breaking news

Ο ΕΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟ LIFE STYLE» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΜΑΚΩΝ

Μάρτιος 21st, 2017 | by rodopinews
Ο ΕΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟ LIFE STYLE» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΜΑΚΩΝ
ΞΕΝΤΥ-TORIAL (ΓΥΜΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ)
0

Την στιγμή που μιλάμε για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και για τις καταχρηστικές πρακτικές του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής εις βάρος του μειονοτικού πληθυσμού της Θράκης (και ορισμένες φορές και του πλειονοτικού), κινήσεις για την επιστημονική ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της ιστορικής ταυτότητας μεγάλου μέρους της μειονότητας μόνο θετικό έργο προσφέρουν και στην επιστημονική κοινότητα και στους ίδιους τους μειονοτικούς πολίτες. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης για πρόσληψη δίγλωσσων βοηθών στα νηπιαγωγεία προς εξυπηρέτηση των νηπίων της μειονότητας στην μητρική τους γλώσσα βλέπουμε πως γίνονται πολλές κινήσεις για να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν ολόκληρο των πληθυσμό της Θράκης και εξέθεταν την χώρα μας διεθνώς.

Κάποιοι όμως φαίνεται πως είχαν διαφορετική άποψη και έτσι, την στιγμή κατά την οποία στην Κομοτηνή ελάμβανε χώρα το Διεθνές Συνέδριο Πομάκων με διοργανωτή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας της θρακικής αυτής φυλής, στην γειτονική Ξάνθη (στα ορεινά της οποίας βρίσκεται και ο κύριος όγκος των εν Ελλάδι Πομάκων) διοργανώθηκε την ίδια ώρα και ημέρα (Σάββατο) μία «αντι-εκδήλωση» όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, μία ημερίδα με θέμα τις (γεωπολιτικές) «αναταράξεις» σε Ελλάδα και Κύπρο και την τουρκική επιθετικότητα. Πρωτότυπο. Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία παρουσίασαν τις απόψεις τους σε αυτή την ημερίδα συναντάμε τον πρώην βουλευτή ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή, την πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγροπόντη – Λιβάνη, τον Ελληνοαμερικανό blogger Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, την δικηγόρο στον Αρειο Πάγο, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ειρήνη Μαρούπα αλλά και τον Κομοτηναίο ιστορικό, πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης Νεκτάριο Δαπέργολα. Στους υποστηρικτές διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης βρίσκουμε τον επίσης Ελληνοαμερικανό blogger Ιωάννη Κουντούρη.

Εδω ο Εύρης, εκεί ο Εύρης, που είναι ο Εύρης;

Σε παλαιότερες εποχές, τέτοιου είδους διοργανώσεις, επιστημονικές, λαογραφικές και πολιτικές ημερίδες ελάμβαναν χώρα με την δέουσα και μεγαλοπρεπή εμφάνιση σε αυτές των εκάστοτε σημαινόντων πολιτικών προσωπικοτήτων της περιοχής. Στα χρόνια της διακυβέρνησης υπό τον Κώστα Καραμανλή για παράδειγμα, την ιδιαίτερη αυτή τιμή είχε ο καταγόμενος από την Κομοτηνή, τότε μεγαλοϋπουργός και κουμπάρος του πρωθυπουργού Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους όπως το 2009, ανάλογες διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών έτειναν να μετατραπούν σε προεκλογικές εκδηλώσεις, κυρίως λόγω του αριθμού πολιτικών προσώπων ως παρευρισκομένων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και στο Διεθνές Συνέδριο Πομάκων το οποίο πριν λίγες ώρες ολοκλήρωσε τις εργασίες του καθώς καμία προβολή πολιτικού προσώπου δεν έλαβε χώρα.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως για την διοργάνωση της «αντι-εκδήλωσης» της Ξάνθης υπήρξε παρασκηνιακός «ευριπιδικός» δάκτυλος και ως επιχειρήματα παρουσιάζουν τα παρακάτω:

– Το Διεθνές Συνέδριο Πομάκων ήταν μία επιστημονική διοργάνωση που ως τέτοια, ανακοινώθηκε μήνες πριν την διοργάνωσή της. Η εκδήλωση της Ξάνθης διοργανώθηκε και ανακοινώθηκε βεβιασμένα πριν περίπου μία εβδομάδα.

– Στο Διεθνές Συνέδριο Πομάκων δεν προβλήθηκε με διαφημιστικό τρόπο κανένα πολιτικό πρόσωπο και σίγουρα όχι ο πρώην βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην διοργάνωση της Ξάνθης, έστω με έμμεσο τρόπο, ναι.

– Το Διεθνές Συνέδριο για τους Πομάκους είχε να κάνει με παρουσίαση επιστημονικών μελετών που προσέφεραν πλούτο γνώσης σε όσους το παρακολούθησαν και δυνατά επιχειρήματα στους ίδιους τους Πομάκους όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η εκδήλωση της Ξάνθης είχε να παρουσιάσει προσωπικές θέσεις και απόψεις των συγκεκριμένων ομιλητών για ένα ζήτημα που και έχει χιλιάδες φορές παρουσιαστεί και εξαντληθεί και που απασχολεί κάθε μέρα τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και υπό την έννοια αυτή θα είναι πάντα «επίκαιρο» έως και τετριμμένο μέχρι του σημείου να γίνεται κουραστικό. Οπως ακριβώς και οι κλειστοφοβικές και αντιμειονοτικές απόψεις και θέσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη τα τελευταία χρόνια.

– Το Διεθνές Συνέδριο για τους Πομάκους βοήθησε όσους το παρακολούθησαν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να δουν αυτή την ιστορική γηγενή φυλή της Θράκης με μία άλλη ματιά ενώ η εκδήλωση της Ξάνθης κινήθηκε στο γνωστό και κουραστικό τρομολαγνικό στυλ με «παρουσίαση καινούριων δεδομένων» τα οποία έχουμε κουραστεί να ακούμε εδώ και χρόνια και συμπέρασμα μία από τα ίδια.

Ποια ήταν η άμεση ανάγκη της διοργάνωσης μίας τέτοιας ημερίδας με ένα θέμα τόσο «επείγον» και «επίκαιρο» …όσο και οι ελληνοπερσικοί πόλεμοι; Η μήπως επείγουσα ήταν η ανάγκη κάποιου ή κάποιων να στρέψουν το ενδιαφέρον οπουδήποτε αλλού (μέσω της τρομολαγνείας) εκτός του Διεθνές Συνεδρίου για τους Πομάκους; Και σε τελική ανάλυση ποια πολιτικά κέντρα και παράκεντρα, εντός και εκτός Ελλάδας εξυπηρετούσε η λιγότερη δημοσιότητα και συμμετοχή του κόσμου στο Διεθνές Συνέδριο των Πομάκων, όταν οι ίδιοι έχουν εδώ και χρόνια ξεκινήσει να μάχονται εναντίον της αφομοίωσης τους απέναντι στην τουρκική εξωτερική πολιτική;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ακόμη και το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής ήθελε να διοργανώσει μία «αντι-πομακική» εκδήλωση, την ίδια ημέρα και την ίδια τοποθεσία (Ξάνθη) θα επέλεγε.

Βιβλία, παπάδες και think tanks

Ας δούμε όμως έναν «συνδετικό κρίκο» μεταξύ της διοργάνωσης της Ξάνθης με τον πρώην βουλευτή Ροδόπης και (πρώην αλλά επίδοξο και πάλι) «θρακάρχη» Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ομιλητής στην εκδήλωση της Ξάνθης μεταξύ άλλων ήταν και ο διεθνολόγος Ιωάννης Νομικός ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών. Μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Νομικός είναι κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις και στην Διπλωματία από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης ο ίδιος παρουσίασε το θέμα «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν και η νευρικότητα που προκαλούν στη γύρω περιοχή». H παρέμβασή αυτή του Ιωάννη Νομικού δεν είναι η μόνη σε εκδήλωση σχετική με την Θράκη. Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του πρώην βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη και συγκεκριμένα σε άρθρο σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου του στο Λαύριο συναντάμε και πάλι το όνομα του διεθνολόγου ο οποίος σύμφωνα με την αναφορά του Στυλιανίδη φέρεται να έκανε παρέμβαση στην ομιλία του ως μέλος του πάνελ ομιλητών.

Μάλιστα στην εκδήλωση εκείνη μεταξύ άλλων ομιλία παρουσίασε ο Φραγκούλης Φράγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου και σύμφωνα με πληροφορίες ιδρυτής πολιτικής κίνησης που θα συμπορευτεί (μετ)εκλογικά με την Νέα Δημοκρατία ενώ την όλη εκδήλωση είχε υπό την αιγίδα του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

– Ποιες λοιπόν οι σκοπιμότητες της διοργάνωσης της «αντι-εκδήλωσης» στην Ξάνθη;

– Θέλουμε ή δεν θέλουμε να αναδειχθεί η ξεχωριστή φυλή των γηγενών Πομάκων της Θράκης; Η Τουρκία πάντως δεν θέλει με τίποτα.

– Δεν υπήρχε κάποια άλλη διαθέσιμη ημερομηνία ώστε να διοργανωθεί η «τρομολαγνική» εκδήλωση στην Ξάνθη;

– Εφόσον τα διεθνού βεληνεκούς ζητήματα τα οποία πραγματεύτηκε αυτή η εκδήλωση στην Ξάνθη ήταν τόσο επείγοντα και τόσο σημαντικά γιατί αυτή η ημερίδα δεν διοργανώθηκε στον φυσικό της χώρο, στην Αθήνα, ώστε να τύχει μεγαλύτερης αποδοχής;

Αλλωστε και το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Θράκη, πρώτα στην Αθήνα παρουσιάστηκε με δόξες και τιμές και μετά από πολλούς μήνες διοργανώθηκε ανάλογη παρουσίαση στην Κομοτηνή. Μάλιστα και ο ίδιος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εδώ και πολλά χρόνια (πριν βρεθεί εκτός Βουλής) μόνιμος κάτοικος Αττικής είναι και μόνο ως επισκέπτης βρίσκεται κάποιες φορές τον χρόνο στην γενέτειρά του την Ροδόπη…

Αχ Εύρη, Εύρη…

Είναι, αντιλαμβάνομαι, δύσκολο να είσαι δοτός «Θρακάρχης» και κάποια στιγμή, λόγω εκλογών, να βρίσκεσαι εκτός παιχνιδιού Εύρη μου. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ πως θα ήταν τόσο εύκολο να στρέφεσαι εναντίον των συμφερόντων της περιοχής, το όνομα της οποίας κοσμεί τον τίτλο του βιβλίου σου, μόνο και μόνο επειδή δεν είσαι πλέον εσύ ο πρωταγωνιστής του συστήματος.

Είναι άσχημο Εύρη μου να πηγαίνει μπροστά ο τόπος χωρίς εσένα, χωρίς τους Γερμανούς φίλους σου και χωρίς τις ανεδαφικές προεκλογικές σου υποσχέσεις. Είναι κακό γιατί ξαφνικά μία μέρα ξυπνάς και νομίζεις πως ο κόσμος πια δεν σε χρειάζεται και μπορεί καλύτερα χωρίς εσένα. Αλλά μην ανησυχείς καθώς ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα χειρότερα. Διότι όπως όμως αναφέρει το γνωστό ρητό:

«Το κακό δεν είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Το ΤΙΠΟΤΑ είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί.»

Σωτήρης Μπουζάρας

www.facebook.com/bouzaras

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.