breaking news

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Απρίλιος 5th, 2017 | by rodopinews
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Την παράδοση που θέλει την Καβάλα ως «μήτρα» ακροδεξιών και χουντικής κοπής «πατριωτικών» ομάδων και οργανώσεων τίμησαν για μία ακόμη φορά οι συνήθεις «άγνωστοι δράστες» διαλύοντας εντελώς αυτή την φορά το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας.

Το μνημείο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πόλης και έχει υποστεί πολλές φθορές από παρόμοιες επιθέσεις από αντικοινωνικά στοιχεία – λάτρεις του εμφυλιοπολεμικού κλίματος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να ονοματιστούν έστω για μία φορά οι υπεύθυνοι. Η πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε στις 30 Μαρτίου, λίγο μετά τις 6 το πρωί, χωρίς και πάλι κανείς να αντιληφθεί κάτι με την Αστυνομία να καταφθάνει αρκετή ώρα μετά και απλά να διενεργεί προανακρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία τοποθετήθηκε στη θέση του τον Μάιο του 2015, με τα αποκαλυπτήριά του να πραγματοποιούνται ενάμιση μήνα μετά λόγω των αντιδράσεων.

Στην πόλη της Καβάλας δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες και συνιστώσες από θιασώτες της ακροδεξιάς ρητορικής και του φυλετικού μίσους όμως κανένα μέλος τους ποτέ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ανάλογες πράξεις, δρώντας πάντα, ως κοινοί κακοποιοί που είναι, στο απόλυτο σκοτάδι. Αλλωστε, όπως και ο ίδιος ο αρχηγός της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» έχει δηλώσει «ο πατριωτισμός πολλές φορές είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο του κάθε απατεώνα». Προφανώς αυτός γνωρίζει καλύτερα.

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Σ.Μ.

Διαβάστε τι γράφει απόγονος εβραϊκής οικογένειας της Καβάλας για τον βανδαλισμό του μνημείου

To KAVALA POST δημοσιεύει κείμενο της κ. Marcia Haddad Ikonomopoulos, απογόνου της Καβαλιώτικης οικογένειας Ρούσσο

H Marcia Haddad Ikonomopoulos, απόγονος της οικογένειας Ρούσσο από την Καβάλα, περιγράφει σε κείμενό της που δημοσιεύει το KAVALA POST τα συναισθήματά της στο άκουσμα της είδησης του άγριου βανδαλισμού του μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Η κ. Ikonomopoulos, Διευθύντρια του Μουσείου Kehila Kedosha Janina της Νέας Υόρκης, επισκέφτηκε το μνημείο στη μνήμη των προγόνων της το καλοκαίρι του 2015 και σήμερα εύχεται «οι καλοί πολίτες της Καβάλας» να καταδικάσουν το βανδαλισμό και να αποκαταστήσουν τη μνήμη των Εβραίων που κάποτε ζούσαν στην πόλη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κ. Ikonomopoulos.

«Είναι σαν να έχουν βεβηλωθεί οι ψυχές των θυμάτων της οικογένειάς μου»

«Περίμενα με ανυπομονησία τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καβάλα. Καθώς δεν μπορούσα να παρακολουθήσω την τελετή, επισκέφτηκα το μνημείο τον Ιούνιο του 2015 με μια ομάδα Ελλήνων Εβραίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και έχασα πολλά μέλη της οικογένειάς μου στη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι στην Π.Γ.Δ.Μ., με πονούσε βαθιά η έλλειψη αναγνώρισης των ανθρώπων που χάσαμε στην Καβάλα.

Τελικά, το 2015, έγινε το μνημείο στην Καβάλα και τα μέλη της οικογένειάς μου που ζούσαν εκεί και εκτοπίστηκαν από τους Βούλγαρους το Μάρτιο του 1943 έτυχαν της αναγνώρισης της πόλης όπου γεννήθηκαν και ο θάνατός τους αναγνωρίστηκε δημόσια. Δεν μπορώ να αρχίσω να σας γράφω για το πόσο μ’ έχει πονέσει τώρα αυτός ο βάρβαρος, αντισημιτικός, βανδαλισμός του μνημείου. Είναι σαν να έχουν βεβηλωθεί οι ψυχές των θυμάτων της οικογένειάς μου. Αυτό που οι ανίδεοι και βάρβαροι βάνδαλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν είναι το πώς αυτή η πράξη αντανακλά πάνω στην πόλη της Καβάλας και τους καλούς πολίτες που ζουν εκεί.

Γράφω αυτά στη μνήμη των μελών της οικογένειάς μου, της Χάνα Ρούσσο, των παιδιών της Μποχόρ, Ισαάκ, Μεναχέμ και Ελία, των συζύγων τους Καντουνά, Λουίζας και Λουκίας και των εγγονών της Σαμουήλ του Μποχόρ, Νατάν, Μπενσιόν, Ρόζας του Μπ., Αβραάμ, Σαμουήλ του Ισαάκ, Σαλόμης, Σαμπετάι, Τζόγιας, Μωσέ, Αννούλας, Ρόζας και των άλλων Εβραίων της Καβάλας που τους πήραν κυριολεκτικά από το κρεβάτι τους στις 3 Μαρτίου 1943 για να εκτοπιστούν από τους Βούλγαρους στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας και να θανατωθούν εκεί.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους, προσεύχομαι οι καλοί πολίτες της Καβάλας να καταδικάσουν αυτόν τον απαίσιο βανδαλισμό και το μνημείο να αποκατασταθεί για να διατηρεί τη μνήμη των Εβραίων που κάποτε ζούσαν στην πόλη της Καβάλας».

http://www.kavalapost.gr/174538/diavaste-ti-grafi-apogonos-evraikis-ikogenias-tis-kavalas-gia-ton-vandalismo-tou-mnimiou/

Διαβάστε επίσης:

http://rodopinews.gr/50394

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.