breaking news

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΗΛΙΑ

Αύγουστος 17th, 2017 | by rodopinews
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΗΛΙΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Ο Ηλίας Καραηλίας ήταν μία φιγούρα γνωστή σε όλη την Κομοτηνή, ένας άνθρωπος που σε κάθε περίπτωση δεν περνούσε απαρατήρητος. Αγωνιστής της ζωής, ένας σκληρά αγωνιζόμενος βιοπαλαιστής που από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ρίχτηκε στον αγώνα της επιβίωσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες έμεινε γνωστός στους Κομοτηναίους ως περιφερόμενος λαχειοπώλης αλλά και ως ενδιαφερόμενος για την πολιτική καθώς ο ίδιος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έδειχνε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του για τα κοινά αλλά και σε μία από αυτές ήταν και ανεξάρτητος υποψήφιος, μάλιστα με μεγάλο εκλογικό κέντρο σε κεντρικότατο σημείο της πόλης.

Οι παλαιότεροι θυμούνται το τεράστιο πανό στην οδό Ορφέως το οποίο με χαρακτηριστικό τρόπο ανέφερε το σύνθημα του Ηλία «Η Κουτάλα Στον Λαό» εκφράζοντας έτσι με τρόπο άμεσο και τίμιο την λαϊκή πεποίθηση για τις αδικίες του πολιτικού συστήματος εις βάρος των λαϊκών μαζών.

 

Τα τελευταία αρκετά χρόνια της ζωής του ζούσε σε ένα παλαιό παραδοσιακό σπίτι κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό το οποίο με τον χρόνο είχε καταντήσει σωστό ερείπιο μαζί με τα πιστά τετράποδα τα οποία τον συνόδευαν και εκείνος ανταπέδιδε την αγάπη τους με το να τα φροντίζει όπως μπορούσε. Πολλές φορές είχε πέσει και θύμα επιθέσεων από ασυνείδητους κακοποιούς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση του σπιτιού με την μηδαμινή ασφάλεια που προσέφερε, έμπαιναν μέσα τα βράδια και τον χτυπούσαν με δολοφονικές διαθέσεις καθώς κυκλοφορούσαν φήμες πως ο λαϊκός πολιτευτής έκρυβε «αμύθητο θησαυρό» ο οποίος όμως ποτέ δεν βρέθηκε.

Ο Ηλίας Καραηλίας, σε μεγάλη ηλικία αποδήμησε εις Κύριον το 2016 και το σπίτι – ερείπιο έμεινε ορφανό. Επρόκειτο για ένα δείγμα παλαιάς αρχιτεκτονικής της Κομοτηνής το οποίο, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, αντιπροσώπευε μία χαρακτηριστική εποχή της πόλης, δείγματα της οποίας σήμερα παραμένουν ελάχιστα.

Το ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών υπήρξε μηδαμινό, η ιδιοκτησιακή κατάσταση του ακινήτου παραμένει άγνωστη και, ως εκ τούτου, έπειτα από καταγγελίες γνωστών – αγνώστων περιοίκων το οίκημα κατεδαφίστηκε λόγω επικινδυνότητας.

Το ερώτημα είναι αν το ακίνητο αυτό ήταν ιδιοκτησίας ή είχε απλά συνδεθεί με κάποιον καθεστωτικό της τοπικής «ελίτ» (της κακιάς ώρας) της Κομοτηνής, αν θα είχαν όπως και σε άλλες περιπτώσεις οι ανευθυνοϋπεύθυνοι «αρμόδιοι» ενδιαφερθεί για την άμεση συντήρησή του, όπως συνέβη σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου παλαιές οικίες εποχής όχι μόνο σώθηκαν και συντηρήθηκαν με δημόσια έξοδα αλλά αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους σε πολύ καλές τιμές χάρη σε ανάλογες αποφάσεις των «αρμοδίων». Φανταζόμαστε …για το καλό του τόπου!

Ομως για το σπίτι διαμονής του Καραηλία, του «γραφικού» όπως ήθελαν κάποιοι να το αποκαλούν, που δεν ανήκε στην δική τους «τάξη» (κλίκα), δυστυχώς δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι, ένα ακόμη παλαιό παραδοσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής της παλαιάς Κομοτηνής κατεδαφίστηκε μέχρι τα θεμέλια. Λες και θα μας χαλούσε ως πόλη και να διατηρήσουμε ένα τέτοιο κλασικό κτίσμα αλλά και με μία ταμπέλα πάνω του να τιμήσουμε το όνομα όχι κάποιου «μεγαλόσχημου» καθεστωτικού αλλά ενός απλού λαϊκού καθημερινού ανθρώπου, βιοπαλαιστή και αγωνιστή για την επιβίωση ο οποίος ωστόσο κατάφερε με τις δικές του, πρωτότυπες ή «γραφικές» έστω ιδέες του, να γίνει γνωστός σε όλη την περιοχή.

Η μήπως ακριβώς αυτό ήταν που ενοχλούσε; Πως δηλαδή ένας απλός βιοπαλαιστής κατάφερε και απέκτησε μεγαλύτερη δημοφιλία και καλή φήμη από τους περισσότερους σήμερα πολιτικούς, πολιτευτές και πολιτικάντηδες της περιοχής;

Δείτε το βίντεο από την κατεδάφιση του σπιτιού, πριν λίγες ημέρες:

Μία από τις τελευταίες γνωστές φωτογραφίες του Ηλία Καραηλία:

(Φωτογραφίες του σπιτιού και βίντεο της κατεδάφισης από τον δικαστικό επιμελητή της Κομοτηνής και ευαίσθητο στα δημόσια θέματα της πόλης, Δημήτρη Σανιδά. Φωτογραφίες του Ηλία Καραηλία, από παλαιά τεύχη της εφημερίδας «Ο Χρόνος»)

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Σ.Μ.

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.