breaking news

Ο «ΑΟΡΑΤΟΣ» ΑΓΩΓΟΣ, ΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ» ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣ ΟΡΑΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Δεκέμβριος 5th, 2016 | by rodopinews
Ο «ΑΟΡΑΤΟΣ» ΑΓΩΓΟΣ, ΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ» ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣ ΟΡΑΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
ΞΕΝΤΥ-TORIAL (ΓΥΜΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ)
0

Μπορεί το διαφημιστικό μήνυμα το οποίο παίζει με αμοιβή σε δεκάδες τοπικά ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αναφέρει πως «ο αγωγός ΤΑΠ είναι αόρατος αλλά τα οφέλη του θα είναι ορατά για την τοπική κοινωνία» όμως συνήθως η πραγματικότητα διαφέρει από την δημιουργική φαντασία των διαφημιστών και των διαφημιστικών δημοσιογράφων και όσα χρήματα κι αν δαπανηθούν για «ωραιοποίηση» της αλήθειας, η μαγική «κουρτίνα» των μισθωμένων δημοσιεύσεων σε ΜΜΕ δεν είναι ικανή να κρύψει το τι συμβαίνει πίσω της.

Σχετικό δημοσίευμα με το θέμα είναι το παρακάτω:

—-

Συσσωρεύονται οι αντιδράσεις πολιτικών, πολιτών, αγροτών και φορέων στο σύνολο των Δήμων και των περιφερειακών Ενοτήτων της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου TAP. κατά της πολιτικής με την οποία η Κοινοπραξία που ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου, αντιμετωπίζει τον διαμοιρασμό των ανταποδοτικών προς τις τοπικές κοινωνίες οφελών.

Μπορεί στον Έβρο οι εργασίες να βαίνουν καλώς, ιδίως μετά την δέσμευση – επί του παρόντος – της Κονοπραξίας για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή των Φερών, αλλά σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλές.

Σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες και Καστοριά επικρατεί έντονα αρνητικό κλίμα και ανησυχία αναφορικά με την διαδικασία διαμοιρασμού των ανταποδοτικών οφελών στις περιοχές διέλευσης του αγωγού. Ερωτηματικό ακόμη και σήμερα παραμένει το ποιος αξιολογεί αυτά τα ανταποδοτικά οφέλη, αφού – με βάση τις συμβάσεις που υπογράφησαν – θα έπρεπε να υπάρχει μια Ανεξάρτητη Επιτροπή για το σύνολο του ποσού, που αγγίζει τα 35 εκ. ευρώ.

Αντιδράσεις σε όλη την Βόρεια Ελλάδα

Σε Ροδόπη και Ξάνθη η πληροφόρηση από την πλευρά της Κοινοπραξίας του αγωγού Tap και η επικοινωνία με τους Δήμους διέλευσης είναι ανύπαρκτη, όπως δηλώνουν οι Δήμαρχοι Αβδήρων, Μαρώνιας και Τοπείρου. Στην Καβάλα, με δυναμική παρέμβαση των κατοίκων και των αγροτών της περιοχής του Ζυγού, έχουν σταματήσει ήδη οι εργασίες, ενώ από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καστοριάς, ο γραμματέας ΤΟΕΒ Κορησού Λιθιάς, κ Κοσμάς Λιόλιος, μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 94,7 προειδοποίησε ότι «πριν από τα μηχανήματα του αγωγού θα βρίσκονται τα τρακτέρ μας αν δεν αλλάξει η στάση της Κοινοπραξίας TAP για τα ανταποδοτικά έργα».

http://www.infoalexandroupoli.gr/article/tap-aoratos-agogos-aorata-antapodotika-ofeli

—-

Βλέπουμε λοιπόν να επικρατεί και εδώ η ίδια λογική του «διαίρει και βασίλευε» αλλά και …κέρδιζε όπως και σε άλλες μεγάλες «επενδύσεις» στην περιοχή μας που έμειναν στα χαρτιά. Τα ίδια συνέβησαν πριν λίγα χρόνια και με την περίφημη επένδυση χρυσού της El Dorado η οποία αφού δίχασε την τοπική κοινωνία με τις αναρίθμητες αλλά επιλεκτικές χορηγίες της σε συλλόγους, σε εκδηλώσεις και αλλού, αφού έκανε κατά πολύ πλουσιότερους αρκετούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ και αφού κατάφερε να εξαγοράσει και την αδειοδοτημένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εγκεκριμένη επένδυση εξόρυξης χρυσού χωρίς κυάνιο στις Σάπες, τελικά τα μάζεψε και έφυγε τόσο από τις Σάπες, όσο και από την Αλεξανδρούπολη αφήνοντας πίσω της τίποτε περισσότερο από τοπικό διχασμό. Τα χρηματιστηριακά και άλλα κέρδη και δεδομένα όμως όπως και τα χρήματα που «επενδύθηκαν» όλα αυτά τα χρόνια σε συγκεκριμένες τσέπες λίγοι τα γνωρίζουν.

agogos_tap

Στην ίδια λογική κινούμενος και ο αγωγός ΤΑΠ, συγκεκριμένα η εταιρεία που ανέλαβε την εκπροσώπηση της πολυεθνικής, μοντέλο ίδιο με τότε στην επένδυση χρυσού, ξεκίνησε να λειτουργεί επιλεκτικά και διχαστικά τόσο εναντίον των τοπικών κοινωνιών, δείχνοντας πως ξεκινά χωρίς συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, όσο και προς όφελος πολύ συγκεκριμένων τοπικών ΜΜΕ θεωρώντας προφανώς πως με κάποιες προκατασκευασμένες παρουσιάσεις τις οποίες οι διαφημιστές – δημοσιογράφοι έχουν εντολή να παρουσιάσουν με συγκεκριμένο τρόπο (εντολή την οποία προφανώς και τηρούν – άλλωστε έχουμε και οικονομική κρίση…) θα κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και τις κέρδισαν! Μόνο που αυτές είναι επί το πλείστον αρνητικές.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως μέχρι στιγμής, προσωπικά δεν μου έχει κοινοποιηθεί και δεν έχω μάθει κάτι αντίστοιχο και για τα άλλα ΜΜΕ κάποια έγκυρη εκ μέρους της εταιρείας πληροφόρηση, κάποια δημοσιογραφική αποστολή στις εγκαταστάσεις και στα εργοτάξια για καταγραφή και ενημέρωση, τίποτε σχετικό που να δείχνει πως η εταιρεία ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις ελάχιστες δυνατές σχέσεις επικοινωνίας με αξιοπρεπείς δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Το μόνο που βλέπω είναι μία καθαρά εμπορικού τύπου σχέση της εταιρείας προς τα ΜΜΕ και προς τους δημοσιογράφους, να αγοράζει διαφημιστικό χώρο και χρόνο στα τοπικά ΜΜΕ για να προβάλει έτοιμες δικές της διαφημιστικές καταχωρήσεις και τίποτε περισσότερο! Σε περίπτωση που βεβαίως συνέβη κάτι τέτοιο επιλεκτικά κάπου, είμαι έτοιμος να το παραθέσω επιπρόσθετα ως ντοκουμέντο διορθώνοντας.

Μάλλον κάποιοι ντόπιοι εκπρόσωποι πολυεθνικών ομίλων λοιπόν ξέρουν να κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Και την κάνουν συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια στην Θράκη. Ψεκάστε (χρήμα), σκουπίστε (τα «ίχνη»), τελειώσατε! Μετά πουλάτε σε κάποιον άλλον και φεύγετε! Επενδύσεις και ανάπτυξη από συμφέροντα πολυεθνικά, που πολύ σύντομα μαθαίνουν να λειτουργούν «αλά ελληνικά».

Σωτήρης Μπουζάρας

www.facebook.com/bouzaras

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.