breaking news

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ «ΠΡΑΤΤΩ» ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Απρίλιος 22nd, 2017 | by rodopinews
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ «ΠΡΑΤΤΩ» ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ & ΚΟΣΜΟΣ
0

Πατριωτικό καθήκον η υπεράσπιση της Δημοκρατίας & η στήριξη του λαού

Πενήντα χρόνια από την 21η Απριλίου και οι απειλές κατά της Δημοκρατίας και των πολιτών έχουν αλλάξει μορφή, αλλά είναι παρούσες. Σήμερα δεν είναι οι συνταγματάρχες, αλλά οι υπερεθνικοί οργανισμοί, οι αγορές και οι δανειστές με μοχλούς το χρέος, τα ελλείμματα, την ανταγωνιστικότητα και τη θεοποίηση του νέο-φιλελευθερισμού και της δήθεν ελεύθερης αγοράς. Απομυζούν λαούς, υποτάσσουν συνειδήσεις, καταρρακώνουν έθνη και χαλιναγωγούν κυβερνήσεις, μέσω της παγκοσμιοποίησης.

Η βία της φτώχειας που οδηγεί στην καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι από τις χειρότερες μορφές βίας. Τροφοδοτεί το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό. Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για το φασισμό και τα ναζιστικά κατάλοιπα του. Οι νοσταλγοί της δικτατορίας, που ξεδιάντροπα έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, επιχειρούν να ξεγελάσουν τους πολίτες εκμεταλλευόμενοι μια εξουθενωμένη κοινωνία. Δεν λησμονείται ότι το δικτατορικό καθεστώς ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου, τα σκάνδαλα με τις μεγάλες «αναπτυξιακές» συμβάσεις, την κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, τη σύλληψη και το βασανισμό χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών.

Πατριωτικό καθήκον είναι η συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και την αποτροπή της φτωχοποίησης του λαού μας, καθώς η επιβαλλόμενη δημοσιονομική πολιτική έχει φτάσει την κοινωνία στα όρια της.

Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ

Η προάσπιση της δημοκρατίας είναι θέμα μόνιμου αγώνα

Μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γράφτηκε σαν σήμερα πριν από πενήντα χρόνια, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967. Η αμερικανοκίνητη χούντα του Παπαδόπουλου, του Παττακού και του Μακαρέζου κατέλαβε παράνομα την εξουσία καταλύοντας το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά κεκτημένα, εγκαθιστώντας ένα στυγνό, ανελεύθερο, φασιστικό καθεστώς.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν τον Ιούλιο 1965 με την αποστασία και τη σύγκρουση με το Παλάτι, τα επονομαζόμενα Ιουλιανά, οδήγησαν στην παραίτηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Ως επακόλουθο ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα λαϊκής αντίδρασης που συνοδεύτηκε από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, με τραγική συνέπεια την εν ψυχρώ δολοφονία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Η αναταραχή και η αστάθεια που προκλήθηκε από ντόπια και ξένα συμφέροντα, με τη συνεργασία του δεξιού παρακράτους, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην βίαιη κατάληψη της εξουσίας, με πρόσχημα την κομμουνιστική απειλή, από τους Συνταγματάρχες.

Η επταετία σημαδεύτηκε από συνεχείς συλλήψεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων πολιτών, διόγκωση του δημοσίου χρέους με κορωνίδα την αντιπατριωτική στάση στα γεγονότα της Κύπρου, που επέφεραν την εισβολή και τη μετέπειτα κατοχή της.

Όπως σε κάθε μεγάλη ανατροπή και κατάκτηση καθοριστικό ρόλο παίζει η Νεολαία έτσι και η αρχή του τέλους της δικτατορίας γράφτηκε από την αντιστασιακή πάλη που οργανώθηκε σε Νομική και Πολυτεχνείο από τους φοιτητές. Με την κατάληψη των σχολών κλονίστηκε συθέμελα το στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς, το οποίο και εν τέλει κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974.

Αξίζει να μνημονεύονται όλοι οι λαϊκοί αγωνιστές όσες και όσοι αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, έχοντας ενεργή αντιδικτατορική δράση. Το παράδειγμα τους είναι παρακαταθήκη για τη συνεχή προάσπιση της δημοκρατίας, η οποία αποτελεί ζήτημα διαρκούς και μόνιμου αγώνα.

Οι αξίες της λαϊκής κυριαρχίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη συνιστούν τη μόνη απάντηση σε νοσταλγούς και υμνητές της Χούντας, μεταξύ άλλων και στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Συνιστούν τη μόνη απάντηση στο φασισμό και την καταπίεση της κοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών πλέον, όπως η φτωχοποίηση που επιφέρουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.