breaking news

ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ

Αύγουστος 27th, 2016 | by rodopinews
ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ
ΞΕΝΤΥ-TORIAL (ΓΥΜΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ)
0

Δικαιοσύνη, μία πολύ μεγάλη λέξη με βαριά ιστορία. Η δε απονομή της ακόμη δυσκολότερη υπόθεση. Πολλά ακούμε γι αυτήν αλλά λίγα τελικά γνωρίζουμε και ο λόγος είναι πως ο καθένας θεωρεί ως «δίκαιο» την δική του επιθυμία, χωρίς πολλές φορές να λαμβάνει υπόψη και το δεδομένο δίκαιο (δικαίωμα) του άλλου, πιθανών του αντιδίκου.

Ολοι δίκιο έχουμε στην ουσία, αλλά από την δική μας πλευρά. Ο νομοθέτης όμως καθώς και ο δικαστής οφείλουν να εξορθολογίσουν τις δικές μας επιθυμίες (επιθυμίες προς όφελός μας και εις βάρος ίσως κάποιων άλλων) και να διατάξουν την απόλυτη εφαρμογή μίας κατάστασης που είναι ορθή απέναντι στην έννομη τάξη, στο γενικό συμφέρον της κοινωνίας, στα συμφέροντα του Κράτους μας και σίγουρα που να εναρμονίζει μία κατάσταση διαφωνίας και να επιχειρήσει τουλάχιστον να την οδηγήσει σε μία, έστω άβολη συμφωνία.

Πως όμως δικαιώνεται (εναρμονίζεται με το δίκαιο) μία κατάσταση όταν κάποιος έχει υποστεί, ηθελημένα ή αθέλητα ζημία από τον άλλον; Σίγουρα δεν επανέρχεται μία πρότερη κατάσταση, αυτό είναι δεδομένο. Κάποιος π.χ. που με έχει εν γνώση του και με σαφές ιδιοτελές κίνητρο συκοφαντήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς υποστηριχτές του σε όλη την χώρα και που σχεδόν σε καθημερινή βάση με στοχοποιεί ως το «απόλυτο κακό» σε ανάλογο αριθμό αναγνωστών, αμέσως ή εμμέσως προτρέποντας τυχόν ανεγκέφαλους να μου επιτεθούν, ακόμη και εάν εντοπιστεί και υποστεί την απονομή του δικαίου, πάλι η ζημία δεν διορθώνεται. Και αυτό διότι η συκοφαντία είναι εκεί και θα παραμένει στην συνείδηση αναρίθμητων ανθρώπων όπως και το μίσος που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής. Το μόνο που μπορεί να ζητηθεί είναι κάποια «τιμωρία» του δράστη η οποία και πάλι δεν διορθώνει σχεδόν τίποτα σε σχέση με την ζημία αλλά απλά αποτελεί ίσως «φόβητρο» προς μη επανάληψης του ίδιου εγκλήματος. Ούτε η τυχόν χρηματική αποζημίωση διορθώνει την ζημία, παρά μόνο αποτελεί μία κάποια «ικανοποίηση».

Ο κόσμος μας δεν μπορεί να γίνει καλύτερος βασισμένος μόνο στην εκ των υστέρων απονομή του δικαίου. Χρειάζεται εκ των προτέρων πρόληψη και εξορθολογισμός πολλών καταστάσεων καθώς και από την αρχή του δημοσίου βίου μας, στέρεη βάση διά της Παιδείας ώστε κάποιοι συνάνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πως βλάπτοντας τους άλλους για ιδιοτελές όφελος δεν προκαλούν ζημία μόνο στους άλλους (που ίσως φθονούν για παθολογικά αίτια) αλλά και στους εαυτούς τους καθώς με τέτοιες ενέργειες δημιουργούμε μία «άρρωστη» κοινωνική δομή στην οποία αναγκαστικά και ζούμε με αποτέλεσμα να χάνουμε όλοι. Το έγκλημα σε τελική ανάλυση δεν συμφέρει κανέναν, ούτε αυτούς που νομίζοντας πως έχουν κάτι να κερδίσουν, το υπηρετούν. Kαι το έγκλημα σαφώς δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των χαμηλών κοινωνικών τάξεων αλλά συμβαίνει παντού, ακόμη και σε ακριβά σαλόνια, ακόμη και από ανθρώπους με «άψογο» προς τα έξω προφίλ, τους λεγόμενους «υπεράνω κάθε υποψίας».

Μία υγιής κοινωνία μας συμφέρει όλους, η Διαφάνεια μας συμφέρει όλους. Κανείς δεν ζει ευτυχισμένος όταν είναι κυνηγημένος, ούτε καν ο εγκληματίας. Τον οποίο θα πρέπει να βλέπουμε με συμπόνια και συμπάθεια καθώς ένας «άρρωστος» είναι και αυτός τον οποίο μας συμφέρει συλλογικά και προσωπικά να επαναφέρουμε στον υγιή κοινωνικό ιστό. Οσο για την ζημία που έχουμε υποστεί, εφόσον αυτή δεν επανορθώνεται και εφόσον δεν υπήρξαμε αρκετά δυνατοί ώστε να την αποτρέψουμε, ας την θεωρήσουμε ως ένα αναπόφευκτο όσο και σκληρό μάθημα ζωής το οποίο ίσως πληρώσαμε ακριβά.

Η πραγματική ζημία που μπορεί να συμβεί είναι αυτή μέσα μας και γι αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε το «είναι» μας με κάθε τρόπο, από κάθε βλαπτική έξωθεν ενέργεια. Διότι το να σε βλάψει κάποιος δεν είναι υποτιμητικό. Το να σε κάνει όμως ίδιον με εκείνον, είναι.

Σωτήρης Μπουζάρας

www.facebook.com/bouzaras

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.