breaking news

ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ …ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ

Φεβρουάριος 2nd, 2017 | by rodopinews
ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ …ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Στον απόηχο των επικίνδυνα ανόητων και ανιστόρητων δηλώσεων του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίριδης Γιώργου Βασιλακόπουλου οι αντιδράσεις από παράγοντες της πολιτικής ζωής της Θράκης συνεχίζονται. Μετά την άμεση αντίδραση των πολιτευτών της Ξάνθης Παναγιώτη Σγουρίδη και Χρύσας Ούτση, αντιπροέδρου και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ αντίστοιχα, την σκυτάλη πήρε η Ροδόπης.

Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ αντιδρώντας άμεσα και υπηρεσιακά ως εκπρόσωπος της Ροδόπης στην Βουλή αλλά και μέλος της μειονότητας της Θράκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητιμσού Γιώργο Βασιλειάδη στον οποίο και εξέφρασε τις αντιδράσεις του λαού της Θράκης για τα όσα άθλια ακούστηκαν τόσο από τον Βασιλακόπουλο όσο και από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τσαγκρώνη ενώ παράλληλα κατέθεσε και έγγραφο αίτημα ώστε να απομονωθούν αυτές οι απαράδεκτες απόψεις και να διοργανωθεί ο αθλητικός αγώνας στην Ξάνθη.

Η ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Ιλχάν Αχμέτ

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με τον υφυπουργό Αθλητιμσού Γίωργο Βασιλειάδη, συναντήθηκε πριν απόλίγο στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και του εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την υπόθεση που ανέκυψε με τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για την Θράκη και την διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου μπάσκετ στην πόλη της Ξάνθης.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, κατέθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το αίτημα για την διεξαγωγή του αγώνα αυτού στην Ξάνθη, όμως φαίνεται ότι ως προς αυτό το ζήτημα οι αποφάσεις από τους αρμοδίους έχουν δρομολογηθεί, ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί στην Αθήνα.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γεωργίου Βασιλακόπουλου οι οποίες επαναλήφθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, για τους λόγους που δεν θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ΠΑΟ και ΑΡΗ Θεσσαλονίκης στην πόλη της Ξάνθης, αποτελούν μια πρωτοφανή, επαίσχυντη, ηθικά καταδικαστέα και πολιτικά επικίνδυνη, ανιστόρητη και διχαστική επίθεση, σε βάρος της ειρηνικής συμβίωσης της Πλειονότητας και της Μειονότητας στην Θράκη καθώς και της δυνατότητας του κράτους να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή ενός αθλητικού γεγονότος, ακριβώς εξαιτίας μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής σύνθεσης.

Μπορείτε, η Πολιτεία και τα συλλογικά όργανα του Αθλητισμού, να επικαλείστε τους όποιους κινδύνους από το φαινόμενο του χουλιγκανισμού που στην Ελλάδα έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις.

Αλλά δεν μπορείτε και δεν δικαιούστε να εμπλέκετε την Θράκη ως γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και την ύπαρξη της Μειονότητας εκεί, ως λόγο αποτρεπτικό για την διεξαγωγή ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.

Η Θράκη φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϊ, καθώς ομάδες της αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων, εδώ και δεκαετίες.

Πότε είδατε, ακούσατε ή καταγράψατε επεισόδια στην Θράκη, ανάλογης έκτασης με αυτά που συμβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξαιτίας μεγάλων αθλητικών συναντήσεων;

Από πού τεκμαίρεται ότι η ύπαρξη της Μειονότητας συνιστά απειλή για την ομαλότητα διεξαγωγής ενός τελικού, με πρόσχημα τους χούλιγκαν των ομάδων και του οπαδούς ακραίων πολιτικών μορφωμάτων;

Οι δηλώσεις των κυρίων Βασιλακόπολου και Τσαγκρώνη θίγουν συνολικά τους πολίτες της Θράκης και οδηγούν πλέον την κυβέρνηση στην μία και μόνη θεμιτή και δικαιολογημένη επιλογή που έχει μπροστά της και η οποία είναι να δοθεί άμεση εντολή για την διεξαγωγή του τελικού αγώνα μπάσκετ του κυπέλλου στο κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης.

Η Ξάνθη ήταν η μοναδική πόλη, εξάλλου, που ζήτησε, διά των επισήμων φορέων της, επισήμως και εγγράφως την διεξαγωγή αυτού του αγώνα εκεί.

Με ψήφισμα της η ΚΕΔΕ, σας καλεί να πράξετε το ίδιο, όπως και πολλοί ακόμα παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού.

Μα πάνω από όλα, είναι απαίτηση πλέον των πολιτών της Θράκης προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια που πηγάζει από την αδήριτη κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής μας.

Η άμεση αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού

Έντονα αντέδρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργου Βασιλακόπουλου για τη μη τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος Μπάσκετ στην Ξάνθη, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας με σχετική ανακοίνωση:

«Έχω επιλέξει συνειδητά από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να μην εμπλέκομαι σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων κάθε Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που ανακύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα, δίνουμε άμεσες λύσεις ώστε να προάγεται ο αθλητισμός στην πατρίδα μας.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών τους. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και να αποφεύγουν τυχόν άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γ. Βασιλειάδη.

Και καταλήγει:

«Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής».

Αντιδράσεις είχαμε και από την πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ροδόπη Βούλα Ελευθεριάδου η οποία επίσης καυτηρίασε σε αυστηρούς τόνους τις προβοκατόρικες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Η ανακοίνωση της Βούλας Ελευθεριάδου

H εμπλοκή στην Θράκη εσεις κύριε Βασιλακόπουλε.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μπορεί να επικαλεσθεί όποια δικαιολογία επιθυμεί , μέσα όμως από τον κανονισμό της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, προκειμένου να καταφέρει να διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλου μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη στην Αθήνα και όχι σε άλλη πόλη, με επικρατέστερη την γειτονική Ξάνθη.

Με έκπληξη όμως ακούσαμε από τον κ Βασιλακόπουλο την απίστευτη δικαιολογία , πως η Ξάνθη απορρίπτεται , υπό τον κίνδυνο να υπάρξει εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας, με τον «στρατούς»(;) των οπαδών ΠΑΟ και ΑΡΗ.

Αλίμονο για την Ελλάδα μας και ειδικά για τη Θράκη μας , να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα με ανυπόστατους εφιάλτες.
Ντροπή και αίσχος η για λόγους παραγοντισμού πισώπλατη μαχαιριά στην ειρηνική και αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής μας.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μια μόνο υπηρεσία του απομένει να προσφέρει στην Ελλάδα και στο Μπάσκετ της. Να παραιτηθεί.
Το 1987 η εθνική μας ομάδα μπάσκετ , με τον Γκάλη τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά, ένωσε όλους τους Έλληνες σε μια γροθιά με την κατάκτηση του τροπαίου, μας έκανε να κλάψουμε όλους από υπερηφάνεια.

Τριάντα χρόνια μετά το ίδιο άθλημα, έρχεται να τους διχάσει, δια στόματος του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Δεν θα τους περάσει. Οι Θρακιώτες είμαστε εδώ, ενωμένοι όσο ποτέ , αγωνιζόμενοι για την ευημερία και ειρήνη της περιοχής.

To ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο απασχόλησε και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο ο οποίος και εξέφρασε την διαμαρτυρία του για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου.

Η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου

«Πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM), σύμφωνα με τις οποίες η Ξάνθη δεν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Άρη και του Παναθηναϊκού, λόγω πιθανών επεισοδίων στα οποία είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενά του, να εμπλακεί η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής, αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει η Ξάνθη να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεθνές τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Τσεχίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ρωσίας το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.»

Αμεση ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων εισηγήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε την καταδίκη των συγκεκριμένων δηλώσεων και αντί συγγνώμης ο αγώνας να διεξαχθεί στην Ξάνθη με την πρότασή του τελικά να γίνεται δεκτή.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου

Την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Ξάνθης προκάλεσαν οι λίαν επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου οι οποίες αποτελούν ύβρη και αρκετά «μαύρισαν» τη ψυχή μας.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε:

«Η Ξάνθη είναι πολυπολιτισμική και αποτελεί υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης συνυπάρχουμε αρμονικά σεβόμενοι οι μεν τη διαφορετικότητα των άλλων.

Οι πολίτες της Ξάνθης έχουν αποδείξει άπειρες φορές τι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι και πού μπορούν να φτάσουν την Ξάνθη μας. Οι άνθρωποι αυτής της πόλης είναι εκείνοι που την έχουν κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και όχι με δηλώσεις σαν του εν λόγω κυρίου.

Θέλουμε να θυμίσουμε στον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ. ότι η πόλη μας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλες αθλητικές και όχι μόνο διοργανώσεις. Σε όλες αυτές η κοινωνία της Ξάνθης έδωσε σύσσωμη το «παρών». Πιο πρόσφατη η διοργάνωση αθλητικού περιεχομένου το τουρνουά προετοιμασίας για το EUROBASKET το Σεπτέμβριο του 2015 με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης εισηγήθηκε το όλο θέμα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε την καταδίκη των συγκεκριμένων δηλώσεων και αντί συγγνώμης ο αγώνας να διεξαχθεί στην Ξάνθη. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του σώματος με επακόλουθο την έκδοση ΟΜΟΦΩΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

Το ομόφωνο ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κρίνει ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος ζήτησε να μη διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος του Μπάσκετ στην πόλη της Ξάνθης, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Θεωρούμε πρωτοφανές αθλητικός παράγοντας να διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμά τους.

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά σε όλη την ελληνική Επικράτεια και ιδιαίτερα στην Ξάνθη και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει η θρησκευτική ταυτότητα τη συμπεριφορά και τη στάση των πολιτών απέναντι στα αθλητικά δρώμενα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να οριστεί άμεσα η διεξαγωγή του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος στην πόλη της Ξάνθης.

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα παραστεί στον αγώνα αυτό, εφόσον διεξαχθεί στην Ξάνθη, για καθαρά συμβολικούς λόγους , ώστε να στείλουμε ως Αυτοδιοίκηση το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή χρώματος.

Καμία αντίδραση από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω εντελώς καμία αντίδραση δεν σημειώθηκε μέχρι στιγμής από τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη τόσο μέσω ανακοινώσεων και δελτίων τύπου, όσο και μέσω των λογαριασμών που διατηρεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ρεπορτάζ: Σ.Μ.

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.