breaking news

Ευθίμιος Τουρτίδης, εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών: Όλοι έχουμε γεννηθεί για κάποιο σκοπό

Οκτώβριος 14th, 2014 | by rodopinews
Ευθίμιος Τουρτίδης, εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών: Όλοι έχουμε γεννηθεί για κάποιο σκοπό
ΝΟΜΟΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ
0

tourtidis

Συνέντευξη με τον βραβευμένο Ελληνα εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών και δημιουργό του ελληνικού συστήματος αυτοάμυνας DRCS με έδρα την Θεσσαλονίκη στην ιστοσελίδα Martial.gr:

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις πολεμικές τέχνες?

Το να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες ήταν κάτι που το ήθελα από μικρό παιδί. Στα νεανικά μου χρόνια υπήρχαν οι επιρροές λόγω της άνθισης των πολεμικών τεχνών μέσω της διάδοσης με τις κλασικές ταινίες καράτε και κουνγκ φου, αλλά ήταν και κάτι το αναπόφευκτο χάρη στον πατέρα μου και της ενασχόλησης του με την πυγμαχία και το ζίου ζιτσου με αποτέλεσμα να με μυήσει ο ίδιος στον χώρο.

Ποιο πιστεύετε είναι το σημαντικότερο προσόν ενός επιτυχημένου δασκάλου πολεμικών τεχνών?

Η αγάπη του για αυτό που κάνει αλλά και η ταπεινότητα του. Όσο μεγαλύτερος ο εγωισμός τόσο και λιγότερη σημασία δίνει στις ανάγκες των μαθητών του, κάτι το οποίο είναι βασικό στοιχείο ενός σωστού εκπαιδευτή. Η αγάπη του δηλαδή προς τους μαθητές του.

Έχετε εχθρούς στο επάγγελμά σας?

Δυστυχώς έχω αρκετούς, αλλά δεν είναι κάτι που με πτοεί ή με κάνει να σταματήσω αυτό που αγαπώ. Επιτυχία μόνο με φίλους δεν γίνεται. Όταν κάνεις κάτι σωστά σίγουρα θα έχεις εχθρούς που κινούνται ενάντια σε αυτό που κάνεις.

Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σας?

Δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη. Κάθε στιγμή τόσο στην αθλητική όσο και στην εκπαιδευτική μου καριέρα ήταν κάτι το ιδιαίτερο για εμένα. Σαν αναγνώριση όμως μπορώ να πω ήταν η βράβευση μου με τον τίτλο του V.I.P. Εκπαιδευτή Πολεμικών Τεχνών από την W.T.A. (World Trainers Association of Martial Arts) Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Πολεμικών Τεχνών, τίτλος τον οποίο τον έλαβαν μόνο 9 εκπαιδευτές παγκοσμίως.

Έχετε κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία στη διδασκαλία σας?

Προσπαθώ να δημιουργώ στρεσογόνες καταστάσεις στους εκπαιδευόμενους ώστε να έχω όσο το δυνατόν πιο σωστά αποτελέσματα αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης κατάστασης. Προσπαθώ με αυτό τον τρόπο να καταφέρω μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική εκπαίδευση.

Η κοινωνική κατάσταση στις ημέρες μας (πχ. φόβος, βία) έχει επηρεάσει τον τρόπο και την ένταση διδασκαλίας σας?

Η εκπαίδευση που κάνω είναι με την ίδια ένταση με την οποία ξεκίνησα το DRCS. Αυτό όμως που πολλές φορές αλλάζω είναι τα δεδομένα που μπορεί κάποιος να κάνει μια επίθεση. Όταν βλέπω κάποιο καινούργιο περιστατικό προσπαθώ να το βάλω ως εκπαιδευτικό αντικείμενο. Οπότε μπορώ να πω ότι έχει επηρεάσει τον τρόπο εκπαίδευσης στο σύστημα που πρεσβεύω μόνο ως εκπαιδευτική ύλη.

Πόσο σημαντικός πιστεύετε πως είναι ο ρεαλισμός στην προπόνηση?

Ο ρεαλισμός στην εκπαίδευση στο DRCS είναι το Α και το Ω. για να μπορέσουμε να έχουμε σωστά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός τόσο στην εκτέλεση της επίθεσης όσο και στην εκτέλεση της τεχνικής. Το «πιάσε μου το χέρι για να σε ρίξω κάτω χωρίς να αντιδράσεις» είναι κάτι το οποίο δεν δουλεύει.

Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η γνώση μίας πολεμικής τέχνης σε μία κατάσταση «δρόμου, χωρίς κανόνες» ?

Σε μια κατάσταση χωρίς κανόνες το να γνωρίζει κάποιος μια πολεμική τέχνη είναι καλύτερο από το να μην γνωρίζει κάτι. Βέβαια αυτό μπορεί καμιά φορά να καταλήξει άσχημα, και αυτό γιατί πολλές φορές διάφορες πολεμικές τέχνες διδάσκονται χωρίς επαφή από τους εκπαιδευόμενους. Έτσι κάποιος μπορεί με το πρώτο χτύπημα να σοκαριστεί και να τα χάσει για μια στιγμή. Μια στιγμή όμως που ο αντίπαλος του μπορεί να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο με δυσμενή αποτελέσματα για τον πρώτο. Είναι αυτό που λένε οι πυγμάχοι πως «αν δεν είσαι ψημένος, με την πρώτη σφαλιάρα θα πέσεις».

Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τις γνώσεις σας στις πολεμικές τέχνες σε κάποιο περιστατικό εκτός σχολής?

Δεν είναι κάτι που επιδίωξα άλλα λόγω της εργασίας μου σε Σώμα Ασφάλειας όχι μόνο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου αλλά αυτά τα περιστατικά ήταν που με βοήθησαν στην δημιουργία ενός ρεαλιστικού συστήματος αυτοάμυνας και κοντινής μάχης.

Η πολεμική τέχνη που διδάσκετε πιστεύετε πως έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες?

Δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα ανάμεσα στο DRCS και στις πολεμικές τέχνες γιατί το ίδιο δεν είναι πολεμική τέχνη. Η ιδεολογία αλλά και ο λόγος της δημιουργίας του είναι διαφορετικός από τις πολεμικές τέχνες. Αυτό που θα μπορούσα μόνο να πω είναι ότι ως αυτοάμυνα είναι πιο γρήγορο στην εκμάθηση του αλλά και ποιο κοντά στην πραγματικότητα, οπότε και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο ενασχολούμενος με αυτό είναι πάντα σε συνάρτηση με αυτό που επιδιώκει.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική ή κίνηση που είναι η αγαπημένη σας ?

Ναι, σίγουρα υπάρχει κάποια ή κάποιες κινήσεις τις οποίες χρησιμοποιώ περισσότερο διότι ταιριάζουν περισσότερο στην κινησιολογία μου αλλά και στον σωματότυπο μου.

Υπάρχουν πολλές διάσημες προσωπικότητες στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Ποιο είναι το δικό σας πρότυπο?

Θα έλεγα περισσότερο πρότυπα και όχι μόνο ένα άτομο. Είναι πάρα πολλοί οι αθλητές και οι δάσκαλοι με τους οποίους μεγάλωσα παρακολουθώντας τους ή ακόμα να έχω και την τιμή να μαθητεύσω σε αυτούς. Για παράδειγμα θα μπορούσα να πώ στα μαχητικά αθλήματα ROB KAMAN, ERNESTO HOOST, RAMON DECKER, ANDY HUG, ΖΑΜΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, PETER AERTS (τον οποίο και είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά), στις Παραδοσιακές Πολεμικές Τέχνες HATSUMI MASAAKI. Όσων αφορά προπονητές και εκπαιδευτές. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ (Kyokushin Kai Karate), RADWAN ISMAIL (Kick boxing – Kowat Alrami), ΡΕΝΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡ (Kick boxing), ΜΑΝΤΖΗΡΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Ninjutsu), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Παγκρατιο – Ju Jutsu).

Τι έχετε θυσιάσει στη ζωή σας για να φτάσετε εδώ που είστε τώρα?

Χρόνο, φιλίες, οικογενειακές στιγμές.

Αν ξεκινούσατε από την αρχή θα επιλέγατε ξανά την ίδια καριέρα?

Δεν μπορώ να απαντήσω με ειλικρίνεια σε αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως οι καταστάσεις μας οδηγούν σε αυτό που είμαστε. Πολλές φορές δεν είναι καν η επιλογή μας. Αλλιώς ξεκινάμε και αλλιώς καταλήγουμε. Απλώς πιστεύω πως όλοι έχουμε γεννηθεί για κάποιο σκοπό. Μερικοί είμαστε τυχεροί ώστε να ανακαλύψουμε αυτό για το οποίο δημιουργηθήκαμε. Εγώ πιστεύω πως είμαι από τους τυχερούς και το ανακάλυψα νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό να γινόμαστε αυτό για το οποίο γεννηθήκαμε. Οπότε στην ουσία πιστεύω ότι δεν ήταν καθαρά δική μου επιλογή. Απλώς βρήκα την κλίση μου και το κυνήγησα.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τουρτίδης Ευθύμιος

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΧΟΛΗΣ: The D.R.C.S. World Headquarters

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Σ.Α.Α.Κ.Ε. – Σύστημα Άμεσης Αντίδρασης Και Ελέγχου

D.R.C.S. – Directive Reactive Controlling System

Website: www.drcs.gr

Το ελληνικό σύστημα αυτοάμυνας DRCS στην Περιφέρεια ΑΜΘ:

ΑλεξανδρούποληΚομοτηνήΞάνθηΚαβάλαΣέρρες

 

Σχόλια αναγνωστών

comments

Comments are closed.