν ελέγχου φρονημάτων των εκπαιδευτικών του ΔΠΘ». Κι όμως τουλάχιστον στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» αναφέραμε εξ αρχής ότι δεν ήταν οι καθηγητές στο στόχαστρο αλλά, σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, αναζητήθηκαν καθηγητές προκειμένου να στηρίξουν αρχικά «ως εμπειρογνώμονες» και στη συνέχεια πιθανότατα ως μάρτυρες κατηγορίας την «ενοχή» πολιτών στη μήνυση του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής.

Ολα αυτά (επίσκεψη Ερντογάν, μουφτήδες και μήνυση χρυσαυγίτη) συνδυάστηκαν στον «αποκαλυπτικό» Τύπο του Σαββατοκύριακου προκειμένου να «δέσει» η γνωστή εθνικόφρων συνταγή της δολοφονίας χαρακτήρων, της ανθρωποφαγίας, της σπίλωσης του επιστημονικού έργου ιστορικών και ερευνητών και κυρίως της νέας προσπάθειας επαναφοράς των κατηγοριών περί «προδοσίας», αυτή τη φορά με στόχο στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγήθηκε ο σαββατιάτικος Τύπος με την «Ελεύθερη Ωρα» και την «Ελευθερία» που άνοιξαν τον χορό της εθνικοφροσύνης. Η «Ελεύθερη Ωρα» χαρακτηρίζοντας «απάτριδες και αντίχριστους» τους «Συριζαίους» και προαναγγέλλοντας εθνική απάντηση του Γλίξμπουργκ στον Κοτζιά, η δε «Ελευθερία» ανακαλύπτοντας «κρυφή ατζέντα για τη Θράκη» που σχηματίστηκε με απαίτηση του Ερντογάν.

Ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, ο πατριάρχης και ειδικός εθνικός «ιστορικός» του «Πρώτου Θέματος», Θέμος Αναστασιάδης, με εκτενές ρεπορτάζ για το «ποιόν» των βουλευτών της Θράκης, μετρώντας με το γνωστό «ελληνόμετρο» το «πόσο δικοί μας είναι».

Στη συνέχεια προχώρησε σε ονομαστικό κατάλογο των ιστορικών και των πολιτικών και όλων όσοι επιμένουν να έχουν μια ματιά ανοιχτή και μια πολιτική ισονομίας και σεβασμού απέναντι στους Ελληνες πολίτες της μειονότητας, ανεξάρτητα από το αν η καταγωγή τους είναι τουρκική ή πομακική ή Ρομά ή ό,τι άλλο.

Τέλος, ο ίδιος ανακάλυψε «φωλιά τουρκόφιλων» καθηγητών στο ΔΠΘ, που «κρύβονται» αντί να πάνε προφανώς να υποστηρίξουν τον χρυσαυγίτη που έκανε τη μήνυση.

«Περίεργο ρόλο του υπουργού Παιδείας»… διέγνωσε και η εφημερίδα «Το Παρόν» με αφορμή τη δήλωση Γαβρόγλου για την ανάγκη συζήτησης στο θέμα εκλογής των μουφτήδων. Αγνοούν (;) όλοι αυτοί ότι ο βασικός λόγος που τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος όριζε τους μουφτήδες ήταν το γεγονός πως έπαιζαν λόγω σαρίας και τον ρόλο του δικαστή, ενώ τώρα που καταργείται η υποχρεωτικότητα αυτή είναι λογικό ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκλέγονται, όπως εκλέγονται όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες σε όλα τα δόγματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τις κυριακάτικες «αναζητήσεις προδοτών» ακολούθησε -όπως ήταν αναμενόμενο- και η «Δημοκρατία» με το «ελληνόμετρο» του πρώην στελέχους της ΕΥΠ, εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος παραπέμπει με νόημα στο λεξικό και στο λήμμα «προδοσία» αλλά και στην ανάγκη ψυχιάτρων «για μια χώρα που επιτρέπει στο κάθε τσογλάνι να αποφασίζει και να γράφει ό,τι του καπνίσει».

Μετά τις επιστημονικές, βαθυστόχαστες αυτές τοποθετήσεις που προσομοιάζουν και στο ευρωπαϊκό πρόσωπο της Ελλάδας, ας μη βιαστούν να προβληματιστούν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το αν κατά βάθος είναι ανθέλληνες. Τα ίδια έχουν υποστεί κατά καιρούς από τα ΜΜΕ πρωθυπουργοί, βουλευτές και επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα (πλην των εθνικοσοσιαλιστών)!

Σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τους επικεφαλής της γειτονικής χώρας όλοι λοιδορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν από την εθνικιστική προπαγάνδα, μέχρι που στο τέλος επικρατούσαν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές, τα παζάρια με μόνιμο πάντα φόντο τον υποτιθέμενο «ενδοτισμό».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους ίδιους πάντα τουρκοφάγους και όλες οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, τα βιβλία της Ιστορίας και τις επιστημονικές μελέτες.

Η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Θάλεια Δραγώνα, η Μαρία Ρεπούση, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και όλοι οι επιστήμονες και ιστορικοί που στελέχωσαν κατά καιρούς το υπουργείο Παιδείας με αποστολή τον εκσυγχρονισμό των βιβλίων «κάηκαν στην πυρά» του μετώπου εθνικοφρόνων μαζί με το έργο τους.

Δυστυχώς λόγω των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων ποτέ οι πραγματικοί οπαδοί της ανοιχτής και ευρωπαϊκής Ελλάδας δεν θέλησαν να δώσουν μια ομόθυμη απάντηση στον εθνικιστικό, μισαλλόδοξο σκοταδισμό και τους πρωταγωνιστές του.

Η δαμόκλειος σπάθη μιας εθνικώς επαγρυπνούσας «κοινωνίας των λογοκριτών» αποτελεί τελικά μια διαχρονική παθογένεια και φτάνει σήμερα να αποκτά ξανά οντότητα ακόμα και με δικαστικές παρεμβάσεις.

Κακά τα ψέματα, όσο οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι ιστορικοί και κυρίως οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους είτε για λόγους μικροπολιτικής είτε σιωπούν από φόβο διασυρμού είτε ακόμα διότι κρίνουν ως περιθωριακές τις εθνικιστικές κορόνες των κυρίαρχων ΜΜΕ, οι παρακρατικοί μηχανισμοί και οι πατριδοκάπηλοι θα τρίβουν τα χέρια τους.

Η «Εφ.Συν.» θα συνεχίσει την έρευνα γύρω από το ζήτημα της αναγκαίας ισορροπίας και συνύπαρξης στη Θράκη αναζητώντας τις τοποθετήσεις ειδικών και κυρίως εκείνων που βιώνουν στην ίδια την περιοχή τα συνεχή εμπόδια και τις δυσκολίες στο έργο τους.

Παρ’ ολίγον «προδότης» και ο Σαμαράς!

Εκτός όμως από τον «εθνάρχη» Κ. Καραμανλή και τους χαρακτηρισμούς τουρκική και τουρκικό στις αναφορές του για τη μειονότητα, υπάρχουν κι άλλα παρόμοια δείγματα λόγου από άκρως εθνικά χείλη που μπορούν αν θέλουν να διαφωτίσουν τους δικαστές στη Ροδόπη.

Μια «χαριτωμένη» ανάλογη υπόθεση είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του ο «Ιός της Κυριακής» στην «Ελευθεροτυπία» («Η αθέατη όψη των δελφίνων» 18/10/2009) με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που λίγο έλειψε να τον τοποθετήσουν κι αυτόν στο ντουλάπι με τα «εθνικά μιάσματα». Σκοπός του δημοσιεύματος του «Ιού» ήταν να καταδείξει το χάσμα των απόψεων Σαμαρά από το 1989 μέχρι το 1993.

Μια συνέντευξη του κ. Σαμαρά είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό «Εποπτεία» τον Ιανουάριο του 1989 (τεύχος 141) όπου εμφανιζόταν ο κ. Σαμαράς να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και να προβλέπει ότι «οι Τούρκοι» έπειτα από λίγα χρόνια «θα έχουν φύγει από εκεί».

Ηταν παραμονές των ευρωεκλογών του 1994 και ήταν φυσικό το ζήτημα να εμπλακεί στην κομματική αντιπαράθεση, ενώ ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, Μανώλης Καλαμίδας, έδωσε στη δημοσιότητα επανορθωτικό κείμενο του περιοδικού, το οποίο ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «τουρκική μειονότητα» οφειλόταν σε λάθος του ριράιτερ! Το ότι όμως το «λάθος» αυτό επανορθώθηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη συνέντευξη, με αφορμή μια αναφορά του «Ιού», δημιούργησε εύλογες απορίες.

Το απόσπασμα που περιελάμβανε τη φράση «ταμπού» ήταν διαφωτιστικό: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εγώ ο ίδιος αν ζω στα 55 ή 60 χρόνια μου και έχω κυβερνητικές ευθύνες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίζω το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, π.χ., γιατί οι Τούρκοι θα ‘χουν φύγει από κει, θα ‘χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία». Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της ελληνοτουρκικής συνεργασίας: «Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει ν’ αποκτήσει νέους προσανατολισμούς – και θα τους αποκτήσει κατ’ ανάγκην.

»Είναι πια κοινός τόπος ότι η Τουρκία θα μπει τελικά στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ογκωδέστατοι φάκελοι του αρμόδιου υπουργείου θα μπουν στο αρχείο και θ’ αφεθούν στα χέρια των ερευνητών της Ιστορίας. Συνεπώς θα πρέπει να εργαζόμαστε για τη σχετικοποίηση των αντιθέσεων και την ενίσχυση των ευρωπαϊστών μέσα στην Τουρκία.

»Μια ματιά στον χάρτη αρκεί για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την Τουρκία με τον ευρωπαϊκό πλακούντα. Είναι αυτονόητα κοντόφθαλμη η πολιτική που αντί να εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός, προσπαθεί να μας πείσει με βρυχηθμούς».

Αραγε αν κάποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάβει σήμερα όλα τα παραπάνω αυτονόητα σε ποιο Γουδί θα τον στείλει ο κ. Θέμος;

#

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.