breaking news

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ Η ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

7 Νοεμβρίου, 2016 | by rodopinews
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ Η ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
0

Με την σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον και παρόλες τις σφοδρές αντιδράσεις ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων η Ελλάδα φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμη ώστε να αποτελέσει την πύλη εισόδου των ιρανικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη.

Ολα ξεκίνησαν με το “βέτο” που άσκησε η Ελλάδα έναντι όλων των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της ιρανικής ημικρατικής τράπεζας Saderat Bank η οποία κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί στην Ευρώπη για οικονομική συνεργασία με εξτρεμιστικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, κατηγορία ωστόσο που στηρίχθηκε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με ανεπαρκή όπως αποδείχτηκε στοιχεία.

Tον Απρίλιο του 2016 το κορυφαίο δικαστήριο της Ε.Ε. δέχτηκε την προσφυγή της τράπεζας κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι η Ένωση των 28 κρατών είχε παρουσιάσει ανεπαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η Σαντεράτ διενεργούσε παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για έξι μήνες με βάση μια τροποποιημένη κατηγορία, ενώ η εν λόγω περίοδος έληξε στις 22 Οκτωβρίου 2016. Ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ε.Ε. να δημιουργήσει μια νέα προσφυγή, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν έτοιμες να επεκτείνουν τις κυρώσεις αλλά η Ελλάδα άσκησε «βέτο».

Ο βασικός λόγος της συνέχισης των κυρώσεων ήταν ότι η Ευρώπη ήθελε να μείνει το «παγωμένο» ιρανικό χρήμα στο έδαφος της. Αυτό τώρα «ξεπάγωσε» και έρχεται στην Ελλάδα. «Απορώ πώς είναι δυνατόν να εκπροσωπείς χρεοκοπημένη χώρα και να αποτολμάς βέτο» εξομολογήθηκε στον Νίκο Κοτζιά συνάδελφος του υπουργός Εξωτερικών. «Ξέρεις, στην Ελλάδα υπάρχει και η λέξη αξιοπρέπεια» του απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς. «Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και πρέπει να γίνει σεβαστή», εξήγησε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στη Wall Street Journal.

Η Αθήνα είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για την πρόθεσή της να επιβάλλει βέτο και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έτσι ή αλλιώς ήταν από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας με το Ιράν για την παύση της προσπάθειάς του να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη. Οι Αμερικανοί βλέπουν στο Ιράν, τη μοναδική δύναμη που μπορεί να σπάσει, μέχρι ενός βαθμού, το μονοπώλιο της Ρωσίας στην διάθεση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αποτυχία ανατροπής του Άσαντ στην Συρία και την συνεπακόλουθη διέλευση του φυσικού αερίου του Κατάρ από την Συρία στην Τουρκία.

35 δισεκατομμύρια δολάρια στο υποκατάστημα της Αθήνας

Η ιρανική κυβέρνηση ανοίγει στην Αθήνα υποκατάστημα της ημικρατικής τράπεζας Σαντεράτ (Saderat Bank) και μεταβιβάζει άμεσα σε αυτό 5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στην Τουρκία, ενώ σε δεύτερη φάση είναι έτοιμη να μεταφέρει στο ίδιο υποκατάστημα ακόμα 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία έχει απολέσει έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω της επιστροφής του Ιράν στην διεθνή αγορά πετρελαίου και το brent γνώρισε ιστορικά χαμηλά δεκαετίας, άρα είχε κάθε συμφέρον να διατηρήσει όχι μόνο τις κυρώσεις κατά της ιρανικής τράπεζας, αλλά να δυσκολέψει και με κάθε τρόπο την διακίνηση ιρανικού πετρελαίου.

iran

Η σημασία της συμφωνίας για την Ελλάδα

Η συμφωνία κλείστηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κεντρικού τραπεζίτη του Ιράν, Valiollah Seif που επικεφαλής ιρανικής αντιπροσωπείας είχε επισκεφθεί στις 29-30 Σεπτεμβρίου την Αθήνα. Τότε ο Ιρανός τραπεζίτης είχε συναντηθεί με αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Δραγασάκης. Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Seif, «έθεσε την έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».

Πρόκειται για ένα πραγματικό big deal, μια μεγάλη συμφωνία που θα δώσει ισχυρή «ένεση» στα συνολικά αποθεματικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Προ ημερών η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι να περάσει ιρανικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Ελλάδα και να κτίσει διυλιστήριο στην Θράκη ή να ρίξει κεφάλαια για να αναβαθμίσει το υφιστάμενο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικό ρόλο στην συμφωνία έπαιξαν δύο πρόσωπα, ένας πολύ γνωστός εφοπλιστής και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με σχόλια όσων έχουν συνεργαστεί μαζί του απέχει πολύ από την συντριπτική πλειοψηφία στελεχών των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς είναι πρακτικός, γρήγορος στις αποφάσεις του και αποτελεσματικός. Η επέκταση της συνεργασία με το Ιράν κρίθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από την κυβέρνηση, καθώς η Τεχεράνη τίμησε «και με το παραπάνω» την συμφωνία που είχε συναφθεί για την πώληση επί πιστώσει ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες, με εξαίρεση τη Ρωσία, ζητούσαν «πληρωμή τοις μετρητοίς», την ώρα που η χώρα οικονομικά ασφυκτιούσε πέρσι και πρόπερσι.

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει στο Ισραήλ

Σε πληροφορίες που «ακούστηκαν» ότι το ελληνο-ιρανικό deal ανησύχησε το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές απαντούν: «Έτσι ή αλλιώς εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους. Η απόφαση κατ’ουδένα τρόπο δεν αφορά το Ισραήλ με το οποίο έχουμε μια προνομιακή στρατηγική σχέση. Άλλωστε όταν το Ιράν είχε διαμαρτυρηθεί για τις ισραηλινές αεροπορικές ασκήσεις στην Ελλάδα τις οποίες η Τεχεράνη είχε εκλάβει ως πρόβα επίθεσης στο Ιράν, εμείς είχαμε απορρίψει τις διαμαρτυρίες χαρακτηρίζοντάς τες χωρίς βάση. Με το Ισραήλ είμαστε στενοί σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το Ιράν καλοί εταίροι. Αν έχουν διαφορές μεταξύ τους αυτό αφορά τους ίδιους»…

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Σ.Μ.

 

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on diggit
Diggit
Share on vk
Vk
Share on reddit
Reddit
Share on print
Print
Share on email
Email

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.