breaking news

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΕΠΕΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΜΨΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σεπτέμβριος 10th, 2017 | by rodopinews
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΕΠΕΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΜΨΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Πρόκειται πραγματικά για μία είδηση της τελευταίας στιγμής που σοκάρει, αν κανείς αναλογιστεί πως από το συγκεκριμένο σημείο περνούν εκατοντάδες οχήματα όλη την ημέρα και την νύχτα.

Η καινούρια γέφυρα του Ποταμού Κομψάτου, στον δρόμο Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης κατέρρευσε σαν να ήταν …από τραπουλόχαρτα, ξημερώματα της Κυριακής, ευτυχώς χωρίς να σημειωθεί κάποιος κίνδυνος για διερχόμενους οδηγούς.

Καλούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών και πόλεων καθώς και οι διερχόμενοι οδηγοί να χρησιμοποιούν εναλλακτικές οδούς για τις μετακινήσεις τους.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πρόκειται για μία νεότερη κατασκευή που κόστισε πολλά ενώ η παλαιά γέφυρα που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα (όπως και η αντίστοιχη βυζαντινή γέφυρα λίγο παρακάτω) παραμένει σταθερή, παρά της πλημμύρες, ως σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως εδώ και μήνες ο ποταμός Κομψάτος δεν διέθετε ούτε σταγόνα νερού, πράγμα που δείχνει πως η γέφυρα που έπεσε με τις πρώτες βροχές, ήταν ετοιμόρροπη και ήταν ένα θαύμα πως η περιοχή μας δεν θρήνησε θύματα.

Παρέμβαση της Βούλας Ελευθεριάδου:

Σοκαρισμένη η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και καταγόμενη από την περιοχή του Ιάσμου, ιατρός της Κομοτηνής Βούλα Ελευθεριάδου από όσα αντίκρισε στο σημείο του συμβάντος, προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

Ο αρμόδιος Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είχαν ενημερωθεί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ Κομοτηνής τόσο ο αρμόδιος Δήμος Ιάσμου μέσω του δημάρχου όσο και η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω των μηχανικών της είχαν ενημερωθεί από κατοίκους του χωριού Πολύανθος που βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα από την γέφυρα αλλά και από την δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, είναι όμως άγνωστο αν κανείς ασχολήθηκε στα σοβαρά. Απαντήσεις γι αυτό θα κληθούν να δώσουν τόσο ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Εκατοντάδες Ι.Χ. πέρασαν από την γέφυρα του Κομψάτου λίγες ώρες πριν πέσει

«Αγιο» προστάτη φαίνεται πως είχαν εκατοντάδες οχήματα που διέσχισαν και από τις δύο κατευθύνσεις την γέφυρα του ποταμού Κομψάτου λίγες μόλις ώρες πριν αυτή καταρρεύσει καθώς λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ακριβώς έξω από τον Ιασμο σε αίθουσα ψυχαγωγίας πραγματοποιήθηκε γλέντι για τον γάμο δύο νέων ανθρώπων.

Οι εκατοντάδες άνθρωποι που κατέφθασαν από την περιοχή της Κομοτηνής και αργά τα ξημερώματα επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο περνώντας δύο φορές την γέφυρα έχουν σοκαριστεί από το γεγονός πως τόσο καιρό κανείς δεν ασχολήθηκε με μία «χάρτινη» γέφυρα η οποία καθημερινά εξυπηρετεί τον μισό νομό Ροδόπης ενώ και μόνο η σκέψη τι θα συνέβαινε αν η καταστροφή γινόταν λίγες ώρες πριν, την ώρα επιστροφής των καλεσμένων του γάμου μέσα στο σκοτάδι φέρνει τρόμο καθώς σήμερα ο νομός Ροδόπης θα θρηνούσε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες θύματα της εγκληματικής κακοτεχνίας ή αδιαφορίας κάποιων αρμοδίων παραγόντων.

Έχασαν τον φάκελο του έργου της γέφυρας Κομψάτου!

Την έκθεση διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής και συντηρήσεων της γέφυρας Κομψάτου ζήτησε σήμερα (11/9) από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ροδόπης ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της κατάρρευσης.

Κάτι τέτοιο όμως προς το παρόν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί και αυτό γιατί ο φάκελος του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε το 1993, φαίνεται πως έχει χαθεί!!!

Το ακόμα πιο τραγελαφικό στην υπόθεση είναι ότι από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών τηλεφωνούν μέχρι και στα σπίτια συνταξιούχων σήμερα υπαλλήλων προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν έστω μια ιδέα που μπορεί να βρίσκεται ο φάκελος.

http://fonirodopis.gr/press/72936

Ο Δήμος Ιάσμου είχε ενημερώσει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ εδώ και 20 μέρες

Είκοσι περίπου μέρες πριν την κατάρρευση της γέφυρας στην Ε.Ο. Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο, είχε ενημερώσει η Δημοτική Αρχή Ιάσμου την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Δύο μέρες μετά, αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο είχε επισκεφτεί το σημείο και είχε προβεί σε αυτοψία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιάσμου, του κ. Καδή Ισμέτ στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η επιτροπή αποτελούμενη από μηχανικούς διαπίστωσε την ανάγκη υποστήριξης της γέφυρας, ωστόσο, όχι και το κατεπείγον της υλοποίησης των εργασιών που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να μην αποφασισθεί η διακοπή της κυκλοφορίας από εκεί και η άμεση υλοποίηση υποστηρικτικών έργων. Η πτώση τμήματος της γέφυρας σήμερα το πρωί πρόλαβε τις όποιες εξελίξεις-ενέργειες των υπευθύνων.

Πέρασε από το σημείο λίγο πριν πέσει η γέφυρα και ειδοποίησε την Αστυνομία

Ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιάσμου διερχόμενος οδηγός που εργαζόταν πρωί στις Δικαστικές Φυλακές πέρασε από το σημείο και ένιωσε την γέφυρα να «τρέμει». Ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και μέχρι να βρεθεί περιπολικό στο σημείο (10-15 λεπτά) η γέφυρα είχε καταρρεύσει!

Τι απαντά ο δήμαρχος για τις αμμοληψίες

Όσον αφορά στις αμμοληψίες που προηγήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κοίτη του ποταμού ο κύριος Καδή Ισμέτ ήταν κατηγορηματικός πως δεν δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς οι τελευταίες έγιναν με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού και κάποιες λίγες αργότερα. Όπως είπε, δεν δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς «το ποτάμι με τα φερτά υλικά αναπλήρωνε τις αφαιρεθείσες ποσότητες».

http://fonirodopis.gr/press/72941

Φωτογραφίες από τα προφίλ του υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης Κώστα Χουβαρδά και τα «Ιασμιώτικα Μασάλια«.

Επιμέλεια: Σ.Μ.

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.